Skocz do zawartości
Dziuby

Chrom Czym Malować Obudowe

Rekomendowane odpowiedzi

ja postanowilem kombinowac, mimo ze naped nie jest juz na gwarancji :)

kupilem na Allegro uszkodzonego cd-ka (dokladnie takiego jak moj <asus> ) za cale 1zl (no +5zl paczka :-P ) i wykorzystam z niego panel - w koncu kiedys mi sie moze odwidzic malowanie i zawsze mam wyjscie :)

cd-ki tez oczywiscie matowimy, czy tak?I czy do tego potrzebny jest podklad?moze ktos ew. jakis polecic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matowisz papierem sciernym (500) potem myjesz woda z mydlem i jak wyschnie odtluszczasz benzyna ekstrakcyjna.

podklad jest sprawa indywidualna. ja nie uzywalem i uwazam ze jest zbedny. ale to zalezy od farby jaka uzywasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedz jest tylko jedna. zdecydowanie malowac.

no chyba ze sa na gwarancji to musisz kombinowac inaczej.

co do metody rozlozenia napedu to jest to banalna sprawa B)

1499904[/snapback]

Dla Ciebie może tak, dla mnie nie ;) Jak rozłożyć cdrom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie takie rozwiazanie(kupno zloma :-P ) wydalo sie jak najbardziej odpowiednie, nic nie trzeba bedzie pasowac i zawsze mozna wrocic do poprzedniego stanu :)

zastanawiam sie jeszcze co zrobic z napisem Asus -jasne ze po akcji papierem sciernym i malowaniu zniknie...i nie wiem czy jakos go odtworzyc, skombinowac fajna naklejke albo dac sobie spokoj....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Adam3k: wykrecasz 4 srobki od spodu i zdejmujesz gore, pozniej zdejmujesz front, ktorytak jak maclat napisal trzyma sie na zatrzaski. przed rozmontowywaniem warto zdjac nakladke z samej szuflady bo do tego musi ona byc wysunieta.

@ Dziuby: samo rozlozenie napedu jest zazwyczaj przyczyna wygasniecia gwarancji. na napedzie zazwyczaj sa plomby. jak zerwiesz to koniec gwarancji.

wyjscie jeszcze jest takie ze kupujesz zaslepki "aktywne" i je malujesz a oryginalny naped jest schowany za nia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjscie jeszcze jest takie ze kupujesz zaslepki "aktywne" i je malujesz a oryginalny naped jest schowany za nia.

1501586[/snapback]

oczywiscie to tez jest opcja ale trzeba tu uwazac na konstrukcje tej zaslepki - np te dolaczone do mojego Modecoma Nice byly po prostu i kant d... potluc <_< nie dosc ze jakies takie rozklekotane to jeszcze litek sie nie potrafil przez nia przebic -> pomoglo usuniecie jednej sprezynki, za to potem trzeba bylo zaslepke palcem poprawiac... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matowisz papierem sciernym (500) potem myjesz woda z mydlem i jak wyschnie odtluszczasz benzyna ekstrakcyjna.

podklad jest sprawa indywidualna. ja nie uzywalem i uwazam ze jest zbedny. ale to zalezy od farby jaka uzywasz...

1500073[/snapback]

mam benzyne lakową - może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mam benzyne lakową - może być?...

Moze byc , ale najpierw przetrzyj maly kawalek w niewidocznym miejscu bo moze rozpuscic plastik.

Do odtluszczania plastiku polecam zwykly plyn do mycia naczyn.

Doskonale myje i odtluszcza i jest bezpieczny.

Dokladnie wysusz przed malowaniem.

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc , ale najpierw przetrzyj maly kawalek w niewidocznym miejscu bo moze rozpuscic plastik.

Do odtluszczania plastiku polecam zwykly plyn do mycia naczyn.

Doskonale myje i odtluszcza i jest bezpieczny.

Dokladnie wysusz przed malowaniem.

1502497[/snapback]

Dzisiaj tylko zmatowiłem :) Jeszcze cans.pl nie przyslał mi farb (myśle że w poniedziałek dojdą :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, zajebiście chropowate mi to wyszło, gdzie popełniłem błąd? :/ pryskałem z zbyt dużej czy małej odległości? :/

a najgorsze jest to że na same boczne blachy poszła prawie cała pucha farby.....

fuck fuck fuck!

Edytowane przez Adam3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile warstw polozyles?

jakim papierem szlifowales przed malowaniem?

jak chcesz bardzo gladka powierzchnie uzyskac to musisz polozyc ze dwie warstwy, odczekac az wyschnie, pozniej wodny 600-1000 szlifujesz, suszysz i znowu malujesz ( i tak pare razy), na koniec mozesz pojechac woskiem do samochodow i bedziesz sie mogl przejrzec.

Daj jakies foty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co mają na celu wasze złośliwości w moim kierunku, najprawdopodobniej było coś farbą bo psikała ona jakby takimi "glutami"

napisze do cans.pl ciekawe co oni na to

spróbuje zeszlifować tą farbe i kupie czarny motip wtedy będzie ładnie

z daleka wygląda świetnie ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ja sie zabieram za malowanie.

Chodzi mi o pomalowanie wnętrza budy na chrom, najlepiej żeby opyło sie bez drapania starego lakieru, obecniec jest standardowy szary lakier.

Doraździe i jakiego lakieru, podkładu użyć, generalnie wnetrze obuwy jest mało narażone na zarysowanie, wiec zastanawiam sie czy jest sens nakładania jescze lakieru bezbarwnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Adam3k: tu nie chodzi o zlosliwosci. no chyba ze efekt jaki osiagnoles jest taki jak zaplanowales.

ja bym napisal do cans.pl.

co do wykonczenia tego to jak dla mnie papier 500 na kostke i szlifujesz az powierzchnia bedzie cala matowa. a nie w ciemniejszo jasniejsze laty. pozniej dokladnie czyscisz benzyna i malujesz. oczywiscie farba na takim samym albo lagodniejszym rozpuszczalniku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ja sie zabieram za malowanie.

Chodzi mi o pomalowanie wnętrza budy na chrom, najlepiej żeby opyło sie bez drapania starego lakieru, obecniec jest standardowy szary lakier.

Doraździe i jakiego lakieru, podkładu użyć,  generalnie wnetrze obuwy jest mało narażone na zarysowanie, wiec zastanawiam sie czy jest sens nakładania jescze lakieru bezbarwnego.

1510252[/snapback]

Papierkiem zmatuj całość, odtłuść, podkład i chrom. Nie powinno być problemu. Tylko chrom kup trwały żeby się nie mazał i nie sechł dwa lata :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka farbe polecali byscie na pomalowanie środka budy??? Ta ftalowa???

BTW kos wspominal o montanie. Montana jest dobra do metalu, ale do plastiku nie radze jej stosować. Chciałem kiedys pomalowac bude na czarno hamereitem + srebrne przyciski pomalowane montana bo mialem jakies resztki. Efekt był taki ze buda była czarna a przyciski sie rozpłyneły :(

Edytowane przez Master007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi