Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu go kupiłem! :D

Pierwsze wrażenie: super!

1496313[/snapback]

Wygląd? :lol: Czy obraz? A może to i to :D ?

ps.

Polecam:

Jaskrawość: 52

Kontrast: 46

Gamma: - 50

Temp. Barw - 6500K

Zycze miłego użytkowania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu go kupiłem! :D

Pierwsze wrażenie: super! Zobaczymy jak będzie dalej. Tylko oczy mnie trochę napierniczają od tej jasności.

1496313[/snapback]

no, w końcu :D

gratuluję wyboru i cieszę się, że w końcu się zdecydowałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi!

Mam ten monitorek od jakis 2 tygodni. Rewelka, nawet sie przyzwyczaiłem do tej jasności. Troche wkurzające jest przełączanie trybow np: film, text ale to sie da przezyc. i jeszcze jeden mały minusik katy pionowe sa zbyt małe.

I jeszcze pytanko do uzytkownikow LCDkow: Czym najlepiej wyczyscic ekran ? Narazie unikam tego jak ognia ale kiedys trzeba bedzie.

Pozdroofka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, po tygodniu użytkowania panelu czas coś w końcu powiedzieć.

A o LG L1740P moge powiedzieć naprawdę wiele pozytywnych rzeczy. :) Nie wiem czy jest sens pisać jakąś dłuższą rozprawę na jego temat, bo wypowiadało się już wielu użytkowników. Mogę jedynie potwierdzić słowa pochwały, które zostały wypowiedziane. Jak napisałem pierwszym poście, to jest mój pierwszy LCD także zauważona przeze mnie różnica w komforcie użytkowania, w porównaniu do CRT, jest po protu ogromna! Kolory, czas reakcji, jasność, praca w rozdzielczościach mniejszych od natywnej, wszystko to jest jak najbardziej OK.

Co prawda czerń nie jest tak głęboka jak w przypadku CRT, co na początku jest troszeczkę irytujące, jednak bez problemu można się do tego przyzwyczaić. Obecnie nie stanowi to dla mnie żadnej wady.

Moge potwierdzić też początkowe problemy z oczami, gdyż różnica w jasności w porównaniu do CRT jest bardzo duża. To również kwestia przyzwyczajenia. W moim wypadku po 2-3 dniach i pokombinowaniu w ustawieniach, ból minął.

Tak jak już wcześniej napisałem, nie widzę jakiejś diametralnej różnicy w ilości wyświetlanych kolorów w porównaniu do CRT. Filmy ogląda się bardzo przyjemnie. Gry również nie sprawiają problemów. Smużenie widoczne tylko przy przewijaniu tekstu. Litery troszeczkę się rozmywają, ale absolutnie to nie przeszkadza. W grach czy filmach smużenia brak (przynajmniej ja go nie widzę)

Jeśli chodzi o kąty to są w porządku. Przyznaję, że przydałyby się trochę większe katy pionowe, ale nie jest źle. Po raz kolejny powiem, że mi to nie przeszkadza. Wiem, że to może brzmieć mało wiarygodnie, bo ciągle mówię że nic mi nie przeszkadza, ale tak jest. :D A skoro nigdy wcześniej nie miałem styczności z LCD to ich wady powinny, przynajmniej teoretycznie, być dla mnie wyjatkowo widoczne i irytujące.

Podsumowując, jestem bardzo zadowolony z dokonanego zakupu i nie sądzę żebym kiedykolwiek wrócił do CRT. (ach ta jakość obrazu :D ) Dzięki wszystkim za pomoc w doborze panelu, a przede wszystkim Dru i Kucykowi, bo to głównie oni namówili mnie do kupna. Nie żałuję żadnej wydanej na 1740P złotówki i mogę go z czystym sumieniem polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

moje pytanie odnosnie iiYama'y brzmi czy to dobry monitor?

tzn to wiem ze dobry, ale jako grafik co przezuca sie ze swojego starszka ctx'a chcialbym wiedziec od ludzi co bardziej sie w tematach min monitorow obracaja, czy sa lepsze monitorki, bo puki co rozmyslam nad nec'iem i iiYamą 17 - 19'

ale moze jest cos innego na rowni dobre lub lepsze?

prosze o jakies odpowiedzi, chcialbym mozliwie najlepszy monitorek no i co by mi dlugo sluzyl.. :]

z gory dzieki za odp

i jeszcze jedno czy sa iiYamy bez glosnikow? na co mi glossniki :|

Edytowane przez szwedzki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i kolejny użytkownik potwierdza to co mówiłem od samego początku o tym panelu B)

na dodatek dorzuce fakt, że od miesiąca chciałbym się tak dla zwykłej zmiany przesiaść na coś innego, ale po prostu w tej cenie nie ma co - ostatnio 913n odpadł w przedbiegach, po pół godzinnym testowaniu B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zakupiłem monitorek LG 1740P. Podłączyłem analogowo do MX440, ale planuje zmiane na 9800 pro. Narazie wrazenia sa nastepujące:

Obraz jest rewelacja. W natywnej, w windows jest żyleta, kolorki piękne. Pracuje troche w 3D Studio MAX i nie zauwazylem zawęzonej palety barw (troszke widac np. na mgle i gradientach ale to drobiazg, trudno zauwazyc). Kolory jak juz pisalem, nasycone i żywe. Smuzenia nie zauważyłem zadnego. Obraz w rozdzielczosci innej, np. 1024, wygląda dobrze, w grach rozmycie wynikające z interpolacji ledwie dostrzegalne. Obraz wyraznie lepszy przy 60hz, niz 75, oczywiscie zero migotania. Kąty widzenia, no są dosyc wąskie, nie jest to monitor jeśli często z komputera kozysta kilka osob na raz. Ale ja siedze sam, więc z tym nie mam problemów. Trzeba się troche pobawić w ustawieniach menu zeby dobrac odpowiedni obraz do internetu/gier, filmow. Poustawialem narazie "na szybko", i wygląda rewelacyjnie. Sam monitor poza tym wygląda rewelacyjnie :D Obraz wyraźniejszy i poprostu ładniejszy, niz w moim poprzednim crt LG 774 17'.

Juz sobie wyobrazam ten monitor pod radeonem 9800pro i dvi :D

Ps. Podajcie jakie macie ustawienia obrazu, do gier i filmow. I o ustawieniach F-Engine tez cos napiszcie. Z gory dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zakupiłem monitorek LG 1740P. Podłączyłem analogowo do MX440, ale planuje zmiane na 9800 pro. Narazie wrazenia sa nastepujące:

Obraz jest rewelacja. W natywnej, w windows jest żyleta, kolorki piękne. Pracuje troche w 3D Studio MAX i nie zauwazylem zawęzonej palety barw (troszke widac np. na mgle i gradientach ale to drobiazg, trudno zauwazyc). Kolory jak juz pisalem, nasycone i żywe. Smuzenia nie zauważyłem zadnego. Obraz w rozdzielczosci innej, np. 1024, wygląda dobrze, w grach rozmycie wynikające z interpolacji ledwie dostrzegalne. Obraz wyraznie lepszy przy 60hz, niz 75, oczywiscie zero migotania. Kąty widzenia, no są dosyc wąskie, nie jest to monitor jeśli często z komputera kozysta kilka osob na raz. Ale ja siedze sam, więc z tym nie mam problemów. Trzeba się troche pobawić w ustawieniach menu zeby dobrac odpowiedni obraz do internetu/gier, filmow. Poustawialem narazie "na szybko", i wygląda rewelacyjnie. Sam monitor poza tym wygląda rewelacyjnie :D Obraz wyraźniejszy i poprostu ładniejszy, niz w moim poprzednim crt LG 774 17'.

Juz sobie wyobrazam ten monitor pod radeonem 9800pro i dvi :D

Ps. Podajcie jakie macie ustawienia obrazu, do gier i filmow. I o ustawieniach F-Engine tez cos napiszcie. Z gory dzięki :)

1507559[/snapback]

o matko, działałem na tym panelu kilka chwil na mx i obraz jest porażający!

jak przesiądziesz się na dvi od 9800pro to dopiero zobaczysz obraz B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o matko, działałem na tym panelu kilka chwil na mx i obraz jest porażający!

jak przesiądziesz się na dvi od 9800pro to dopiero zobaczysz obraz  B)

1509042[/snapback]

Nie wyobrazam sobie zeby bylo ostrzej :) No ale cos w tym chyba jest.

Teraz co do F-Engine. Jednak pracuje na ustawieniu "normal", gdyz jakkolwiek bym tej funkcji nie ustawił, obraz jest chłodniejszy i jakis zielono-fioletowawy. Wynika to z tego, ze f-engine domyślnie przypisuje chłodną temperature barw. Brak mozliwosci zmiany temperatury barw dla f-engine to ogromny minus w tym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś jak ma chłód w sercu, ma też chłód na ekranie ;-)

ja teraz używam tych ustawień i są dla mnie OK, możliwe, że niedługo wrócę do normalnych i przetestuję te, które Wy wypisaliście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są ustawienia do siedzenia w Internecie. Przy wyższej jaskrawości, strony które mają białe tło dają się we znaki moim oczom po dłuższym przeglądaniu. (Choć muszę przyznać, że było tak pierwszego dnia, kiedy moje oczy nie były jeszcze przyzwyczajone do LCD. Teraz może coś sie zmieniło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do was pytanko zamówiłem sobie monitorek LG 1740B, różni się od modelu P tym, że ma jasność 250 cd/m2 (model P ma 300 cd/m2) oraz nie ma cyfrowego wyjścia, moge jeszcze zmienić zamówienie i dlatego chciałem się zapytać czy opłaca się dopłacić, czy różnica w jasności będzie odczuwalna i czy dvi naprawde dużo daje bo czytałem, że praktycznie różnic nie widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do was pytanko zamówiłem sobie monitorek LG 1740B, różni się od modelu P tym, że ma jasność 250 cd/m2 (model P ma 300 cd/m2) oraz nie ma cyfrowego wyjścia, moge jeszcze zmienić zamówienie i dlatego chciałem się zapytać czy opłaca się dopłacić, czy różnica w jasności będzie odczuwalna i czy dvi naprawde dużo daje bo czytałem, że praktycznie różnic nie widać

1510777[/snapback]

Zamiast dopłacać zamiń na 1730P - ta sama cena: porównanie

http://www.arest.pl/index.php?inc=porownaj...2698&cmpid=2699

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta, ale jest brzydzszy :)

A tak całkiem serio to Pivot mnie nie interesuje, a te dwie cechy: jasność nieco mniejsza i brak wyjścia cyfrowego to jak wychodzi w praniu, jakie są różnice, pytanie szczególnie do kucyka, wkońcu testował kilka modeli

Zapomniałbym dodać, monitor używany będzie głównie do gier, filmów i netu (w tej kolejności), jako ze grafe mam nienajlepsza bede uzywal nizszych rozdzialek

Edytowane przez Garfield^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak;

jasności Ci na pewno nie zabraknie więc o to martwić się nie musisz, a co do d-sub to obraz jest minimalnie gorszy, widać to przede wszystkim na czcionkach, w niektórych miejscach są minimalnie nie ostre, choć myśle, że i tak większą różnice w jakości obrazu zobaczysz zmieniając grafe na lepszą, niż kupując panel z dvi B)

ogólnie wszystko zależy od grafy - czasem bardzo dobry sygnał na analogowym wyjściu potrafi w pełni zrekompensować Ci brak DVI w panelu

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to chyba zostane przy 1740B prawie to samo, a zawsze troche kasy zostanie w portfelu, jeszcze jedna sprawa wlasnie byłem u kumpla, ma Samsunga 710N i gdy patrzalem na czarne litery na białym tle to część liter jest jakby zielona, a część czarna, czy to wina akurat tego modelu, tego ze ma wyjscie analogowe czy tez moze panele lcd "tak mają" ?

thx za pomoc

Edytowane przez Garfield^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zakupiłem Ten model (L1740P) i kolejny raz potwierdzę jego SUPER jakość:D Jest naprawdę do wszystkiego, strony,gry,filmy....to już nie czasy pasywnych paneli 40 ms , nie żałuję kupna! Ja używam ustawień Jaskrawość:70 Kontrast:70 Gamma:0 - wiem że to trochę jasne ale dobrze widać obraz w doom3 i HL2 w ciemnych korytarzach:P Super jest opcja wyłączenia diody 'power' - co prawda niebieski a moze raczej morski lagodny kolor nie przyciąga bardzo wzroku podczas oswietlonego pokoju przy graniu to już przy ogladaniu filmów w ciemnymm pomieszczeniu może niepotrzebnie skupiać uwagę - poprostu można ją zgasić w Menu. Co do smużenia to niema nic z tych rzeczy. A na koniec kto pytal czemu sie nie pojawia obraz krzyk - a ma się wogole pojawiać?? o prawda LG uzył tego dzieła Muncha aby skojażyć model z trendem artystycznym ale niewydaje mi się aby się on miał pojawiać podczas jakoegokolwiek uruchomienia. (pojawia się podczas przejścia w stan stand-by napis 'flatron f-engine') To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi