Skocz do zawartości
Yezuss

Jestem w tym temacie za cienki :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to jest oficjalna prosba z mojej strony dotyczaca pomocy w podkreceniu mojego kompa. Dane ECS K7SEM ver. 3.0c ze zintegrowanym Duronem 1200A (chyba ma 900 Mhz), 512 SDRAM, itd. Pytanie czy uklad chlodzacy dostarczony z procesorem wytrzyma podkrecanie ( albo jak wielkie ).

Nie wiem co jeszcze jest potrzebne. Dodac musze ze to moj pierwszy raz i nie mam pojecia co sie robi. Licze na wasza pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Witam,

to jest oficjalna prosba z mojej strony dotyczaca pomocy w podkreceniu mojego kompa. Dane ECS K7SEM ver. 3.0c ze zintegrowanym Duronem 1200A (chyba ma 900 Mhz), 512 SDRAM, itd. Pytanie czy uklad chlodzacy dostarczony z procesorem wytrzyma podkrecanie ( albo jak wielkie ).

Nie wiem co jeszcze jest potrzebne. Dodac musze ze to moj pierwszy raz i nie mam pojecia co sie robi. Licze na wasza pomoc

Pozdrawiam

Taki zestaw nie nadaje się do podkręcania( chociaż zawsze jest taka możliwość) , ponieważ ma za salaby ukad chlodzący i jest to zestaw BIUROWY . Wydajnośc jest w zupelnosci wystarczająca do programów biurowych. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

nie tylko w temacie podkręcania jesteś "za cieńki"

w kwestii wyobraźni w/g mnie też jesteś cieńki 

zabrakło kreatywności aby wymyśleć  nick ????

Nie wiem po co sie czepiasz. Pewnie ci sie nudzi, albo ...

Jesli nie zrozumiales postu to wyjasniam :

prosilem o pomoc w sprawie podkrecania, jesli nie wiesz nic na ten temat nie odpowiadaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie mozesz powiedziec cokolwiek na temat moich zasad ( na podstawie pierwszego czy drugiego posta, a moze chodzi o nick'a ? twoje ataki swiadcza raczej zle o tobie nie o mnie ).

Powiem wiecej, bywam w wielu miejscach na necie i zadko spotykam ludzi przepelnionych bezinteresowna nienawiscia do innych ( tak jak w tym przypadku ), i na pewno nie mam zamiaru nikogo unikac szerokim lukiem (najwyzej ignorowac).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak chcesz podkrecic na plycie ktora nie ma regulacji fsb, mnoznika vcore... no po prostu nic. a procek jest na stale wmontowany w plyte? chcesz sciagnac firmowy radiator i uzyskac cos za pomoca mostkow na duronie... stracisz gwarancje, a brzydko mowiac g.... zyskasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie napisałeś jaką masz grafikę, więc domyślam się że kożystasz z tej zintegrowanej na płycie głównej.

Moja rada: nic nie kombinuj bo zyski będę żadne(hmm..3-5%) a stracisz gwarancję. Zako czas ZAINWESTUJ i poczytaj TWEAKa, i zbieraj kasę. Zanim nazbierasz na nowy PRAWDZIY zestaw to zdobędziesz do tego czasu wystarczającą wiedzę by zacząć się bawić.

Nie ma nic bez wysiłku(poświęconego czasu), najlepiej wiedzieć samemu niż żeby ktoś Ci podyktował w punktach co masz zrobić.

DUŻO CZYTAJ.

P.S. Jest jeden sposób ale b.ryzykowny i mało zyskasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh jak Wy też byliście kiedyś niedoświadczeni.

Obrażacie go w ten sposób. Jeśli się nie zna na podkręcaniu i doborze nie dobrał sprzętu to nie znaczy, ze musicie go rozniechęcać.

Jeśli się nie zna na podkręcaniu to wątpie, zeby zdją radiator (pierwszy raz) i zamalował sam mostki 8O

Trzeba kolece pomóc w rozsądny sposób (na jego możliwości)

Masz tu mój gg 3331662 jak chces to napisz domnie bede dziś koło 21:00 spróbuje Ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to prawda - płyta ma wlutowaną 850 fabrycznie puszczoną na 105 magistrali (FSB). I faktem jest również że chipset sis730 nie wspiera oficjalnie FSB133 - więc tego też nie widzę. Radiator założony jest malutki - jak na standarty AMD - więc jeśli cokolwiek - należy go od razu wymienić. Poza tym - jeżeli rzeczywiście korzystasz z zintegrowanej grafiki - podkęcenie procesora nie da żadnego praktycznego wzrostu wydajności - to niestety jest zestaw do biura - i do tego starczy na chwilę. A chamstwo jakim jest 'plusowanie' durona jest niesamowite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli moją wypowiedzią kogoś uraziłem to przepraszam, nie miałem tego na celu. Po prostu moim zdaniem tego sprzętu nie warto podkręcać bo nie bedze prawie żadnych efektów. Pozatym ten proc jest fabrycznie podkręcony o ile pamiętam na FSB=105. TU jest link do strony z okisem tej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie MA

mam 10 sztuk K7SEM (po 230zl jak ktos zainteresowany :P)

sam teraz z takiej klepie :D

mam w nia wsadzonego Durona 650@866 , w biosie 133MHz, dziala jak maszenie , SIS730 to bardzo fajny chipset jest wbrew pozorom (tak samo fajny jak 735)

to prawda ze sis730 oficjalnie nie powinine dzialac z 133MHz .. ale :D

ta plyta lyka nawet XPki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po uruchomieniu 3D Mark 2001 w najniższych z dostępnych ustawień 640x480 x16bpp, po kilku minutach pracy programu następował spektakularny zwis w niebieskim ekranem.

well , B3D byl dla mnie zawsze gufnianym serivsem :/

drivery w XP do grafy nie sa najnowsze .. i pewnie dlatego wisialo, mi przechodzi z 15 razy pod szad 3dmark, wczoraj gralem sobie 2h w GLQuake z nuduf (polowe gry przeszedlem :P)

jedno ale , ja mam rev 1.0 czyli BEZ wlutowanego proca , a tam jest recenzja rev 3.0 , moja plyta ma 4 fazowy stabilizator , tam widac 2 fazowe gufno .. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...