Skocz do zawartości
qbass

Kalkulator

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje kalkulatora który posiada wyłacznie takie funkcje jak:

- dodawanie

- odejmowanie

- mnożenie

- dzielenie

- logarytmowanie

- obliczanie cos, sin , tg,

Musi posiadac jedynie ww FUMCJE!!

Gdzie moge taki znalesc? Kupic? Zamowic?

Edytowane przez qbass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm a widzieliscie te oficjalne tablice, ktore maja byc na maturze - przynajmniej z matematyki...

Sa tam z tego co pamietam podane wszystkie wartosci dla f. trygonometrycznych (co jeden stopien).

Co do logarytmow to nie wydaje mi sie (przynajmniej z matematyki) zeby byly jakies zadania ktore wymagac beda liczenia niewiadomo jakich log, a jesli juz trafi sie jakies zadanie to raczej wymuszajace wykorzystanie wlasnosci log (a te wlasnosci sa rowniez podane w tablicach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem tablice i moga byc nienarzekam

co do kalkulatorow na matme musze niestety byc zwykle bez bajerwo u nas tak mowia z reszta nich ktos sprzawdzc na stronie oke i powie bo mnie juz dzis nie bedzie a chcialbym to wiedziec

prosze wrocic do tematu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nasza matematyczka mówi, że nie może być nawet funkcji trygonometrycznych! <_< . Sam już nie wiem co może być, a co nie :|.

1331732[/snapback]

A u mnie mowiono ze mozna miec dowolny, nawet graficzny. Pisalem stara mature (jeszcze sie zalapalem) i zadnych problemow ani z tablicami, musialy byc oczywiscie zatwierdzone prze MEN (wiekszosc osob korzystania z niesprawdzonych bo zbyt pozno ludzi poinformowali ze trzeba je troche wczesniej dac do sprawdzenia) i kalkulatorow z roznymi bajerami. Pol roku wczesniej uczyli nas nawet obslugiwac kalkulatory graficzne (szkola dostala z 15 sztuk) a matematyk stwierdzil ze na maturze moga sie nawet bardzo przydac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg oficjalnych zarzadzen, cytuje z wykazu materialow pomocniczych na mature (do sciagniecia ze stron cke)

matematyka:zestaw wybranych wzorów matematycznych dla każdego

zdającego,każdy zdający powinien mieć, cyrkiel, linijkę, kalkulator

prosty*

* Kalkulator prosty - nie może to być kalkulator, który: rysuje wykresy, rozwiązuje

równania, oblicza parametry danych statystycznych

wiec reszta moze byc. i tak wkurzajace, moj kalkulator np liczy rownania i oblicza parametry danych statystycznych wiec tez musze znalezc cos nowego. a nie chce jakiegos gowna ktore ma 4 dzialania i zero innych fukcji. juz sie do tego przyzwyczailem i bardzo duzo rzeczy szybciej policze na tym kalkulatorze niz na jakims innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem, zobaczymy :|. A jak to jest z tablicami? Można przynieść swoje (na próbnym było z 5 egzemplarzy szkolnych bo nie można było mieć swoich) czy będą dołączone do arkusza egzaminacyjnego gotowe wzory, które mogą nam się przydać przygotowane wcześniej przez oke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem, zobaczymy :|. A jak to jest z tablicami? Można przynieść swoje (na próbnym było z 5 egzemplarzy szkolnych bo nie można było mieć swoich) czy będą dołączone do arkusza egzaminacyjnego gotowe wzory, które mogą nam się przydać przygotowane wcześniej przez oke?

1331853[/snapback]

Nie mozna miec swoich tablic - to nie to co na starej maturze gdzie korzystalo sie z tych takich niebieskich tablic matematycznych (nie pamietam autora) gdzie byly nawet wyprowadzenia niektorych wzorow i przyklady ich zastosowania.

Kazdy zdajacy z arkuszem dostanie takie mini tablice (praktycznie wszystkie wzory - nawet na delte heh), maja one z tego co pamietam 16 stron.

Na OKE tych tablic jako takich udostepnionych nie ma ale w ktoryms biuletynie maturalnym sa przyklady wzorow jaka moga byc zawarte na tablicach, a z tego co mowila moja matematyczka sa to praktycznie te same wzory co w oficjalnych tablicach matematycznych, ktore beda dolaczone do arkuszy egzaminacyjnych.

Ale z drugiej strony to dziwne ze nie pokazali wam w LO jak takie tablice wygladaja bo ponoc kazda szkola dostala kilka egzemplarzy do przegladniecia i takiego wstepnego zapoznania sie z nimi.

UPDATE:

A jednak na CKE sa juz do sciagniecia w/w tablice, z matmy, chemii i fizyki

Tablice w formacie PDF

Edytowane przez Qezal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi