Skocz do zawartości
wiateq

Skroilem Cala Obudowe A Temperatura Nie Spadla :]

Rekomendowane odpowiedzi

witam, dalem wczoraj wiatraki, dwa wyciagajace z tylu, jeden wyciagajacy na gorze i wsysajace powietrze na przedzie i na boku, wszytkie wiatraczki 80x80

wyje mi teraz caly komp, zaraz odleci chyba :] a temperatura wogle nie spadla, w idle 47 w stresie 60 :/

co zle zrobilem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, dalem wczoraj wiatraki, dwa wyciagajace z tylu, jeden wyciagajacy na gorze i wsysajace powietrze na przedzie i na boku, wszytkie wiatraczki 80x80

wyje mi teraz caly komp, zaraz odleci chyba :] a temperatura wogle nie spadla, w idle 47 w stresie 60 :/

co zle zrobilem ?

1330734[/snapback]

Jak byś dał fotke było by lepiej doradzić i zobaczyć co jest nie tak.

Teoretycznie temperatura powinna spaść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie moge dac, bo nie mam sprzetu :/

w kazdym razie wiatraki ustawilem tak jak pisalem... na przedzie Jamicon, na boku arctic pro tc, i z tylu i na gorze jakies tajwany Gembirdy, wszystkie tak samo sie obracaja tylko ten Arctic wolniej bo ma czujnik i sie nie rozkreca, kable mam pochowane nie jest zawalone nic nimi, jak sie otworzy obudowe to jest w niej przeciag ze tak powiem :) , ale temp. nie spadla wogle :mur: wrecz identyczna jak byla, a wczesniej byl tylko 1 wiatrak z tylu wyciagajacy, czyzby na taka obudowe (midi tower) ten jeden starczal ? a reszta to tylko zbedne buczenie jest ?

jeszcze jedno pytanie co do procesorow, a mianowicie ile mniej wiecej spdanie mi temp. jesli zmienie moja paste (arctic cooling silicone paste) na OCZ Ultra 5 i czy moj procesor zalicza sie do tych (procesory z serii pentium IV) ktore wedlug instrukcji do tej pasty, nie trzeba czyscic, nic wlasciwie nie trzeba robic tylko polozyc troche pasty i na to radiator i ona sama sie rozprowadzi

Edytowane przez wiateq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie moge dac, bo nie mam sprzetu :/

w kazdym razie wiatraki ustawilem tak jak pisalem... na przedzie Jamicon, na boku arctic pro tc, i z tylu i na gorze jakies tajwany Gembirdy, wszystkie tak samo sie obracaja tylko ten Arctic wolniej bo ma czujnik i sie nie rozkreca, kable mam pochowane nie jest zawalone nic nimi, jak sie otworzy obudowe to jest w niej przeciag ze tak powiem  :) , ale temp. nie spadla wogle  :mur:  wrecz identyczna jak byla, a wczesniej byl tylko 1 wiatrak z tylu wyciagajacy, czyzby na taka obudowe (midi tower) ten jeden starczal ? a reszta to tylko zbedne buczenie jest ?

jeszcze jedno pytanie co do procesorow, a mianowicie ile mniej wiecej spdanie mi temp. jesli zmienie moja paste (arctic cooling silicone paste) na OCZ Ultra 5 i czy moj procesor zalicza sie do tych (procesory z serii pentium IV) ktore wedlug instrukcji do tej pasty, nie trzeba czyscic, nic wlasciwie nie trzeba robic tylko polozyc troche pasty i na to radiator i ona sama sie rozprowadzi

1330774[/snapback]

Powinieneś mieć przy tych wiatrakach około 40 stopni.

Małą kropelke pasty wyciskasz i to starczy (tak jak byś chciał np. przykleić radiator do procka super glu mała kropla to nie może ściekać), oczywiście czym lepiej radjator wypolerowany tym lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem dwa wiatraki z tyłu, jeden z przodu, na górze i z boku do tego mam jeszcze zrobiony tunel na procesor

temperatury 40 st. w idle, w stresie przy testowaniu prime95 dochodzi nawet do 60

do tego dochodzi jeszcze wysoka temperatura chipsetu 45 st. odczytywana programowo chiński termometr kupiony w markecie za 20 i położony na grafice pod chipsetem pokazuje 37 st.

nie wiem czy to normalne temperatury dla P4 3.2 GHz czy może jednak troche za dużo tych wiatraków nawaliłem i dlatego tak jest

coraz poważniej zaczynam myśleć nad jakimś chłodzeniem wodnym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne dziwne, mi po zamontowaniu 120x120 na boku obudowy wiejacy centralnie na mostek (zalorzony Zalnam :-)) oraz CPU temp CPU spadla mi z 48oC do 35oC na idle i odpowiednio w stresie.

Moze zamiast 3-4 różnie wiejących załórzcie sobie jeden większy dmuchający centralnie na CPU. Oczywiście pod zasiłką MUSI być wyciągający bo bedze sie mieliło ciepłe powietrze z zasiłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze zrobiles... zle wiatraki jedne wciaga drugi wyciaga i sa obok siebie to tylko przewalaja powietrze... wez je na tyl ustaw obudwy tak zeby wyciagaly czylki tyum napisem firmy do tylu walnij. wteyd bedzie wyciagal gorace powietrze

i spadnac powinna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyba musicie jednak przemyslec cyrkulacje powietrza w obudowie, ew dodac jakies kanaly powietrzne (kiedys bylo opisane na overclockers.com)

a tak z inne beczki... ja takie temp na boxowym coolerze mam po zastosowaniu bardzo przemyslnej metody: zdjalem bok budy i NIE dalem zadnego dodatkowego wiatraka... mialem kiedys wyciagajacy cieple powietrze z tylu, ale to pogarszalo temp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawa to to żeby suma wyduchiwanego powietrza była większa niż wdmuchiwanego.Najlepszy efekt daje tylni wyciąg , dołozenie wciągającego ma tylko sens na dole czoła.Jeżeli mamy z tyłu wyciąg i dołozymy u góry wyciag nic to praktycznie nie zmieni.Dołożenie bocznego daje tylko troszke niższą temperature.Oczywiście w momencie kiedy dajemy nawiewowy od czoła okrągłe kable to podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec : dwa wyciagajace z tylu, jeden wciagajacy z boku i jeden z przodu wciagajacy i jeden wyciagajacy na gorze, ale musze przyznac ze sie jedno zmienilo od tego czasu jak to zamontowalem :] juz nie moge zasnac w nocy z wlaczonym kompem :) temperatury wedlug AbitEq, SYS - 27 - 28C, CPU 47.5 - 63C, PWM 36 - 55C

ale zauwazylem ze radiator procka nawet jak rozgrzany on jest do 63C jest co najwyzej lekko cieply, wczesniej sie bardziej nagrzewal - wczesniej czyli zanim zmienilem paste :] a przed zmiana pasty temp. byly duze nizsze, a zmienic musialem bo firmowa pasta-nalepka zintergrowala sie razem z celeronem, a po odczepieniu sie wykruszyla prawie cala,. Odczepialem bo czyscilem radiator. w kazdym razie wtedy dalem paste ktora dostalem razem z vga silencerem - arctic cooling silicone paste, podejrzewam ze pomijajac juz nawet to ze pasta jest nikczemnej jakosci to ja jeszcze gorzej ja zalozylem :) teraz zamowilem OCZ ultra, powinna byc dzis, i chcialbym ja juz wtedy dobrze nalozyc heh, wiec rozumiem ze mam tylko wyczyscic wszytsko zmywaczem jak najdokladniej potrafie :wink: i nastepnie polozyc na rdzen pasty "ziarnko ryzu" i tak bez nic zsunac na to radiator, i bedzie dobrze wtedy ? bez zadnego rozsmarowyania, jezdzenia karta kredytowa itp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi