Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ładna stylistyka monitorów LG1740P chwyciła :wink:

LG postanowiło wypuścić wersję dla ubogich :lol: o nazwie LG1720B sygnowaną czasem reakcji 16ms.... Wygląda łądnie, cóż parametry jakby z zeszłego roku?????

http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?actTy...+L1720B&model=9

cena około 1150zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to się dowiedziałem  :blink:

1517173[/snapback]

No - nie przejrzałeś dobrze menu oraz instrukcji i widzisz:P

Co do modelu 1720B to nie jest to żadna uboga wersja tylko poprzednia seria która też ma dwa modele z 1720B/1720P rozniące sie wyjściem DVI ktorego model B niema.Czas reakcji wersji P jest chyba i tak 12ms co troche to dziwi - więc nie rozni się zbytnio od mojego no może poza funkcją F-engine której "20" niema no i ładniejszym wyglądem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie znajdziesz oficjalnej informacji, że jest to ta sama matryca ze względów marketingowych, po prostu od razu podniosły by się głosy, że 1740P to przeróbka itp...

Różnice są 1730P spełnia normę tco2003, 1740P - nie,

1730P posiada PIVOTA, 1740P - nie, do modelu 1730P można podłączyć chuba USB, do 1740P (chyba nie). 1730P był na wysokich miejscach w testach różnych czasopism (chip, enter) - 1740P chyba nie.

A dlaczego ludzie kupują 1740P - bo jest trendy... ma ładny wygląd i to robi furorę. Modelowi 1730P chyba bliżej do 1780U(czas reakcji je różni), a modelowi 1740P do 1720P(chyba nic poza F-enigme).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie znajdziesz oficjalnej informacji, że jest to ta sama matryca ze względów marketingowych, po prostu od razu podniosły by się głosy, że 1740P to przeróbka itp...

Różnice są 1730P spełnia normę tco2003, 1740P - nie,

1730P posiada PIVOTA, 1740P - nie, do modelu 1730P można podłączyć chuba USB, do 1740P (chyba nie). 1730P był na wysokich miejscach w testach różnych czasopism (chip, enter) - 1740P chyba nie.

A dlaczego ludzie kupują 1740P - bo jest trendy... ma ładny wygląd i to robi furorę. Modelowi 1730P chyba bliżej do 1780U(czas reakcji je różni), a modelowi 1740P do 1720P(chyba nic poza F-enigme).

1520824[/snapback]

naucz się wreszcie, że to jest engine a nie jakaś enigma

:lol:

co do tego co piszesz to po częścia masz racje - 1740p bliżej do 1720p bo według mnie ten drugi ma lepszy obraz od 1780u więc z tym co napisałeś w pełni się zgadzam

osobiście wybrałbym 1720 lub 1740 a nie 1730 bądź 1780 B)

każdy z tych paneli miałem w domu więc wiem co mówie :rolleyes: B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L1740P faktycznie niema portów USB ale uważam to za zbędny gadget. A co do testów hmmm nie można powiedzieć że zajmuje słabe miejsca - jest dosyć nowy i niewiele testów jest...a właśnie - zna ktoś linki do testów naszego cacka?? Jakby było można...najlepiej PL. B)

Widzę w naszym mieście (DG) ludzie wiedzą co dobre :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko,

pytam, bo wydaje mi sie, ze ten 1740p to po prostu okrojony 1730p z fajnym designem... :mur:

@kucyk:

co skłoniło cię do wybrania 1740? [Wiem, ze już raz pytałem ale wszedłem w fazę "ostatecznego niezdecydowania przedzakupowego"]. Przy takich samych parametrach daje po pupie 1730? Wlasciwie to 1730 mi bardziej podchodzi, bo za taka sama cene mam 'identyczne' parametry i troche bajerow gratis. :lol:

Pozdrowienia

Edytowane przez Janek-PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1521036[/snapback]

skontklikasz?

:D

Spoko,

pytam, bo wydaje mi sie, ze ten 1740p to po prostu okrojony 1730p z fajnym designem...  :mur:

@kucyk:

co skłoniło cię do wybrania 1740?

1521072[/snapback]

Jakość obrazu oraz wygląd. Na 1740 wszystko jest bardziej soczyste, czego nie można powiedzieć o 1730/1780.

Może powiem inaczej - na pewno jakiś hub usb i pivot nie spowodował tego, że musiałem zastanowić się nad wyborem 1740 - 1730.

Na dodatek ten panel w ogóle mi się nie podoba <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to olewam ten hub usb i pivot, po prostu chce monitor z dvi w miare rozsadnej cenie [1730p pasuje do tego].

A niestety złożyło się, że 1740p jest raczej poza moim zasięgiem. :-|

Fakt, 1740p ma o wiele fajniejszy wygląd, ale zastanawiam się czy warto za niego płacić.. własciwie patrzy się w monitor a nie na niego.. :?

hmm... Biorąc pod uwagę tylko jakość obrazu wybrałbyś 1740, right? Bo niektórzy ludzie lubią polecać sprzęt za ogólne własciwości a nie, te o które jest pytanie <_< [no offence].

Edytowane przez Janek-PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L1740P faktycznie niema portów USB ale uważam to za zbędny gadget. A co do testów hmmm nie można powiedzieć że zajmuje słabe miejsca - jest dosyć nowy i niewiele testów jest...a właśnie - zna ktoś linki do testów naszego cacka?? Jakby było można...najlepiej PL. B)

1521036[/snapback]

Test:

http://www20.graphics.tomshardware.com/dis...apphire-05.html

a i cytat z tego testu:

"Conclusion

In the final analysis, the L1740P is a success in the areas of design and ergonomics, and a semi-success when it comes to raw performance. It's perfect for office applications and acceptable for gaming, but frankly, not for movies. "

tłum:

Czyli sukces jeśli chodzi o wygląd, a połowiczny sukces, jeśli chodzi o osiągi. Perfekcyjny monitor do office, akceptowalny w grach, lecz szczerze nie do filmów.

Cytowałem tu wcześniej opinie pana Marka Konopki z mva i zostałem zjechany , ale opinii tego serwisu juz tak łatwo nie zbędziecie.

Pozdrawiam....

P.S. Janek, naprawdę szkoda wyrzucać kasę na 1740P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze stronki LG wynika, że różnice pomiędzy 1720P a 1740P sprowadzają się do:

1. "połączenie z pc" DVI-D cyfrowe (1740) vs DVD-I (1720)

2. F-engine vs LightView

3. 1720P ma usb hub

4. Częstotliwość Pozioma: Cyfrowa: 30 -71 KHz Analogowa: 30 -83 KHz (1740) vs 30-83 kHz (1720)

Czy to oznacza (pkt. 1 i 4), że 1740P jest bardziej hmmm cyfrowy (cokolwiek to by oznaczało (?????)). A jeśli to nie ma znaczenia i chodzi o marketing to czy jest sens dokładać do F-engine ??

A co w takim razie do filmów ?? xVA smużą, S-IPS to tylko 19" i w górę i nie koniecznie pewne bo może się okazać, że akurat wsadzili inną matryce.

Zastanawiam się w sumie pomiędzy:

- na chwile obecną 1720P a 1730B może 1730P - więcej teraz nie mam kasy (1400max)

- ewentualnie ze 2-3 miesiące odroczenia i 1740P lub 1930B (ale jakby się okazało, że ten 1930B nie jest na S-IPS to bym się nieźle wściekł. A w sklepie tego raczej nie stwierdze......)

Czy warto poczekać i dołożyć, czy może kupić od razu i który ?? One są na tyle parametrami podobne...... a w sumie to na wyglądzie obudowy mi średnio zależy.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niewiem - ja filmy oglądam normalnie na moim i nie ma żadnego smużenia - więc opinie jakiegoś serwisu mnie nie obchodzą bo wiem jak jest naprawdę. Co to wyboru modelu czy "20 czy 40" to też nad tym myślałem ale jednak kupiłem nowszy....i nie żałuję aczkolwiek nie widziałem w akcji "20".Moi znajomi mają w większości CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze stronki LG wynika, że różnice pomiędzy 1720P a 1740P sprowadzają się do:

1. "połączenie z pc" DVI-D cyfrowe (1740) vs DVD-I (1720)

2. F-engine vs LightView

3. 1720P ma usb hub

4.  Częstotliwość Pozioma: Cyfrowa: 30 -71 KHz Analogowa: 30 -83 KHz (1740) vs 30-83 kHz (1720)

Ciekawe bo osatnio przy zamawianiu monitora oglądałem różne modele i z tego co wiem to 1720P różnie się "troszke" bardziej od 1740P m.in czasem reakcji (16vs12ms), czy np katami widzenia (160/160vs160/140), ale to pewnie mało istotne ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: :mur: :mur: Witam - jestem nowy na forum, z zaciekawieniem śledzę wypowiedzi w temacie postu (1740P) Sam zastanawiam się nad zakupem 1740P ale ostatnio pojawiły się 1780U i 1780Q i teraz zgłupiałem - co wybrać? PORATUJCIE! musi to jeszcze chodzić z Athlon XP 1800+; GF 2MX 400 i 256 MB RAM. tu szczególna prośba do DRU i kucyka o rady! :mur: :mur: :mur:

Edytowane przez jabo4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 1780 to fajny moitorek z super nowoczesną stylistyką, co z nim można wyrabiać to się w głowie nie mieści, ale...

... kolorki gorsze i z racji bardzo bardzo wąskich ramek widoczne są poświaty od lamp - miałem oba postawione obok siebie podłączone pod DVI i różnice było widać gołym okiem - mogłem na niego zmienić, ale zotałem przy 1740 - wybór należy do Ciebie B)

co do tego tetu przeprowadzonego podlinkowanego gdzieś wyżej - jeśli według tego serwisu 1740 nie nadaje się do filmów to żaden inny na TN się nie nadaje

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ja dodam od siebie, że jak wynika z jednego z testów zamieszczonych w internecie (niestety, nie pamiętam linka), LG 1780 ma gorszą jakość kolorów

no, ale myślę, że najlepiej będzie przetestować obydwa w sklepie jeśli jest taka możliwość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: :mur:  :mur:  Witam - jestem nowy na forum, z zaciekawieniem śledzę wypowiedzi w temacie postu (1740P) Sam zastanawiam się nad zakupem 1740P ale ostatnio pojawiły się 1780U i 1780Q i teraz zgłupiałem - co wybrać? PORATUJCIE! musi to jeszcze chodzić z Athlon XP 1800+; GF 2MX 400 i 256 MB RAM.  tu szczególna prośba do DRU i kucyka o rady!  :mur:  :mur:  :mur:

1525079[/snapback]

Na GF2 MX 440 to ci się taki monitor zmarnuje (1740P, jak i 1780) Ta karta nie ma DVI, lepiej pomyśl o tańszym panelu i wymianie karty graficznej... pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem na etapie zakupu he. Gostek w sklepie nieźle mi namieszał w głowie :blink: Za nówkę 1740P musiałbym zapłacić 1,5k. Dość kuszaca cena. Jednak zaproponował mi ten monitorek, też nówkę za 1k !! ale z jednym zdechlakiem :?

Wiem co powiecie. Bierz go i wal do serwisu, dostaniesz nowy. Myślę, że na 99% nie będzie to możliwe.

No i jestem w kropce :mur:

@kucyk jeszcze bardziej "przekonał" mnie do zakupo 1740P pisząc, że biorąc pod uwagę tylko jakość obrazu kupiłby 1720P.

Co za życie eeeeeeh :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat... (3 monitory)

LG 1720P (1263zł)

LG 1740B (1292zł)

LG 1740P (1482zł)

Spędzam przy komputerze większość swojego życia i starego CRT mam już dość i nie chcę już na niego patrzeć. Kupiłbym 1740P, ale kiepsko z pieniędzmi. Zastanawiam się czy warto dokładać to 200 zł za DVI i trochę lepsze parametry (nie jestem szczególnie wymagającym użytkownikiem - głównie internet + programy biurowe, filmy i gry rzadziej). Przeglądałem kilka forów i czytałem, ze DVI robi dużą różnicę w stosunku do łącza analogowego (nie jestem znawcą). Z drugiej strony wyszarpnięcie 2 stów nie będzie łatwe. Warto?

Jeśli nie to mógłbym wybrać wersje 1740B, choć w sklepie odradzali mi twierdząc, że za te pieniądze znacznie lepszy będzie 1720P. Przy czym 1720P wygląda znośnie zaś panele z serii 1740 to poprostu arcydzieła designu (niektórzy z was je mają więc sami wiecie).

Aha... ktoś napisał, że monitora 1740B nie można przyczepić do ściany (to nawet logiczne biorąc pod uwagę kształt), ale na lge.pl piszą "Typ Mocowania: VESA". Więc jak to jest w końcu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do DVI to wydaje mi sie,ze mimo wszystko warto zainwestowac w tą opcje. Przede wszystkim dlatego,ze monitor bedzie sluzyl przynajmniej kilka lat (dla przecietnego uzytkowinika) a jakosc obrazu napewno bedzie wyzsza niz przy polaczeniu analogowym.

Sam zamierzam kupic monitor (u mnie ze wzgledu na cene) 1720p. Czytalem o nim duzo pochlebnych opini. Jezeli nie stac Cie na 1740p to polecalbym wlasnie ten model.

Zastanawialem sie jeszcze co do 1730p - dobrze wypadal w testach, jednak wedlug mnie jest to calkiem inna seria i wcale nie jest to nastepca 1720p. Wystarczy popatrzec na broszury reklamowe - 1720b/p 1740b/p naleza do serii "artystycznej" a 1730s/b/p do serii "Style"

Puki co jak dla mnie numerem jeden w cenie do 1300 zl jest LG 1720p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat... (3 monitory)

Jeśli nie to mógłbym wybrać wersje 1740B, choć w sklepie odradzali mi twierdząc, że za te pieniądze znacznie lepszy będzie 1720P.

Przy czym 1720P wygląda znośnie zaś panele z serii 1740 to poprostu arcydzieła designu (niektórzy z was je mają więc sami wiecie).

1535297[/snapback]

No tak... takie wypowiedzi misię najbardziej podobają :mur:

Ludzie czy wy nie widzicie, że panel 1740P jest juz okrojony... a panel 1740B to już jest totalne g...no okrojone ze wszystkiego, że tak powiem. Ileż można się wpatrywać w te piękne ramki, przecież chyba liczy się to co jest na ekranie.

Nic więcej nie mam do dodania. Oczywiście dla mnie nadal nr jeden w tym zestawie jest niedopisany tu panel 1730P. Oczywiście zakup 1720P też jest bardzo dobry - w sklepie mieli rację.

P.S. Sprawdza się stare powiedzenie, że Polak kupi każde g...no byle by było ładnie zapakowane.(Mówię tu o modelu 1740B!!!!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi