Skocz do zawartości
crackus

Nowy Zasilacz I Problemy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Dotarł do mnie nowy zasilacz: Topower 400W P5 Titanium odrazu go zamontowalem, i pojawil sie problem, poniewaz komputer sam sie resetuje co pewnien czas (najczesciej przy rzeczach ktore mocno obciazaja kompa) wczesniej nie bylo tego problemu (a mialem jakiegos nedznego Feel'a 300W).

Pozatym myslalem ze moze napiecia sie poprawia, a tu kupa

Napiecia jakie pokazuje Everest (w nawiasach jakie byly na poprzednim zasilaczu):

+3.3 V 3.50 V (3.50 V)

+5 V 5.03 V (4.81 V)

+12 V 11.86 V (11.61 V)

-12 V -12.27 V (-12.46 V)

-5 V -5.15 V (-5.06 V)

Niby napiecia sie poprawily , ale zastawnawia mnie 3,5V na lini 3,3V

No i te resety

Dziwne jest to ze jak zapuszcze stress test dla procka to komp sie nie wysypuje...

zapuscilem Hot CPU tester'a na cala noc, i nic sie nie dzialo

a odpalilem gre to reset, odpalilem 3dmark'a i tez restet

konfig:

procek: Celeron 1,3 @ 1,5 (1,65V)

plyta: Asus TUSL2-C

pamiec: 384MB

grafa: Gigabyte FX5700

cos tam jeszcze dopisac ?

P.S. zastanawia mnie tez to, ze kiedys, w NSF:U2 jak dalem ustawienia grafiki wyzsze niz średnie (obojetnie przy jakiej rozdzielczosci) to po ukonczeniu jakiegos wyscigu podczas podawania wynikow, tez sie komp resetowal. Ale wtedy przy 3Dmark'u nie wywalal sie

zapomnialem wspomniec o jeszcze 1 zeczy, a mianowicie, jak ustawie w BIOSie napiecie procesora np. 1,5V to mi programy pokazuja 1,55V, czyli zawsze jest o 0,5V wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wywaliłeś kupę kasy na zasilacz, który tak na prawdę nie jest ci potrzebny - chyba że masz bardzo dużo dysków. Markowe 300W za ok 100 zł by ci spokojnie wystarczyło.

2. Jak ci się wiesza tylko w grach to logicznym by było zacząć poszukiwać problemu w karcie graficznej.

3. Napięcia mierzone programami czasami bywaja zgodne z prawdą.

Edytowane przez Cavemanpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wywaliłeś kupę kasy na zasilacz, który tak na prawdę nie jest ci potrzebny - chyba że masz bardzo dużo dysków. Markowe 300W za ok 100 zł by ci spokojnie wystarczyło.

glownie zalezalo mi na ciszy, a dodatkowo patrzalem takze przyslosciowo, bo planuje zmiane na prescotta w niedalekiej przyszlosci, a jak wiadomo te sa dosyc "mocozerne" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci się komp wiesza to sprawdź dobrze kartę grafiki i przetestuj RAM.

A problem z zasilaczem miałem taki sam, jedyne co ci powie jakie masz napięcia to miernik.

Pomiary softwareowe pokazywały mi beznadziejne wyniki i przy kilkuletnim 300W Codegenie, i przy nowiutkim Chieftecu 360W. Jedyna różnica to to, że wykres napięć na Asus PC Probe przy codegenie wyglądał jak Ekg, a przy Chieftecu jest cały czas płaski.

Zobacz na moje wyniki http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=122109

Miernik pokazuje za to że wszystko jest idealnie.

Tutaj zobaczysz jak to sie robi.

Nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1335928[/snapback]

Panowie z topower wiedzą, że wszelkie źródła rzeczywiste napięcia powinno badać się pod obciążeniem, a nie na biegu jałowym. I dobrze. Wszelkie wskazania mogą (lecz nie muszą) być nieprawidłowe ponieważ zasilacz pokazuje tutaj tylko szczytową (bo prawie przy zerowym obciążeniu licząc rezystancję ustroju pomiarowego) wartość napięcia skutecznego. Nawet jest wykład z metrologii.

Ten "mieszany" RAM mi sie nie podoba (128+256). A te 3.5 na lini 3.3 przekracza założenia atx2.0 (chyba 5%) więc masz powód do reklamacji, ale nie sądzę aby awarie powodował psu.

Edytowane przez [PEDRO]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby napiecia sie poprawily , ale zastawnawia mnie 3,5V na lini 3,3V

konfig:

procek: Celeron 1,3 @ 1,5 (1,65V)

plyta: Asus TUSL2-C

pamiec: 384MB

grafa: Gigabyte FX5700

Witam. Chciałem rozwiać Wasze wątpliwości co do napięcia 3.3V. Otóż w ASUS TUSL2-C napięcie 3.3V jest standardowo podbite do bodajże 3.4V (chyba, bo nie pamiętam. Wszystko jest w instrukcji dołączonej do płyty. Wystarczy odpowiednio zazworkować i już mamy 3.3V. Przed przełożeniem zworki Asus Probe pokazywał mi 3.52V w BIOS tyle samo. Po przełożeniu Asus Probe pokazuje mi 3.34V i jest ok. U mnie gorzej jest z napięciem 5V, które wynosi 4.81 i spada mi nawet do 4.71V. Komp czasami się resetuje dlatego zamierzam zakupić nowy zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi