Skocz do zawartości
860lacov

Mathematica 5

Rekomendowane odpowiedzi

Może mi ktos podać adres strony z jakimś tutorialem(na prawdę szukałem), dopiero zaczynam się bawić mathematic'ą i zadania typu 2+2 udało mi sie w niej opanować, ale jakoś nie moge dojść do tego jak rozwiązać zadanie na 2x+5=9 tzn nie wiem jak uzyskać x.

Jeżeli wiecie jak robi sie takie rzeczy lub wiecie gdzie można znaleźć jakąś pomoc do tego programu(dobrze żeby była po Polsku) to proszę o info.

I jeszcze jedno. Czy jest możliwe żeby przy większym zadaniu z x'ami itp mathematica krok po kroku wyświetlała jak liczy?

Z góry za pomoc dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktos podać adres strony z jakimś tutorialem(na prawdę szukałem), dopiero zaczynam się bawić mathematic'ą i zadania typu 2+2 udało mi sie w niej opanować, ale jakoś nie moge dojść do tego jak rozwiązać zadanie na 2x+5=9 tzn nie wiem jak uzyskać x.

Jeżeli wiecie jak robi sie takie rzeczy lub wiecie gdzie można znaleźć jakąś pomoc do tego programu(dobrze żeby była po Polsku) to proszę o info.

I jeszcze jedno. Czy jest możliwe żeby przy większym zadaniu z x'ami itp mathematica krok po kroku wyświetlała jak liczy?

Z góry za pomoc dziękuję

1330965[/snapback]

tylko nie mow ze chcesz rozwiazywac programem za X tyś złotych [X >5]

zadania domowe z matematyki!!!!

policz to sam, włos ci z głowy nie spadnie a nawet lepiej będzie rósł bo cieplej będzie pod czaszką jak troche pomyślisz

a jak jesteś na uczelni gdzie to jest niezbędne to na bank uczelnia ma wykupioną licencję na matlaba - tym się liczy takie rzeczy a nie mathematicą - to program dla zawodowców, którzy jak czegoś nie umieją to czytają instrukcję [firma w której pracuję ma math 2.2.2 - instrukcja do niej ma postać prawie 3tyś stronicowej książki i waży prawie 5kg] a nie dla uczniów nie radzących sobie z matematyką

naprawdę - odpuść sobie ten program, wiem, że teraz jest taka moda, ale nic z tego nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Sid-The-Rat=>: może to był tylko przykład, pytającemu chodzi o ideę a nie konkretne równanie. Ja ze swej strony polecałbym Mathcada - to służy do prostych obliczeń, i pisania w stylu "naturalnym", przy tym nie jest drogi (wersja studencka chyba poniżej 200zł była). A Matlab to jest dobry, ale do innych zastosowań raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Sid-The-Rat=>: może to był tylko przykład, pytającemu chodzi o ideę a nie konkretne równanie. Ja ze swej strony polecałbym Mathcada - to służy do prostych obliczeń, i pisania w stylu "naturalnym", przy tym nie jest drogi (wersja studencka chyba poniżej 200zł była). A Matlab to jest dobry, ale do innych zastosowań raczej.

1331089[/snapback]

żaden program nie jest do rozwiązywania zadań szkolnych i tyle

mathematica nie jest dla amatorów czy nowicjuszy - to program super profesjonalny, dla super profesjonalistów, nie ma od tego wyjątków, poznawanie go dla sportu.. heh - kozacka fantazja

mathcad - owszem, wybór między matlabem i mathcadem jest prosty - zależy wszystko od tego jaki program wykupiła uczelnia na której jest używany i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to do czego będę go używał to moja sprawa(akurat nie zadania domowe:) )

-Sid-The-Rat=> Nawet się z Tobą zgodzę, ale po co od razu te nerwy? Myślę że to czy będę rozwiązywał tym programem zadania typu 2+2 czy wykożystam go np w geodezji(w tym kierunku podąża moja nauka :) ) to chyba mało istotne. Zwróciłem sie z prośbą o pomoc i mam nadzieję że ją otrzymam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz prawie znalazłem to czego szukałem. Chciałem rozwiązać jedno zadanie z 3'a niewiadomymi i w sumie mi się udało, ale wyniki z mathematica były 3'y cyfrowe i kupa cyfr po przecinku np.

x = 469.2857142857143; y = 323.57142857142856 z = 48.285714285714285

to samo liczyłem ręcznie i wychodziły mi cyfry typu 2 albo 3. Co prawda po podstawieniu do równań

3x - 4y + 2z = 17

-4x + 6y + z = 16

2x + y + 25z = 55

wszystko się zgadza, ale niestety to jeszcze nie to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3x - 4y + 2z = 17

-4x + 6y + z = 16

2x + y + 25z = 55

1334112[/snapback]

takie zadanko w mathcadzie to chwilka, a podejrzewam że nawet ręcznie nie zajeło by dużo czasu (chyba że jest to jedno z tch magicznych które dają studentom żeby sobie długopisy połamali) , chyba dało by rade zaatakować to metodą Gaussa i po kłopocie :)

a tu mala prezentacja rozwiazania :)

Dołączona grafika

Edytowane przez pociag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3x - 4y + 2z = 17 

-4x + 6y + z = 16

2x + y + 25z = 55

Ta komenda Ci to policzy:

Solve[ {3x - 4y + 2z == 17 , -4x + 6y + z == 16 , 2x + y + 25z == 55}, {x, y,

z}]

Ale jak Ci wcześniej inni powiedzieli, to nie jest program do liczenia takich rzeczy :wink: Jak mi się uda znaleźć to mogę Ci wysłąć kawałeczek materiałów z moich ćwiczeń z tego programu, bo wątpie żeby Ciebie całość interesowała :wink: A jak masz jeszcze jakieś pytanie to pisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta komenda Ci to policzy:

Solve[ {3x - 4y + 2z == 17 , -4x + 6y + z == 16 , 2x + y + 25z == 55}, {x, y,

z}]

Ale jak Ci wcześniej inni powiedzieli, to nie jest program do liczenia takich rzeczy :wink: Jak mi się uda znaleźć to mogę Ci wysłąć kawałeczek materiałów z moich ćwiczeń z tego programu, bo wątpie żeby Ciebie całość interesowała :wink: A jak masz jeszcze jakieś pytanie to pisz...

1335399[/snapback]

Fakt ta komend to liczy, ale podaje wynik w ułamkach zwykłych :) Natomiast ta komenda liczy to podając wynik dziesiętny

NSolve[{3x - 4y + 2z == 17, -4x + 6y + z == 16, 2x +

y + 25z == 55}, {x, y, z}]

Jeśli chodzi o pytania to mam jedno. Czy te wyniki to jedyne możliwości? Liczyłem to ręcznie(w szkole pierwiastkiem krakowianowym) i wyszły mi inne liczby które jednak spełniają to równanie. I jeszcze jedno. Czy można zrobić tak żeby mathematica rozwinęła mi to równanie tj. pokazała jak to liczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można zrobić tak żeby mathematica rozwinęła mi to równanie tj. pokazała jak to liczy?

Ehhh, jak to zrobić nie mam pojęcia, za to mogę Ci pokazać jak za pomocą tego programu dokonać wyceny akcji, obligacji, itd... bo na przykład do takich zastosawań służy ten program, a nie do rozwiązywania prostych układów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie bo wogóle nie znam tego pogramu. a właściwie nie mam wogóle tego programu i o jego istnieniu dowiedziałem sie niedawno. jestem w trakcie pracy nad pewną konstrukcją i zaciąłem się nad częścią matematyczą. może mi pomóc tylko dobry program. szukałem go już na wielu stronach i trafiłem na Twoje pytanie na forum. no i pomyślałem że może Ty mógłby mi go udostępnić.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi