seirix Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) Witam, od paru dni zastanawiam sie czy w pierwszej kolejnosci zmienic karte graficzna czy procesor. Moj aktualny config: Duron 1800 Epox 8KRAI 1 GB RAM PC3200 Geforce 4 Ti 4200 Chieftec 360W Wiec zastanawiam sie nad dwoma rozwiazaniami: 1) Zmieniam Durona na Bartona Mobile 2500+ lub wiecej 2) Zmieniam karte graficzna na GF 6600 Bede sie staral zmienic to i to ale nie od razu czyli jezeli np zmienie teraz karte graf. to procka bede mogl zmienic dopiero za pare miesiecy itp. Bardzo prosze o pomoc ktore rozwiazanie bedzie lepsze jezeli chodzi o gry. Z gory dziekuje. PS. Zadne zmiany typu A64 itp nie wchodza w gre. Edytowane 17 Marca 2005 przez seirix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Jeśli chcesz grać w nowsze gry to lepiej wymienić grafike. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Procesor , bo Geforce 4 Ti 4200 po podkreceniu pozwoli ci sie cieszyc grami nawet nowszymi. Barton M tak z 2300MHz + Ti 4200 @ 300/600 bedzie bardziej wydajny jak Duron 1800 + GF 6600 (przy takim procku nie ma sensu podkrecac karty). Napisz jeszcze ile wyciskasz z tego Durona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThonThar Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) To nie jest wcale takie oczywiste. Gf4 ti nadal sie niezle spisuje szczegolnie jak jest podkrecony. A nowy procek moze mu dodac skrzydel:) co wcale nie znaczy ze jestem za prockiem. Najlepiej poszukaj testow sprzetow duron1800+GF6600 i BM2500+gf4ti porownaj i bedziesz wtedy wiedzial. Duzo tego jest w necie to na pewno cos znajdziesz o wlasnie! patrz post wyzej:) Edytowane 17 Marca 2005 przez ThonThar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seirix Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Dziekuje za odpowiedzi, pojde za rada i poszukam testow. Moj duronek idzie na 2250 przy 1.85 ale nie przechodzi prima wogole wywala hardware failure warrning. Nie podkrecony przechodzi normalnie bez bledow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misda Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Po co cokolwiek zmieniac, na takim sprzecie wszystko powinno dzilac bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Po co cokolwiek zmieniac, na takim sprzecie wszystko powinno dzilac bez problemu. 1333093[/snapback] Proszę, nie osłabiaj.. - ja bym na początek procka kupił, 6600 nie będzie w stanie rozwinąć skrzydeł na tym durku.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivan06 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 1. Procek 2. Grafika :D B) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misda Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) Proszę, nie osłabiaj.. - ja bym na początek procka kupił, 6600 nie będzie w stanie rozwinąć skrzydeł na tym durku.. 1333110[/snapback] Procesor jest wystarczajacy a grafika poprostu super. Ale jak chcesz cos zmieniac to procka Edytowane 17 Marca 2005 przez misda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Ja na Twoim miejscu wymienił bym grafike a dopiero potem procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp19 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 mysle ze procesor bo bedzie troche taniej... bartek 2500M (400 zeta) a 6600 (550 zeta) i wydajnoscx bedzie zdecydowanie wieksza na nowym procku niz na grafice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seirix Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Dziekuje wszystkim za pomoc. Chialbym aby po zamianie jednej z tych rzeczy widzial roznice w grach. (Doom3 w 800x600 low detale zdycha teraz) Jak juz pisalem wymienie obydwie rzeczy tylko nie naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 No to grafika, z prockiem możesz jeszcze poczekać bo dureń uciągnie jeszcze tę grę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proximus Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 racja geforce 4200ti zostawic a wymienic proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Tez obstawiam zeby lepiej kupic procka. Duron to juz leciwy procesorek i nie oferuje zbyt wysokiej wydajnosci. U mnie na bartku 2.5+ i Gf4 Ti gierki chodzily bardzo milo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seirix Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) OK zrobie tak jak mi radzicie, zmienie teraz procka a pozniej karte moze cos innego jeszcze bedzie. Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc, ciezko mi bylo sie zdecydowac, ale "co dwie glowy to nie jedna" :) Pozdrawiam Edytowane 17 Marca 2005 przez seirix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudak10 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Lepiej zmienic grafe obsługa nowszego DirectaX. GeForce4Ti dobrze sobie radzi ze starszymi grami, ale przy nowszych grach bedziesz mial problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Lepiej zmienic grafe obsługa nowszego DirectaX. GeForce4Ti dobrze sobie radzi ze starszymi grami, ale przy nowszych grach bedziesz mial problemy. 1333633[/snapback] a na słabszym procku nie będzie miał ? jeszcze większe.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Może przerób tego Durona na Athlona i jeśli się powiedzie wymień grafikę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILENT... Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Ja na twoim miejscu brałbym procka który doda skrzydeł tej karcie a za pół roku wymieniłbym kartę. W ten sposób wyciśniesz maks. od karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUNISHER Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Wszyscy, którzy mówią żebyś zmienił najpierw procka mają RACJĘ! Przecież dobra karta graficzna potrzebuje dobrego procesora! Ta karta nie chodziłaby jak należy na takim sprzęcie. Zmieniaj najpierw procesor... to OCZYWISTE! Zresztą ze swojego doświadczenia wiem jak chodziła mi grafika na Celeronie 2,6GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTUM Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) A moze poprostu poszukaj takiego sprzetu u kolegow. Jak znajdziesz kumpli ktorzy maja cos takiego jak potrzebujesz poprostu przeloz karte i zoabcz jak sie bedzie zachwowywal na tym DOOMIE 3 i na 3dmarku200x. Jednak lepiej by bylo wymienic karte. Karta bardzo mocno odciarza procesor przy obsludze gierek i tak dalej, nie powinna miec jakich kolwiek problemow i rczej powinna dzialac w pelni swoich mozliwosci. Sam mam Athlona XP 1900+ i karte Radeona 9600 XP i jak do tej pory zadna gierka mi sie nie scina, nie skacze itd. Najlepiej kup grafe ale wybor nalezy do Ciebie. A przed kupnem sprzetu sprawdz stan kondensatorow na plycie glownej. (Ludzie procesory nie sluza do grania, do tego jest potrzebna porzadna karta graficzna) Edytowane 17 Marca 2005 przez OTUM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILENT... Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Tak, jasne to procka najlepiej wyrzucić bo jest nie potrzebny, co? Trochę definicji: Karta wyświetla obraz na monitorze ale bez procka który przetwarza np. wierzchołki i inne karta byłaby bezużyteczna!!! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUNISHER Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) A moze poprostu poszukaj takiego sprzetu u kolegow. Jak znajdziesz kumpli ktorzy maja cos takiego jak potrzebujesz poprostu przeloz karte i zoabcz jak sie bedzie zachwowywal na tym DOOMIE 3 i na 3dmarku200x. Jednak lepiej by bylo wymienic karte. Karta bardzo mocno odciarza procesor przy obsludze gierek i tak dalej, nie powinna miec jakich kolwiek problemow i rczej powinna dzialac w pelni swoich mozliwosci. Sam mam Athlona XP 1900+ i karte Radeona 9600 XP i jak do tej pory zadna gierka mi sie nie scina, nie skacze itd. Najlepiej kup grafe ale wybor nalezy do Ciebie. (Ludzie procesory nie sluza do grania, do tego jest potrzebna porzadna karta graficzna) 1333803[/snapback] Jaki jest sens zmieniać grafike gdy i tak nie będzie chodzić w pełni swoich możliwości na gów..nianym procku? Procesor odgrywa bardzo dużą rolę w grach... Edytowane 17 Marca 2005 przez PUNISHER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp19 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 to jakby załozyc garnitur na wiesniaka :) wsadze sobie 9800Pro do durona 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Oczywiście że zmienić grafikę, ludzie - na głowy poupadaliście? W grach nie widzę jakiejś różnicy pomiędzy ustawieniem 11.5x200 a 9x200. KAŻDA gra będzie lepiej chodzić na D1800+GT6600 niż mobilem nawet 2.4GHz + 4Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTUM Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) Silent i Punisher slyszeliscie kiedys o czyms takim jak akcelerator???? Nie mowie ze procek nie jest wazny ale nie musi byc mocny. Syneczku masz karte r9550 i zakonczyles 3dmarka z wynikiem 4000 i cos tam. Ja mam 9600 XP i 3 razy gorszy procek i mialem wynik ponad 5000. Ale widze ze masz talent do wyrzucania pieniedzy w bloto. gratuluje kompa :P. Silent - Poczytaj troche wiecej niz definicje. Edytowane 17 Marca 2005 przez OTUM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Ludzie zastanówcie sie. Jak lepsza garfa moze odciazyc procka skoro i tak podczas grania jego wykorzystanie bedzie 100%. Nie rozumiem tego. Z wlasnego doswiedczenia wiem ze wymiana grafy z 4ti na gf6600 nie dała mi takiego kopa jak wymiana Athlona 1800+ na 2500+ nie mowiac jeszcze o jego @ na 3200+ Nie robcie chlopakowi wody z mózgu bo moze se kupic nawet 6800 ultra a gry mu bede chodzily 30fps przez durnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTUM Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 No najlepsza propozycja jest patrzenie w testy i kolezenska pozyczka sprzetu. Niech sam zauwazy roznice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzik90 Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 (edytowane) Dziekuje wszystkim za pomoc. Chialbym aby po zamianie jednej z tych rzeczy widzial roznice w grach. (Doom3 w 800x600 low detale zdycha teraz) Jak juz pisalem wymienie obydwie rzeczy tylko nie naraz. 1333506[/snapback] zmieniaj procka mi na P4 2Ghz ti4200 64mb 128bit 256mb ramu chodzi w 1024x768 ze średnio niskimi detalami a na 800x600 na wyskoich Edytowane 17 Marca 2005 przez kondzik90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...