Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a dlaczego tak piszesz? Widziałeś 1740 w akcji? Czy może tylko tak przypuszczasz, że jest piękny na zewnątrz, a w środku cieniutko? Jeśli jesteś zakochany w swoim "cudzie" no to ekstra, ale zapewne gdybyś miał przy zakupie więcej kasy to kupiłbyś 1740 i teraz gadałbyś zgoła inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... takie wypowiedzi misię najbardziej podobają :mur:

Ludzie czy wy nie widzicie, że panel 1740P jest juz okrojony... a panel 1740B to już jest totalne g...no okrojone ze wszystkiego, że tak powiem.  Ileż można się wpatrywać w te  piękne ramki,  przecież chyba liczy się to co jest na ekranie.

Nic więcej nie mam do dodania. Oczywiście dla mnie nadal nr jeden w tym zestawie jest niedopisany tu panel 1730P. Oczywiście zakup 1720P też jest bardzo dobry - w sklepie mieli rację.

P.S. Sprawdza się stare powiedzenie, że Polak kupi każde g...no byle by było ładnie zapakowane.(Mówię tu o modelu 1740B!!!!)

1535981[/snapback]

1740P z czegoż to taki okrojony?? Bo ja jakoś niewidze :mur:

1740B wcale nie jest całkowitym g....fakt że troche ma gorsze parametry od P ale to nie znaczy ze jest do d... :razz: Dziwi mnie odmienne podejscie co do 1720P - hmm chyba troszke zal ze nie masz "40" drogi kolego B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to są 2 modele: 170B6CG/00 i 170B6CS/00

http://www.consumer.philips.com/consumer/c...RESHP3HKFSEKI5P

http://www.consumer.philips.com/consumer/c...ESHP3HKFSEKI5P#

ale nie widzę dużej róznicy między nimi - param. mają takie same :unsure:

jeśli chodzi o parametry to róznią się : (w nawiasie LGL1740P)

spółczynnikiem kontrastu : 500:1 (550:1) 1:0 dla LG

Kątem widzenia (pionowym) : 140 (160) 2:0 dla LG

Czasem odpowiedzi : 8 ms (12 ms) 2:1 dla LG

PHILIPS ma pozatym port USB2.0 oraz i głośniki oraz normę TCO'03 (LG ma 99)

Wg mnie i tak LG wypada lepiej - jesli chodzi o porty usb to zaden rarytas a norma TCO to w wyniku czarnej ramki na LGku(norma 03 nie zezwala na to), głośniki też wolę jakieś 5.1 niż te 'pierdy' hmmmm a co do matrycy 8ms to tak naprawdę jest to chwyt marketnigowy - bodajrze szczytem techniki w tej technologii jest 16 ms. Nie powiem że ten monitor to jakiś zły - ale wolę swój B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale różnice niewielkie a philips daje pełną 3-letnią gwarancje na wszystkie pixele i subpixele. Wiec to jest chyba dość duży plus.

A parametry techniczne o niczym nie świadczą. Ciekawy jestem jak się sprawują na codzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kucyk

Mógłbyś mi podesłać fotki, o które cię prosilem na PW?

1537286[/snapback]

fotki są już spowrotem na pierwszej stronie tego tematu

sorki, że to tak długo trwało, ale ostatnio narzekam na brak czasu...

@Kucyk a także wszyscy inni :)

Jak w porównaniu z LG 1740P wypada philips 170B6 ?? Cene ma niższą, a dają pełną 3 - letnią gwarancje na pixele / subpixele. Kusząca propozycja ...

1537361[/snapback]

co do tego philipsa to się nie wypowiem, bo go poprostu nie testowałem i nie będę ściemniał...

w sumie patrząc na specyfikację to wyglądałby ok, tylko z tym kątem 140 stopni trochę przesadzili :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

po przeczytaniu toczacej sie tu dyskusji rowniez napalilem sie na ten panel. Bylem w MM zeby go sobie obejrzec i.... nie wiem wrazenie jakby byl kwadratem a nie w formacie 4:3.

Gdy obok stalo pelno innych LCD tak jakos nie za bardzo wlasnie wygladal..pozostale normalnie sa 4:3 a ten taki kwadrat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dru

@kucyk

Zwracam się do was jako, że już posiadacie ten panelik jakiś czas i testowaliście różne ustawienia i w końcu...

Jakie macie ustawienia w menu:

1. "obraz"

2. "RGB: (zmieniacie ustawienia fabryczne?)

