MATZ Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Jak zrobic zeby mi sie pompka od WC włączała razem z komputerem? (Eheim 1250). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 No i oczywiscie wylaczala :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 ?? Wepnij pompkę do tej samej listwy zasilającej co komp 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Ale sie wysililes! To to mi nawet przeczkolak powie! Chodzi mi o inny sposob bo takie wylaczanie listwy jest uciażliwe! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 hmmm elektronik nie jestem, ale wymysliłem coś takiego do odpalania monitora (jeszcze nie zrobiłem... :( ) - przekaźnik... jak to działa poczytaj na www.moded-kompz.prv.pl gdzies jak odpalić dwa zasilacze... zamias drugiej zasiłki wkładasz pompe - powinno zadziałać... ale poczekajmy na Dextera i innych speców. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Qrde pisalem juz kilkakrotnie o tym Zapodajesz sobie przekaznik z cewka na 12V, podpinasz na styki 220V~ i dajesz na pompe Cala filozofia 8) Jak odpali zasilacz to zalacza ci zaraz pompke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Kup przekaźnik na 12V o takich stykach, aby mogły przełączać 220V. Cewke przekaźnika podłącz do 12V z zasilacza, a pompkę do 220V przez styki przekaźnika. Po włączeniu kompa, na zasilaczu pojawi się 12V, przekaźnik załączy 220V na pompkę. Dla bezpieczeństwa dobrze by było cewkę przekażnika odsprzęgnąć przy pomocy diody np: 1N4001(standardowy zabieg zapobiegający pojawianiu się przepięć podczas włączania cewki) lub kupić przekaźnik z wbydowaną diodą zabezpieczającą (czasami można takie dostać). Z przekażników (o ile pamiętam) dobry byłby np: RM81 lub podobny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Qrde pisalem juz kilkakrotnie o tym Zapodajesz sobie przekaznik z cewka na 12V, podpinasz na styki 220V~ i dajesz na pompe Cala filozofia 8) Jak odpali zasilacz to zalacza ci zaraz pompke. hmmmm Reed Powoli wytlumacz kro po kroku bo ja sie na tym zbytnio nie znam! Jaki przekaznik i jaka cewke i jak to zlutowac i ile bedzie kosztowac? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 R15 3PDT jest bardzo dobry, polecam, sam takowego uzywam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Dla bezpieczeństwa dobrze by było cewkę przekażnika odsprzęgnąć przy pomocy diody np: 1N4001(standardowy zabieg zapobiegający pojawianiu się przepięć podczas włączania cewki) Tu akurat chodzi o moment wylacznia przekaznika. Cewka potrafi magazynowac ladunek i kiedy jest odlaczane napiecie ten ladunek tak od razu nie zanika w cewce. Na zaciskach cewki powstaje wtedy napiecie niekiedy kikarotnie wieksze od nominalnego napiecia pracy przekaznika, czyli moze przekroczyc 100V. Moze rowniez te napiecie zmienic biegunowosc i np. w liniach zasilajacych pojawia sie impuls z odwrocona polaryzacja i duzym napieciem. Co to oznacza dla kompa nie musze mowic. Dioda jest dolaczana zaporowo i w momencie pojawienia sie takiego impulsu stanowi dla niego zwarcie i wtedy jest on szybko i bezbolesnie "gaszony" Jak podlaczyc przekaznik juz bylo na forum. Chyba pora zeby ktos to wrzucil na FAQ zeby sie nie powtarzac. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Tak jest, potrzeba przekaźnik. Wstąp do servisu i wytłumacz o co ci chodzi, tam doradza jaki i do czego podłączyć. No chyba że trafisz na jakiegoś ch... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Tu akurat chodzi o moment wylacznia przekaznika. Cewka potrafi magazynowac ladunek i kiedy jest odlaczane napiecie ten ladunek tak od razu nie zanika w cewce. Na zaciskach cewki powstaje wtedy napiecie niekiedy kikarotnie wieksze od nominalnego napiecia pracy przekaznika, czyli moze przekroczyc 100V. Masz rację - oczywiście, że przepięcie pojawia się przy wyłączaniu cewki - przecież to zwykły obwód rezonansowy RL. W sumie źle się wyraziłem :oops: , ale sens odpowiedzi pozostaje taki sam - diodę zabezpieczającą należy zastosować. A diodę należy oczywiście włączyć zaporowo (gdyż inaczej powodowała by ciągłe zwarcie) czyli (uwaga - tłumaczenie dla laików :D ) "dziubkiem" (inne określenie nie przychodzi mi na myśl) do +12V, równolegle do cewki przekaźnika... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 hmmm elektronik nie jestem, ale wymysliłem coś takiego do odpalania monitora (jeszcze nie zrobiłem... :( ) - przekaźnik... jak to działa poczytaj na www.moded-kompz.prv.pl gdzies jak odpalić dwa zasilacze... zamias drugiej zasiłki wkładasz pompe - powinno zadziałać... ale poczekajmy na Dextera i innych speców. No dobra a to zda egzamin? Wyslijcie mi jakies schematy Plz! DAMIAN_JACEK@poczta.onet.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...