dre4ms Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 (edytowane) Witam. Kupiłem sobie NEC`a FE991 SB 19``. Wszystko jest w porządku. Obraz ok. Czysto i ostro. Pracuje w tej chwili na rozdzielczości 1280 x 1024, i odświerzaniu 85 Hz (więcej nie chce "iść"). Problem polega na tym, że jak otworzę jakiekolwiek zdjęcie to jest ono odrobinę rozciągnięte na boki. Twarze nie są naturanie owalne. Ogólnie obraz jest również rozszerzony, ale nie widać tego tak patrząc od tak na pulpit lub surfując po internecie. Najlepiej to widać jak odpale np. photoshopa i z shiftem robie "idealne" koło. Wychodzi owal. Wyraźnie szerszy niż wyższy. To samo dotyczy kwadratów. Wychodzą prostokąty szersze niż wyższe. Nie są to bardzo widoczne róznice, ale jednak. Koła nie można nazwać kołem a kwadratu kwadratem. Próbowałem z róznymi rozdzielczościami. Nie pomaga. Zresetowałem ustawienia z poziomu menu monitora. Nie pomomogło. Proszę o pomoc. Czego to wina ? Sterowniki do monitora zainstalowałem (odinsalowując wcześniej stery od LG 17`` Studioworks). Przeinstalowałem stery do grafiki. Nie pomogło. Czy to przypadłość wszystkich monitorów 19-calowych ? Co na to poradzić ? Z góry dziękuję za pomoc. PS. Dodam tylko, że koło jest wyświetlane prawidłowo przy rozdzielczości 1024 x 768 i 1152 x 864 no i oczywiscie 800 x 600. Edytowane 15 Marca 2005 przez dre4ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertus Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Czesc, hmmm .... tez mam tego NEC'a. Zaintrygowwal mnie twoj post i sprawdzilem to u siebie. Rzeczywiscie jest takie wrazenie jak piszesz ale dla mnie MINIMALNE. Przy zdjeciach praktycznie niema roznicy (przynajmniej u mnie) To raczej nie wina sprzetu a nietypowej rozdzielczosci, widocznie 'aspect ratio' przy niej nie pozwala uzyskac kwadratowego pixela i stad roznice. Mam z kolei inny problem z tym monitem, otoz przy podanej przez ciebie rozdzielczosci i odswierzaniu obraz mam z lekka rozmyty co przy dosc malych czcionkach utrudnia prace. Dobrze jest przy 75Hz ale juz strasznie mruga. I jeszcze jedna sprawa skoro juz o nim piszemy. Niewiesz czy jest jakis sposob na wylaczenie tego ' ekranu kontrolngo' gdy monitor jest w 'stand by' ? W nocy strasznie od tego jasno w pokoju :) Dobra wracam do 1152 x 864 bo mi zaraz oczy wypali.. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...