3. uzywacie f-engine? jeśli tak to z jakimi ustawieniami?

Wiem ze było juz kilka odpowiedzi na ten temat ale mógł ktoś coś zmienić co mu przypasiłeo i nie koniecznie musiał o tym wszystkich powiadomić. Dlatego czekam na opinię kolegów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie mam ustawienia Sebastiana22, na pierwszy rzut beretem najbardziej mi pasują. Posiedzę na nich dzień, dwa i zmienię jeszcze raz na wasze @dru, @kucyk. Jak narazie rażą mnie jasne ustawienia. Myślicie, że to tylko syndrom "pierwszego kontaktu z LCD" ?

I jeszcze jedno. Czym sprawdzaliście zdechlaki ? Wiem, że można przetestować ciemna i jasną tapetą ale tak idealnych niem (chyba że się mylę). Nie chciałbym któregoś niedostrzec bo mam jeszcze 20 dni z okładem na zwrot monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - pierwszy kontakt z LCDkiem też miałem 'ostry' ale po ustawieniu na ww. parametry z tych standardowych jest już OK - to też kwestia przyzwyczajenia oka. Z badpixelami jeśli chodzi o mnie to jakoś extra nie sprawdzałem - niejednokrotnie myślałem że mam ale po dmuchnięciu taki 'zdechlak' odpadł z ekranu :) Także myśle ze niemam zadnych. Bylo by widać. Najlepiej sprawdzić ustawiając jakimś programem full-screen odopowdnie kolory RGB czyli czerwony , zielony i niebieski a na koncu czarny i bialy obraz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po paru godzinach pracy na LCD 17" niestety musze stwierdzić, że to nie dla mnie urządzenie. Ma za małe literki ... wszystko, a moje oczka nie należą do sokolich :( . Żeby komfortowo pracować muszę mieć rozdzielczość 1024, albo 19" i 1280...... Szkoda, zakup się odwlecze, ale wiem, że musi to być monitorek 19'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po paru godzinach pracy na LCD 17" niestety musze stwierdzić, że to nie dla mnie urządzenie. Ma za małe literki ... wszystko, a moje oczka nie należą do sokolich :( . Żeby komfortowo pracować muszę mieć rozdzielczość 1024, albo 19" i 1280...... Szkoda, zakup się odwlecze, ale wiem, że musi to być monitorek 19'

1566922[/snapback]

Jestem podobnego zdania (dlatego kupiłem 19"), choć wielkość czcionki mozna zwiększyć w windowsie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam lcd od niedawna i musze przyznac, że mi pasuje, a zmieniłem z 17 crt na 1740B. Chiałem się zapytać kolege bodziu8 skad wzioles dane jakoby model B był starsznie okrojony, z tego co ja wiem to model B od P różni się dwoma rzeczami: P ma DVI oraz nieco większą jasność 300cd/m2, w porównaniu do 250cd/m2 w 1740B, zdecydowałem się na zakup modelu B, gdyż nie miałem akurat tyle kasy, a różnice miedzy tymi modelami są małe (wkońcu wielu ledwo widzi różnice między wyjściem cyfrowym, a analogowym), natomiast co do jasności to lcd i tak są bardzo jasne), mam też pytanko do posiadaczy monitorów 1740 czy macie tak, że góra jest nieco ciemniejsza od dołu ekranu ja to zauważyłem patrząc na forum, a dokłądniej na niebieskie paski im niezej dołu tym jaśniejsze choć powinny byc takie same?

Edytowane przez Garfield^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno. Czym sprawdzaliście zdechlaki ? Wiem, że można przetestować ciemna i jasną tapetą ale tak idealnych niem (chyba że się mylę). Nie chciałbym któregoś niedostrzec bo mam jeszcze 20 dni z okładem na zwrot monitora.

polecalbym sprawdzenie programem LCD Nokia Monitor Test

(czy jakos tak jego pelna nazwa brzmi :) zajmuje pare KB )

na wiele sposobow mozna przetestowac ekran, pixele i subpixele

wczoraj mialem (nieprzyjemna) okazje testowac nowo zakupionego

Samsunga 710v i test na zdechlaki przeszedl spiewajaco, ale sam

monitor... ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh :-|

z racji na moje gabaryty - siedzac wyprostowany 120st.nie wystarcza :(

ps. a swoja droga niedlugo decyduje sie na "19, tylko do konca nie wiem ktora ;)

gdyby L1940p mialby takie same 'bebechy' jak L1740p to juz bylby moj :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam lcd od niedawna i musze przyznac, że mi pasuje, a zmieniłem z 17 crt na 1740B. Chiałem się zapytać kolege bodziu8 skad wzioles dane jakoby model B był starsznie okrojony, z tego co ja wiem to model B od P różni się dwoma rzeczami: P ma DVI oraz nieco większą jasność 300cd/m2, w porównaniu do 250cd/m2 w 1740B,

1567112[/snapback]

No i sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie, zapomniałes jeszcze dodać, że oba nie mają pivota, i w tej cenie można dostac monitor ze wszystkim...

i co nadal uważasz że nie jest okrojony, pewnie nigdy nie edziesz miał okazji porównać obrazu przesyłanego analogowo i cyfrowo. Kto wydaje 1400zł na monitor 17 calowy bez DVI z kiepściutkim kontrastem i bez pivota, jeśli w tej cenie są monitory 19 calowe nawet z DVI.

Chodziło mi O TO że parametr cena/jakość wygląda TRAGICZNIE!!!

Oczywiście wyraziłem tylko swoją opinię i nie jestem żadną wyrocznią dla kupującuch ten sprzęt.

P.S. Jestem ciekawy dlaczego taki sam wątek założony przez uczestników tego forum na forum mva.pl umarł śmiercią naturalną, a tu nadal jest tylu fanatyków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Jestem ciekawy dlaczego taki sam wątek założony przez uczestników tego forum na forum mva.pl umarł śmiercią naturalną, a tu nadal jest tylu fanatyków.

...wydaje mi sie, ze czasami na mva.pl podejscie niektorych osob

czy to do tematow, czy do uzytkownikow forum jest bardzo nieciekawe

i to powoduje, ze wiele watkow umiera smiercia zblizona do naturalnej

niestety :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bodziu8 przeciez napisalem ze jasność prawie ta sama, dvi a dsub no stary czy ty czytasz co ja pisze, np Kucyk, który conieco można powiedzieć wie przyznaje, ze różnice są minimalne, a pivot spoko, dla mnie zbędny bajer, sam natomiast niezauważyłeś, że twój super hiper monitor ma najprawdopodobniej gorszy obraz od 1740, nie mowie, ze jest zły, ale w tym aspekcie możliwe, że gorszy. No i ostatnia sprawa, to że tyle kosztuje w sklepie to nie znaczy, ze ja tyle za niego dałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, sam natomiast niezauważyłeś, że twój super hiper monitor ma najprawdopodobniej gorszy obraz od 1740, nie mowie, ze jest zły, ale w tym aspekcie możliwe, że gorszy. No i ostatnia sprawa, to że tyle kosztuje w sklepie to nie znaczy, ze ja tyle za niego dałem :)

1569091[/snapback]

sam sobie porównaj: 1740B i 1730B - parametry są IDENTYCZNE

http://pl.lge.com/prodcompare.do?actType=s...&model=NOTHING#

Chodziło mi o to że mój przynajmniej ma DVI i kosztuje "normalnie"

Nie mówie że mam super hiper monitor, ale przy wyborze kierowałem się parametrami (kupowałem 1 marca tego roku) i ceną, a nie szpanerskim wyglądem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja akurat kierowałem się równiez opiniami różnych ludzi, ponieważ to co jest na papierze nie zawsze pokrywa się z rzeczywtistościa, z tego co przeczytałem mimo tych samych parametrów bebechy nie sa te same, mi raczej d-sub wystarcza, z pivota bym raczej nie korzystał, a monitor kupił dość niedrogo więc jestem zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi raczej d-sub wystarcza, z pivota bym raczej nie korzystał,

1570536[/snapback]

"Raczej" byś tego nie napisał gdybyś posiadał monitor z DVI i Pivotem. Przecież DVI i D-SUB to jedno i to samo tyle że inaczej się nazywa :lol: Nie wspomnę tutaj o pionowej regulacji wysokości monitora ale przecież zawsze można podłożyć ksiażkę :lol:

Wygląd to podstawa :huh: życzę miłego używania i korzystania z dobrodziejstw tak fajnie i trendy wyglądającego monitorka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie sie jakos wydawalo ze d-sub to wejscie analogowe, a dvi to wejscie cyfrowe, no ale moze się myle, nie znam się, o co ci chodzi z tym wyglądem przecież nic nie pisałem na ten temat, po prostu posiadając ograniczony budżet, czytając opinie dotyczące różnic między wejściem cyfrowym a analogowym, które są minimalne i nie potrzebując pivota zdecydowałem się na ten monitor z uwagi na to, ze ma ładniejszy obraz, czy to jasne czy dalej mam tłumaczyć ?

Edytowane przez Garfield^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Raczej" byś tego nie napisał gdybyś posiadał monitor z DVI i Pivotem. Przecież DVI i D-SUB to jedno i to samo tyle że inaczej się nazywa  :lol:  Nie wspomnę tutaj o pionowej regulacji wysokości monitora ale przecież zawsze można podłożyć ksiażkę  :lol:

Wygląd to podstawa  :huh:  życzę miłego używania i korzystania z dobrodziejstw tak fajnie i trendy wyglądającego monitorka.

1571794[/snapback]

no jeśli dla Ciebie DVI i D-SUB to to samo to musisz jeszcze troszeczkę poczytać o tych technologiach, bo DVI to połączenie cyfrowe komp<->monitor a D-SUB to połączenie analogowe, a różnica jest między nimi jak to zwykle bywa w różnicach między standardem analogowym i cyfrowym i to w wielu urządzeniach!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ludzie ale Wy jesteście poważni. Na prawdę nie zauważyliście ironii w tym co napisałem? tego LOL na końcu też nie? eh...

Nie tłumacz sie Garfield bo rozumiem Cie ;)

ps. Obecnie lece na D-Subie ponieważ moja grafika ma problemy ze zmianą rozdzielczości podczas pracy na DVI ;) i szczerze? To faktycznie różnicy za bardzo nie widac... ;)

Edytowane przez WoofeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z DVI to jest problem. Są dwa rodzaje:

Rodzaje złącz DVI

DVI (Digital Video Interface) służy do przesyłania, w postaci cyfrowej, nieskompresowanego sygnału wideo między domowymi urządzeniami elektronicznymi takimi jak odtwarzacz DVD i wzmacniacz A/V czy odtwarzacz DVD i projektor, ekran plazmowy czy panel LCD.

Połączenia mogą być realizowane po przez dwa rodzaje kabli DVI-D lub DVI-I, pojedyncze lub podwójne.

Najczęściej stosowany jest pojedynczy przewód DVI-D zakończony z obu stron końcówkami męskimi .

- DVI I (Integrated) – zintegrowana budowa kabla pozwalająca na transmisję zarówno sygnału analogowego, jak i cyfrowego.(24+5 pin). Trzeba bowiem zaznaczyć, iż nawet pomimo posiadania przez monitor złącza cyfrowego, sygnał w dalszym ciągu może być przesyłany w postaci analogowej – dzieje się tak zwłaszcza w przypadku monitorów LCD z tzw. "dolnej półki".

są dwa rodzaje kabli tego rodzaju:

a. Kabel DVI I (męski) – VGA (męski), 1,8 m – do podłączenia monitora ze złączem cyfrowym (DVI I) do karty ze złączem VGA (transmisja nalogowa); lub podłączenie nowszej karty graficznej, dysponującej złączem cyfrowym do monitora ze złączem VGA

b. Kabel DVI I (męski) – DVI I (męski), 1,8 m – do podłączenia monitora LCD do karty graficznej – poprzez złącza DVI I. Umożliwia transmisję sygnału zarówno analogowego, jak i cyfrowego.

- DVI D (Digital) – kable przeznaczone wyłącznie do transmisji sygnału cyfrowego (24+1 pin) pomiędzy monitorem LCD a kartą graficzną.

Format DVI-D (podobnie DVI-I) używa połączeń pojedynczych i podwójnych(posiadają dodatkowe 6 żył). Podstawowa różnica między połączeniami to stosowanie dwóch transmiterów TMDS 165 Mhz w połączeniu podwójnym i analogicznie jednego w pojedynczym. Podwójne połączenie potrafi przesłać sygnał o rozdzielczości 1920 x 1080 natomiast pojedyncze 1280 x 720.

Więc aby mieć na 100% połączenie cyfrowe to trzeba mieć DVI-D. Patrząc w specyfikacje LG (lge.pl):

- Model : LCD L1720P - DVI-I

- Model : LCD L1730B, 1730P, 1740P - DVI-D cyfrowe

Czyżby model 1720P jednak nie był w pełni cyfrowy, tylko miał "bajer" pod postacią DVI-I (a sygnał analogowy....)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi