wspoxxx Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Witam. Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość :-P Moja konfiguracja: GA-K8NF-9, bios F2 A64 3000+ s.939 winchester, GeForce 6600 GV-NX66128D ModeCom FSP350-60PN(PF); IDE0: Samsung SP1604N (master), Fujitsu MPE3273AT (slave) IDE1: NEC 3520A (master), LiteON LTR32123S (slave) 2 x 256 DDR 400 by celetronix (256UDTSJ3A) :mur: Od ponad miesiąca posiadam ww zestaw i za groma nie mogę puścić pamiątek w dualu. Może ktoś spyta co to za pamiątki? moja odpowiedź:nie wiem !! Podobno są dualowe na 100%, gdyż udało mi się nawiązać kontakt z ich dystrybutorem - firmą DRAMEX i tylko tyle byli w stanie mi wyjaśnić :) Moja walka z pamięcią polega na tym, iż w momencie gdy zamontuje kostki na płycie jak do duala, po restarcie kompa i wykryciu napędów pojawia mi się ekran: NVIDIA RAID IDE ROM BIOS 4.76 Detecting array... po czym wszystko stoi (nie pojawia się: press F10 to enter the RAID setup utility...) Mój bios to F2, a w biosie mam funkcje raid na disable. W momencie gdy pamięci mam w slotach nie dualowych, system startuje normalnie. Starałem się przejżeć to forum, w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem, ale nie znalazłem kogoś kto by miał problem identyczny jak mój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Spróbuj podmienić BIOS na F1. Ja miałem podobne problemy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Protoss_pl Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Mam ta plytke Pamieci Elixir 401 mhz Chodza w dualu Otoz aby uzyskac dual na tej plycie trzeba wlozyc kosci obok siebie W gniazda o tym samym kolorze :) A ponadto jezeli masz 3 kosci ram;u to ta plyta obsulguja tylko 1 lub 2 lub 4 kosci nigdy 3 Pozdrawiam w razie problemow pisz na 6253566 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wspoxxx Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Więc tak... W które sloty włożyć pamięć, by działały w dualu wiem doskonale, bo zapoznałem się z instrukcją obsługi, materiałami na tym forum i kilkoma stronami internetowymi, ale dzięki za dobre chęci. Pamięci mam dwie, więc nie trzy. A co do zmiany biosu na F1 :blink: Właśnie to zrobiłem i jestem o krok dalej ! Nie pojawia się już ekran detecting array :lol: Pojawia się ekran: Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony, lub jest uszkodzony: <katalog główny Windows>\system32\ntoskrnl.exe zainstaluj ponownie kopię tego pliku. :mur: Czy może to być wina tego, że przeniosłem wcześniej jądro sysemu do pamięci RAM?? (W chwili obecnej zmieniłem wpis w rejestrze na standardowy i jądro systemu powinno być chyba na miejscu :wink: ). Nadmieniam, że po przełożeniu kostek w sloty nie dualowe (1 i 3 <_< ) wszystko jest w porządku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 a wylacz raida przede wszystkim jak go nie uzywasz. Co to sa za pamieci wogole? z tego co czytalem na forum nforcershq i wiem empirycznie plyty gigabyte sa dosyc wybredne jesli chodzi o pamieci, a nazwa twoich kostek jkoas tak brzmi egzotycznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 (edytowane) Nie znam tej płyty , ale moja podpowiedż brzmieć będzie tak : 1. Wyłącz w biosie płyty funkcję i bios RAID 2. Załaduj system na ustawieniu kości , aby cały wystartował 3. Przywróć tymczasowo bootowanie systemu na dysk twardy 4. Zrestartuj kompa 5. Zmień ustawienie pamięci 6. Uruchom kompa i system 7. Teraz zmień bootowanie systemu na bootowanie z pamięci Od tego czasu powinno działać poprawnie . System ma to do siebie , że zapisuje sobie ustwienia bootowania . Jeśli np. masz ustawioną szynę na 333 MHz i na niej zainstalowany system , to po przestawieniu w biosie płyty na szynę 400 MHz system nie wstanie , zgłaszając błąd braku pliku . Ale jeśli przetaktujesz szynę będąc w uruchomionym systemie jakimś programem , to zostanie to zapisane i będzie ok. Dodam jeszcze , że powinieneś po przestawieniu kości pamięci w slotach zresetować ustwienia urządzeń w biosie płyty . Pozdrawiam . Edytowane 25 Marca 2005 przez BIGOLSEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 8. zadaj pytanie w topicu o tej plycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Nie znam tej płyty , ale moja podpowiedż brzmieć będzie tak : 1. Wyłącz w biosie płyty funkcję i bios RAID 2. Załaduj system na ustawieniu kości , aby cały wystartował 3. Przywróć tymczasowo bootowanie systemu na dysk twardy 4. Zrestartuj kompa 5. Zmień ustawienie pamięci 6. Uruchom kompa i system 7. Teraz zmień bootowanie systemu na bootowanie z pamięci Od tego czasu powinno działać poprawnie . System ma to do siebie , że zapisuje sobie ustwienia bootowania . Jeśli np. masz ustawioną szynę na 333 MHz i na niej zainstalowany system , to po przestawieniu w biosie płyty na szynę 400 MHz system nie wstanie , zgłaszając błąd braku pliku . Ale jeśli przetaktujesz szynę będąc w uruchomionym systemie jakimś programem , to zostanie to zapisane i będzie ok. Dodam jeszcze , że powinieneś po przestawieniu kości pamięci w slotach zresetować ustwienia urządzeń w biosie płyty . Pozdrawiam . 1348356[/snapback] bootowanie z pamięci ??i kłania się czytanie ze zrozumieniem napisał że raid ma wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 @Domik To ty nie doczytałeś ! Napisał wyrażnie , że funkcję RAID wyłączył , ale nie Bios RAID-u . Stąd ten komunikat : NVIDIA RAID IDE ROM BIOS 4.76 Detecting array... po czym wszystko stoi (nie pojawia się: press F10 to enter the RAID setup utility...) Tu pisze wyraźnie jak byk , że bios RAID-u sprawdza dyski . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Mi się wydaje że to jednak pamięci. A jak to są elixirki DDR400 to w dualu ruszą ale tylko na 2T i timingi 3-3-3-8 inaczej grabara i wlasnie takie objawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianb Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Piszesz że są problemy w Dualu. Czyli rozumiem że "nie w dualu" sprawdzałeś i nie ma kłopotów. To w tej płycie jest raczej normalne, gdyż tylko niektóre pamięci chodzą na niej w dualu bez błędów. Sam musiałem zamienić TwinMosy na Kingstony. Z Kingstonami ta płyta nie robi błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Witam. Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość :-P Moja konfiguracja: GA-K8NF-9, bios F2 A64 3000+ s.939 winchester, GeForce 6600 GV-NX66128D ModeCom FSP350-60PN(PF); IDE0: Samsung SP1604N (master), Fujitsu MPE3273AT (slave) IDE1: NEC 3520A (master), LiteON LTR32123S (slave) 2 x 256 DDR 400 by celetronix (256UDTSJ3A) :mur: Od ponad miesiąca posiadam ww zestaw i za groma nie mogę puścić pamiątek w dualu. Może ktoś spyta co to za pamiątki? moja odpowiedź:nie wiem !! Podobno są dualowe na 100%, gdyż udało mi się nawiązać kontakt z ich dystrybutorem - firmą DRAMEX i tylko tyle byli w stanie mi wyjaśnić :) Moja walka z pamięcią polega na tym, iż w momencie gdy zamontuje kostki na płycie jak do duala, po restarcie kompa i wykryciu napędów pojawia mi się ekran: NVIDIA RAID IDE ROM BIOS 4.76 Detecting array... po czym wszystko stoi (nie pojawia się: press F10 to enter the RAID setup utility...) Mój bios to F2, a w biosie mam funkcje raid na [SIZE=7]disable.[/size] W momencie gdy pamięci mam w slotach nie dualowych, system startuje normalnie. Starałem się przejżeć to forum, w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem, ale nie znalazłem kogoś kto by miał problem identyczny jak mój. 1329948[/snapback] napisałe dislabe nie enlabe więc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...