doubleube Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 (edytowane) Witam. Potrzebuje biosu do tej plyty ,bo te co wgrywam ze strony ECS to ciagle komunikat: BIOS ROM CHECKSUM ERROR INSERT SYSTEM DISK AND PERESS ENTER. Co moze byc? Wgrywa wszystko pozytywnie i po restarcie ciagle ten komunikat. PG to K7VZA rev 3.0 a z lewej strony plyty na dole naklejka 6A. Wgrywalem juz rozne biosy i ciagle to samo Edytowane 16 Marca 2005 przez doubleube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Przestaw zworkę bios protect, zrób clear cmos. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidzama1x Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 kill cmos zworka z zprotectem. i flash biosdu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doubleube Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Nie no tyle to ja wiem. Bios write protect - disable (JP5 pin 1 -2) oraz rozne manipulacje przy resetowaniu biosu - clear cmos JP1(przed i po) oraz wyjmowanie baterii na dluzszy czas co jeszcze? chyba PG do kibla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (...) Bios write protect - disable (JP5 pin 1 -2) (...) 1332936[/snapback] Wiem, że może to się wydać bezsensu ale spróbuj ustawić - enable. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doubleube Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Przy enable wogole nie chce wgrywac. Ja tak szybko to sie nie poddaje, aby odrazu pisac na forum. Pisze jak juz wyczerpie wszystkie mozliwosci. Moze ktos tez sie z tym spotkal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 To normalne po wgraniu świeżego biosu. Wejdź w bios zresetuj ustawienia i po restarcie komunikatu już nie powinno być. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doubleube Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Co niektórzy to nieczytaja o czym sie pisze. Przeciez pisze ze po wgraniu nowego (wszelakiego) ciagle to samo. BOOT BLOCK.czyli kawalek biosu pozwalajacy na wgranie calosci NIE MOZNA WEJSC DO BIOSU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_freddie_ Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 jak nie łapie biosu z ECSa to wgraj mu z Shuttla AK-12A (patrz podpis) tu masz sposób: link1 link2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Przed wgraniem nowego Biosu warto ustawić wszystkie wartości w biosie na domyslne. Potem odblokować zworke JP5 (wielokrotnie się zdarza że nie jest zablokowana i nie trzeba jej przestawiać, zwróć na to uwagę, bo w instrukcji zawsze pokazują JP5 jako zablokowany, a na płycie prawie zawsze jest inaczej, co może wprowadzać w błąd). Następnie flaszuje bios spod windowsa (robiłem to bez zaznaczania opcji clear CMOS) i powinno grac i tańczyć (zazwyczaj :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 małe pytanko: mam to mobo ze stajni mercurego i zastanawiam się czy może w biosie Shuttlejki wystepują jakieś inne opcje niż w oryginalnym? hehe, of coz hozi głównie o oc ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_freddie_ Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 małe pytanko: mam to mobo ze stajni mercurego i zastanawiam się czy może w biosie Shuttlejki wystepują jakieś inne opcje niż w oryginalnym? hehe, of coz hozi głównie o oc ;) 1369818[/snapback] w biosie Shuttla nie ma żadnych dodatkowych opcji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...