Skocz do zawartości
Lisek

Nowa Neostrada 2 Mb/s Za 139 Zł?

Rekomendowane odpowiedzi

MI sie wydaje ze cie chce wy****. Jezeli czlowiek z tepsy to ma dzwonic na domowy i nie przez komorke, bo kto przy zdrowych zmyslach dzwonilby z prywatnego telefonu podczas godzin pracy w sprawach sluzbowych??

A tak na marginesie jak by dzwonil z tepsy to by sie  przedstawial ze dzwoni nie z neostrady tylko z TP.S.A, w ostatecznosci z TP Internet i nie gadalby z toba tylko z wlascicielem numeru  ( sadze ze nie jestes wlascicielem numeru? jezeli zle pisze to mnie popraw ) bo ty nie mozesz podpisac anexu do umowy.

1411526[/snapback]

no wlasnie ja tez mysle ze to wal , nie wiem jeszcze jak on chce to zrobic ale cos kombinuje . Nie jestem wlascicielem nr wiec nie wiem czemu ze mna gada , jak zadzwonil pierwszy raz na domowy to chcial rozmawiac z " tym kto sie zajmuje neostrada" co mnie niepokoi ze on ma chyba dostep do moich danych :E Zadzwonie sobie na infolinie i sie zapytam czy cos takiego powinno miec miejsce a jak sie on odezwie to go zapytam o jakies szczegolowe jego personalia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do posiadaczy neo 2048. Jaki macie upload? Bo ja chyba mam zle skonfigurowany (i dobrze port). Download synchronizuje mi sie na 2496 a download na 640kbps. Do mnie dane ida tak do 240 kilo na sek odemnie do 63 kilo. Czyzby ten ktory robil mi rekonfiguracje sie troche pomylil?

Pozdrawiam Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do posiadaczy neo 2048. Jaki macie upload? Bo ja chyba mam zle skonfigurowany (i dobrze port). Download synchronizuje mi sie na 2496 a download na 640kbps. Do mnie dane ida tak do 240 kilo na sek odemnie do 63 kilo. Czyzby ten ktory robil mi rekonfiguracje sie troche pomylil?

Pozdrawiam Krzysiek

1412912[/snapback]

Kilo czego???

Mąki? :lol:

Napisz dokłądnie

Jak masz wiecej to co sie przejmujesz :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez bym chcial 63 kilo upload'u....a nie biedne wypłakane 20 :( ja bym sie cieszyl na Twoim miejscu :D

1413064[/snapback]

A czy ja mowie ze sie nie ciesze? :wink:

Chodzi mi tylko o to czy ktos jeszcze ma tak skonfigurowany port

Pozdrawiam Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja mowie ze sie nie ciesze?  :wink:

Chodzi mi tylko o to czy ktos jeszcze ma tak skonfigurowany port

Pozdrawiam Krzysiek

1413323[/snapback]

O ile sie nie myle to 640kbps /8 = 80kBps wiec dlaczego masz tylko 63??

A 2496kbps/8 = 312kBps

Zadzwon do TPESY i sie zapytaj czemu Ci łacze ucinają :wink:

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez te zawyzone predkosci to tylko synchronizacja modemu a wlasnie ona musi byc zawyzona bo takto nigdy nie osiagnalbys tych gwarantowanych 256KB/s.

Co do tego uploadu to na forum neostrada.info tez duzo osob ma upload 512 kbps i nikt im tego nie obcina. Mi niestety idzie tylko 256 kbps i jestem mocno wkurzony. To nie fair ze jedni maja 2x wiecej od inych a jak do tepsy napisze o tym maila to mowia ze to niemozliwe bo w neo 2mbit ma byc 32 KB uploadu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie proszę polećcie jakiś Modem DSl z routerem od razu żebym mógł podzielić tą Neo 2 mb/s żeby to ładnie chodziło :>

Potrzebuje podzielić to na jeszcze jeden komp oprócz mojego

1401502[/snapback]

podpinam siędo prośby, chciałbym podzielić neo 2 mb między dwoma pokojami (mój i siostry) a ze oboje sciągamy sporo to nie chciałbym sytuacji w stylu:

"eeeee .... weź wyłącz tego torrenta bo mi się [ciach!]a strony otwierać nie chcą .. "

pisze tak bo teraz siostra mieszka na stancji (liceum) i mają tam net z kablówki ... jest jednak pewien problem, dzieli im między pokojami to łącze jakiś router "D-linka" (obsługuje podobno kablówki i DLSa razem z Neo) - tylko, że mu to dzielenie nie wychodzi momo wielokrotnych prób i różnych sposobów konfiguracji - sprzęt nie radzi sobie z podziałem łącza miedzy różnych użytkowników... jak kilka osób przegląda strony to jest okiej - wszyscy mogą ale jak jedna zacznie coś sciągać to onet u innych otwiera się 5 minut albo nie otwiera wcale ...

wiem, że moze to wina konfiguracji sprzętu i że przy dzieleniu łącza należy robić jakieś tam przekierowania portów żeby nie muliło i sięnie zacinało - ale nie wszystkie Routery obsługuja tą funkcję - gośc który wojował z tym routerem twierdzi, ze on nie obsługuje ani przekierowań ani żadnych innych ustawień poprawiających komfort użytkowania netu wprzypadku gdy przepływaja przez niego dane do jakiegośwyjątkowego zasysacza ...

DLATEGO PROŚBA: cena do 300PLN albo wiecej jeśli tanio sienie da:

coś co mi podzieli łącze - nawet jeśli kilka osób na raz będzie smigać P2P - w sposób mniej więcej jednorodny dla każdego usera ... co pozwoli wprowadzić ograniczenie transferu do z góry ustalonego pułapu i jeszcze lepiej byłoby jakby obsługiwał różne konfiguracje w zależności od pory doby ... czy na czymś takim można np. wyłączać obsługę P2P w godzinach np. 8:00-22:00 ... zmniejszać prędkośc transferu jakiemuś userowi jeśli przetreansferuje np. wiecej niż 10GB w miesiącu?

i wiece o reszcie pisał nie będe bo sami sieznacie i wiecie co powinien router obsłużyć :)

AHA - chodzi mi o COMBO typu: MODEM+ROUTER+SWITCH w jednym (i żeby miał już scrosowane porty, żebym nie musiał się bawić w plątanie kabelków jak zechce podłączyc innego switcha)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile sie nie myle to 640kbps /8 = 80kBps wiec dlaczego masz tylko 63??

A 2496kbps/8 = 312kBps

Zadzwon do TPESY i sie zapytaj czemu Ci łacze ucinają  :wink:

:lol:

1413425[/snapback]

Synku... to ze na lekcji z informatyki pan postawil ci pale bo pomyliles bity z bajtami nie znaczy że,musisz teraz pokazywac jaki z Ciebie kosior.

Nie chce mi sie z Toba polemizowac i nie odpisuj na moje posty bo Twoje zdanie mnie nie interesuje.

Krzysiek

Edytowane przez [Smaug]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz racji neostrada jako usługa cyfrowa może działać tylko tam gdzie centrale są cyfrowe, natomiast SDI jako usługa analogowa może działać praktycznie wszędzie. Tyle że cena mogłaby być niższa... że o stałym IP już nie wspomnę :P

1367125[/snapback]

Neo działa tam, gdzie jest DSLAM, a ten może być gdzieś w pobliskiej puszce, a niekoniecznie na centrali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szpak i jak?? wyjasnilo sie cos, bo zaintrygowalo mnie to " tym kto sie zajmuje neostrada" 

1415359[/snapback]

Po czesci .. zadzwonilem sobie na 0800102 ... no i zaspanemu kolesiowi ( byla gdzies 23 a ja bylem zrobiony w drodze na impreze hehe ) mowie co i jak i czy takie cos powinno miec miejsce. On zaczyna mi cos bredzic dziwne rzeczy wiec proboje prosciej i pytam czy maja ludzi ktorzy zajmuja sie namawianiam ludzi do zmian itp. No i on powiedzial ze sa tacy co pracuja na wlasna reke ( jakos sie oni fachowo nazywaja ale zapomnialem ) ktorzy maja za kazda zmiane u jakiegos klienta np abonamentu na tez na inny albo wlasne za neo jakis tam % zysku w zaleznosci na ile i jaka umowa ... no i to moze byc jeden z takich ludzi. Ale ja osobiscie juz go mam w duszy. Dzisz podpisze sobie umowe i papa ... ooo ale ten z info linie powiedzial ze raczej takie osoby nie maja praw przygotowywac anexy do umowy a ten co dzwonil powiedzia ze on z juz mi go drukuje i ze sie spotka tam gdzie mieszkam :D dziwne ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom w telepunkcie ale nie wiem czemu nie moge zrobic tego w swoim miescie ( powiatowe :D ) tylko musze jechac do wiekszego ? Facet sie nie odezwal nie wiem kim byl co chciał a tu macie jego nr kom 846868160 oo teraz widze ze nie jest to heyah wczesniej sie walnolem bbo bylo +4884 i ze to heyah a to chyba sam nie wiem co to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej jest Heyah - nie zawsze identyfikacja numeru pokazuje kod kraju, zalezy od konfiguracji.

Dziwi mnie tylko, ze skoro to niby pracownik TPSA to czemu nie jakas Idea jesli juz?

Tak czy owak, wszelkei umowy lepiej podpisywac w oficjalnej placowce operatora - zadnych strat sie nie ponosi, a za to 100% bezpieczenstwa.

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym neo nie jest usługa cyfrowa tylko analogowa, cyfrowy jest net od netii i sferii. Na neo dzialaja modemy z anexem a (analogowym) a na sferii i netii z anexem b (cyfrowym)

Pozdrawiam Krzysiek

1414896[/snapback]

kolega ma rację

Hahaha... Rozwinmy skrot ADSL:

Asynchronuos Digital Subscriber Line...

1415271[/snapback]

powiedzcie mi w taki razie czemu uważacie Neo za usługę cyfrową, skoro:

miałem ISDN - telefonia cyfrowa, aby założyć Neo musiałem zrezygnować z ISDN na rzecz normalnego telefonu?

czemu nie można mieć Neo na łączu w 100% cyfrowym tylko należy się cofnąć do analogowego? skoro to byłaby usługa w pełni cyfrowa to nie byłoby problemów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[../] on powiedzial ze sa tacy co pracuja na wlasna reke ( jakos sie oni fachowo nazywaja ale zapomnialem ) ktorzy maja za kazda zmiane u jakiegos klienta np abonamentu na tez na inny albo wlasne za neo jakis tam % zysku w zaleznosci na ile i jaka umowa ... no i to moze byc jeden z takich ludzi. Ale ja osobiscie juz go mam w duszy. Dzisz podpisze sobie umowe i papa ... ooo ale ten z info linie powiedzial ze raczej takie osoby nie maja praw przygotowywac anexy do umowy [...]

1415367[/snapback]

Ci ludzie to nikt inny jak konsultanci. Najczesiej dziala to na zasadzie, ze ktos zaklada firme, informuje o niej TP. Telekomunikacja od czasu do czasu dzwoni do ludzi i pyta czy nie chcieli by sie spotkac wlasnie z konsultantem. Jesli abonent sie zgodzi, to TP przekazuje jego dane do takiej firmy, a ta przekazuje je do konsultanta, ktory mieszka stosunkowo blisko abonenta. Prowizje wahaja sie od 1.2zl do 120zl za pojedyncza usluge. Warto zaznaczyc, ze taki konsultant nie ma prawa pobierac zadnej oplaty od abonenta. On przychodzi tylko poprozmawiac, przeanalizowac rachunek, zaproponowac konkretne uslugi. Jesli chodzi o neostrade i aneksy do niej, to w ten piatek odbyla sie jakas konferencja i ustalono, ze konsultanci beda mogli rowniez podpisywac aneksy do umow o neostrade. To wchodzi w zycie od maja.

czemu nie można mieć Neo na łączu w 100% cyfrowym tylko należy się cofnąć do analogowego? skoro to byłaby usługa w pełni cyfrowa to nie byłoby problemów :)

1419543[/snapback]

W zasadzie trudno to stwierdzic. TP ma takie mozliwosci, ale nie chce zdradzic szczegolow. Mozliwe, ze im sie to nie kalkuluje (drozsze urzadzenia itp), ale sa to oczywiscie tylko domysly. W kazdym razie taka odpowiedz ostatnio dostalem gdy sie o to pytalem. Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom w telepunkcie ale nie wiem czemu nie moge zrobic tego w swoim miescie ( powiatowe :D  ) tylko musze jechac do wiekszego ? Facet sie nie odezwal nie wiem kim byl co chciał a tu macie jego nr kom 846868160  oo teraz widze ze nie jest to heyah wczesniej sie walnolem bbo bylo +4884 i ze to heyah a to chyba sam nie wiem co to jest

1415389[/snapback]

Jaka komórka?

http://bazy.hoga.pl/kierunkowe.asp?jakie=p...r&Szukaj=SZUKAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ISDN - telefonia cyfrowa, aby założyć Neo musiałem zrezygnować z ISDN na rzecz normalnego telefonu?

1419543[/snapback]

Hmm... sasiad ma ISDN i zalozyl Neo bez klopotow - poszedl do Telepunktu, zamowil i po paru dniach mial. A moze i zrezygnowal z ISDN? Sam juz nie wiem...

Wszelkim zainteresowanym szczegolami tej technologii polecam lekture http://www.cs.tut.fi/tlt/stuff/adsl/pt_adsl.html

Co najwazniejsze - ADSL korzsyta z podzialu widma czestotliwosciowego na telefon, upstream i downstream. Stad pewnie problemy z ISDN...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha... Rozwinmy skrot ADSL:

Asynchronuos Digital Subscriber Line...

1415271[/snapback]

No tak, tylko ze akurat "digital" nie oznacza, ze jest to usluga swiadczona po laczach cyfrowych. Moze przytocze material zrodlowy:

Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) is a high-speed digital signal processing method for encoding information that is well suited for transmission over copper lines.

copper line - po polsku skretka, czyli lacze analogowe.

(...) Digital refers to the practice of encoding information in digits. In this instance, we are encoding the information in a binary manner. That is, every possible value of the individual information elements, called bits, can assume only one of two values, either a zero or a one (...)

Jak widac, twoj smiech wynika glownie z niewiedzy, podczas gdy osoba ktora wysmiales miala jak najbardziej racje mowiac o tym, ze ADSL to usluga analogowa. Zostala zaprojektowana i wdrozona powszechnie, gdyz na swiecie jest jakies 650mln linii analogowych i raptem... 50mln laczy ISDN, jako pozostalosc z czasow, gdy uwazano ze 64kbps (ew. x2) kazdemu wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli przesylanie jej po jednej linii z sygnalem analogowym czyni ja usluga analogowa? Interesujace... zreszta zacytuje Twojego posta:

"Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) is a high-speed digital signal processing method for encoding information that is well suited for transmission over copper lines."

Polecam zwrocic uwage na tekst zaznaczony kursywa.

Mozna jeszcze wspomniec o ograniczonym zbiorze wartosci jaki moze przyjmowac sygnal, wynikajacym z zastosowanej modulacji. Twoj drugi cytat (bedacy uproszczona i troszke nieprecyzyjna definicja sygnalu cyfrowego) zreszta to potwierdza.

Podsumowujac: o tym, czy usluga jest cyfrowa czy nie, nie decyduje medium transmisyjne tylko postac sygnalu informacyjnego i sposob obrobki informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowiłem migracje z 640 bez limitu na 2048.. przez telefon.

A oni mi wyslali umowe na e-mail ktora musialem wydrukowac,podpisac,zaniesc na pocztę,czekac w kolejce,kupic znaczek,a wszystko to po to zeby ta umowa zostala wyslana dwie ulice od mojego domu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowiłem migracje z 640 bez limitu na 2048.. przez telefon.

A oni mi wyslali umowe na e-mail ktora musialem wydrukowac,podpisac,zaniesc na pocztę,czekac w kolejce,kupic znaczek,a wszystko to po to zeby ta umowa zostala wyslana dwie ulice od mojego domu icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

No cóż , podziękuj panom z ulicy Wiejskiej , że jeszcze nie pomyśleli o ustawie odnośnie podpisu elektronicznego , ale łatwiej przecież podwyższać podatki , obniżać emerytury i łataćdziury budżetowe naszymi pieniędzmi niż popracować nad czymś sensownych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi