Skocz do zawartości
rutra73

Chłodzenie X800 Xtpe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem

używając ati tools, obniżyłem obroty defaultowego chłodzenia mojego sapphire x800xt pe do 48%. Nastała cisza, tzn. nie słychać szumu natomiast wiatraczek na wolnych obrotach wyraźnie terkocze. Poprzednio miałem silencera 4 i ten również terkotał. Może ktoś ma pomysł w czym tkwi problem.

druga sprawa to temp. gpu które dochodzą w grach do 80 stopni przy 100% obrotów a ati tools. Czy to normalne? W idle mam 52 ale to mnie nie boli. AA i AF ma ustawione na maks, ale nie wiem czy to ma związek z temperaturą. Mam budę chiefteca BigTower i wszystkie możliwe miejsca są zajęte przez wentyle, głównie papsty, natomiast procek (athlon 64 3200+) jest chłodzony pentagramem 80 cu. Może ktoś zaszczyci mnie swoją wiedzą na ten temat.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze cos po prostu drga? i akurat przy tych czestosciach pracy wentylatora nastepuje wymuszenie drgan czegos innego. U mnie tez drga gora obudowy, polozenie samej plyty kompaktowej na niej niweluje te drgania do zera. To niekoniecznie wiatrak moze tyrkotac.

To dziwne, bo ja na Silencerze 4 mam 29-30 w idle i 37 w max stresie a gram na ogol tez na full w AA i AF. Ja mam bude Codegena, ale z 2 wiatrakami do wentylacji Arctic'a 80tkami + otwarte 1/2 obudowy ...

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi