Skocz do zawartości
MonsterMax

A64 Pod Win 64 Bit! Testy, Wydajność Itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałem że założe sobie ten temacik gdyż wiele się słyszy o tej wydajności 64 bit-owych atnloków. Wiec przejdźmy do rzeczy. Jak wiecie Microsoft wypuściło do ściągnięcia za friko studyjną wersję Windows Xp 64 Bit Edition która umożliwią rozpędzenie naszych procków do pełnej wydajności. Chcę abyście zapuszczali to wyniki testów, recenzje systemu, swoje doświadczenia, oraz szybkość działania nowej platformy. No i oczywiście o ile chodzą szybciej gry 64 bit. Z tego co wiem 64 bit obsługuje już gra Chronicles of Riddick wiec do dzieła B) .

Oto link z pierwszą recką z testów Win 64:

TEST WIN 64

Edytowane przez MonsterMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poświęciłem kilka ostatnich dni na testowanie (niewielkie, przyznaję), ściągniętej wersji beta Win XP Professional 64-bit. Platformą testową były:

MB: MSI K8N nForce4 Platinum SLI+ Creative SB Live zintegrowana

P: AMD 3500+

KG: MSI GF6600GT PCIe

RAM: 2x512 TwinMos Twister PC 4300

HDD: Seagate 80 GB SATA NCQ

Stworzenie płyty CD z obrazu bin, jej bootowanie i instalacja systemu przebiegły bezproblemowo.

Problemy rozpoczęły się przy instalacji sterowników systemowych. Używałem sterowników nVidii nForce 6.25 i 6.39 Początek był najgorszy - nieprawidłowo zainstalowane sterowniki sieciowe, PCI oraz audio. Po cierpliwych reinstalacjach uzyskałem sukces-prawidłowo zainstalowane wszystkie prócz Audio. Niestety Creative nie wypuścił nawet wersji beta 64-bitowej dla ZINTEGROWANYCH z płytą swoich produktów, pozostaje więc w tym względzie - czekanie.

Mniejszym problemem okazało się zainstalowanie sterowników do karty graficznej, (także ze strony nVidii) szybko i bezboleśnie.

Próba zainstalowania PCMarku skończyła się sukcesem połowicznym-program domagał się jak zwykle WM Encodera, który w wersji 64 bitowej jeszcze nie istnieje. Instalacja wersji aktualnych nie udaje się, program informuje uczciwie iż przystosowany jest do pracy w środowisku 32-bitowym.

Uruchomienie PCMarka bez zainstalowanego enkodera okazało się możliwe, niestety finalnie PCMark nie podaje wówczas końcowego wyniku testu w punktach. Możłiwe jest oczywiście wyeksportowanie szczegółowych wyników z każdego etapu testowego do Excela.

Ogólne wrażenie z pracy w 64-bitowym Win XP: jest niewątpliwie szybki. Niestety zdarza się niestabilne zachowanie: po uruchomieniu systemu nie zawsze od razu nawiązuje połączenie sieciowe (czyżby kwestia z trudem zainstalownego sterownika ?), dopiero kliknięcię ikonki "Połączenia sieciowe" w Control Panelu pobudza śpiocha do działania. Inny przykład to wejście we "Właściwości paska zadań i menu start". Po wyborze: Menu Start > Dostosuj > Zaawansowane - Ikona się zawiesza i wymaga zamknięcia na siłe.

Testuję mozolnie dalej, w rzadkich wolnych chwilach.

Trevor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Co do Windowsa x64:

- jest szyszby od wersji x32

- wspomaganie aplikacji 64-bitowych (których narazie jest mało choć miejmy nadzieję, że szybko się to zmieni)

- co do stabilności to nie mogę się wypowiedzieć ponieważ mało pracowałem nań (choć i tak nie miałem żadnej zwiechy)

Niestety napotkałem kilka problemów:

Nie chciały się zainstalować stery od grafiki. Jak się później okazało to wina Nvidii - najnowsze stery pod x64 nie obsługują GF4Ti! Dziwne, no ale niestety prawdziwe...

Niektóre programy nie działają poprawnie, jednak temu się nie dziwię - w końcu nie myślano nawet jak je tworzono o oknach x64...

Cóż pozostaje czekać na nowe aplikacje tworzone na tegoż windowsika i testować wydajność...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o moje testowanie winXP x64... ze sterami nie mialem problemow (A64 3000+, GIGABYTE GA-K8NF-9, GF6600GT PCI-E), niestety DAEMON TOOLS nie dziala ani ALCOHOL... wiec na tym sie skonczyly moje testy, bo tych programow najczesciej uzywalem i uzywam.

Dopoki nie wyjda te najpotrzebniejsze progsy (ewentualnie stery) to posiedze sobie na 32 bitach.

pozdroofki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi