Pyrduch Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Na dysku C miałem zainstalowanego Windowsa XP a na D Windowsa 98. Po sformatowaniu dysku C i zainstalowaniu na nowo Windowsa XP przy włączaniu komputera nie pokazuje mi się możliwość wyboru systemu który chcę włączyć. Natomiast automatycznie uruchamia się XP. Co zrobić abym mógł wybrać który z systemów chcę włączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Z dyskietki startowej win98 sys a: c: Utwórz na C pliki(z dyskietki program Edit) autoexec.bat mode con codepage prepare=((852) D:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)mode con codepage select=852keyb pl,,D:\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys config.sys device=D:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)Country=048,852,D:\WINDOWS\COMMAND\country.sys msdos.sys [Paths]WinDir=D:\WINDOWSWinBootDir=D:\WINDOWSHostWinBootDrv=C[Options]BootMulti=1BootGUI=1DoubleBuffer=1AutoScan=1WinVer=4.10.2222;;The following lines are required for compatibility with other programs.;Do not remove them (MSDOS.SYS needs to be >1024 bytes).;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxa;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxb;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxc;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxd;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxe;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxf;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxg;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxh;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxi;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxj;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxk;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxl;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxm;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxn;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxo;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxp;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxq;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxr;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxsTeraz będzie odpalałsie tylko win98. Odpalasz, uruchamiasz wiersz polecen i wpisujesz debug.exe L 100 2 0 1 N C:\Win9x.w9x R BX 0 R CX 200 W Q Otwierasz w notatniku plik boot.ini z dysku C i do sekcji [Operating Systems] dopisujesz C:\Win9x.w9x="Windows 9x" . Uruchamiasz konsole odzyskiwania z płyty XP i wpisujesz Fixboot. I powinno działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrduch Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Obawiam się że jest to dla mnie zbyt skomplikowane. A gdybym jeszcze raz zainstalował Win 98 na dysku D? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Opcja 2. Instalujesz Win98. Teraz będzie odpalałsie tylko win98. Odpalasz, uruchamiasz wiersz polecen i wpisujesz debug.exe L 100 2 0 1 N C:\Win9x.w9x R BX 0 R CX 200 W Q Otwierasz w notatniku plik boot.ini z dysku C i do sekcji [Operating Systems] dopisujesz C:\Win9x.w9x="Windows 9x" . Uruchamiasz konsole odzyskiwania z płyty XP i wpisujesz Fixboot. I powinno działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...