Skocz do zawartości
Pageup

[superpi] Laptopowy Ranking Najlepszych - Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem tu nowy, bo od niedawna posiadam laptopka. Acer TM 4104.

Próbowałem go troszkę podkręcić ClockGen'em. Wybrałem ICS 9541XX bo nie widzę opcji dla chipsetu i915, a taki chyba posiadam?

Niestety już przy częstotliwości procesora równej 2080 MHz system się wiesza :sad:

Dlaczego? Czy to wina pamięci czy ClockGen'a??

Proszę o pomoc.

Procesor ma duże rezerwy bo jak go nie podkręcam to przy 2000 MHz starczy mu do pracy 1.1V (ustawione NHC 1.9b03)

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie troche z innej beczki: jakie jest standardowe taktowanie grafiki w x700 128MB w Acerze Aspire 5024? Teraz atitool mi pokazuje default jako 358/300 mimo ze jakis czas temu bylo to 358/330 MHz !!! Gdzie ucieklo 30MHz z pamieci?:( Mam nowe stery (sprzed 2 tyg) omegi. Teraz nie wiem czy jak wywale atitool to na jakiej czestotliwosci beda mi chodzic pamieci (czy atitool mi czegos w rrejestrach nie pozmienial tak, ze beda wolniej chodzic)???

PS. Do ilu MHz udalo Wam sie dokrecic ta karte. Mi na jakies 390/375 MHz...

Aha, sorry ze zapytam (bo pewnie byl juz taki watek) ale czy jest mozliwosc podkrecenia proca, czy ogolnie calego kompa (no grafe bez problemu idzie krecic:) ) ? I jakich programow uzyc? Powoli nie wyrabiam na grach (przeklety FEAR i spolka wymagajacych gier :) )

Z gory przepraszam jesli powtarzam niepotrzebnie watki, ale ostatnio nie mam czasu na czytanie forum ;( Pracuje w fabryce INTELa w Irlandii (szkoda, ze nie dla AMD ;> :)) )od 4 miesiecy i od tej pory nie sledze forum :) Tak swoja droga to niesamowite przezycie taka praca w cleanroomie. Mam bezposrdnia stycznosc z wafami, z ktorych robi sie procki, chipsety i pamieci flash. Jesli sa jacys chetni na male info co do fabryki Intela w Irlandii (4.najwieksza na swiecie i najwieksza poza USA wg. danych sprzed kilku lat, a od tej pory postawili 2 nowe fabryki obok za kilkanascie MILIARDOW USD!!! ) to moze cos skrobne. Pisalem juz dluugi komentarz do artykulu na WP ("sekrety kuzźni procesorów"), ale chyba go nie umiescili, bo troche pojechalem ich za kiepski artykul, no i na pcworld.pl zamiescilem maly comment do chyba tego samego artykulu, wiec ciekawskich zachecam do szukania...

Dobra, dla leniwych:

http://www.pcworld.pl/ocena/ocena.asp?dzia...ja=opinie&str=1

Edytowane przez majki84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich:)

Widze ze jako pierwszy reprezenuje duo core:) , w dodatku chyba niezle sie sprawdza!

Dell e1705 duo 1.83 1gb/533

Nie wiecie czy mozna podkrecic jakos fsb w duo??

pozdropost-134572-1140782685_thumb.jpg

Edytowane przez Miroslav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładny wyniczek, jak to podkręcisz to jesteś w stanie zawalczyć o dobre miejsce w rankingu superpi stacjonarek B)

powiedz jak to sie sprawuje w windowsie, jest jakiś wzrost wydajności zauważalny gółym okiem?

jaki masz dysk w tej konfiguracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładny wyniczek, jak to podkręcisz to jesteś w stanie zawalczyć o dobre miejsce w rankingu superpi stacjonarek B)

powiedz jak to sie sprawuje w windowsie, jest jakiś wzrost wydajności zauważalny gółym okiem?

jaki masz dysk w tej konfiguracji?

Sprawuje sie naprawde niezle , faktycznie mozna robic kilka rzeczy naraz i dziala nadal spoko:)

jednak nie powiedzialbym zeby dzialalo duzo szybciej - porownywalnie do PM..

trzeba poczekac na wiecej wielowatkowych programow..

pozdrawiam i biore sie za 3dmarki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Prosze uwaznie czytac sposob zglaszania sie do rankingu.

Nie przyjmuje zgloszen z inna wersja SuperPI i ze screenem bez CPU-Z badz inym softem pokazujacym taktowanie proca...

Pozatym, wszelkie dyskusje prosze prowadzic w tym watku, a nie w watku zgloszeniowym.

Dziekuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Prosze uwaznie czytac sposob zglaszania sie do rankingu.

Nie przyjmuje zgloszen z inna wersja SuperPI i ze screenem bez CPU-Z badz inym softem pokazujacym taktowanie proca...

Pozatym, wszelkie dyskusje prosze prowadzic w tym watku, a nie w watku zgloszeniowym.

Dziekuje!

No właśnie… pozycja piąta w rankingu jest bez CPU-Z, nie wiadomo na jakiej maszynie było to robione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-141421-1158034979_thumb.jpg

Jeżeli chodziło o mnie to zaktualizowałem screen i wstawiam drugiego tutaj. Jestem na czwórce chyba dopiero od 11.09.2006r. I nie jestem pewny czy chodzi o mnie. W każdym razie aktualizuje wszystko tylko że teraz nie :

6m 20s

tylko:

6m 19s

życzę miłej zabawy.

---------------------------------------------------------------

DELL INSPIRON E1505

Intel Core Duo T2400(1,83GHz/667MHz/2X1MB L2 Cache)

Genuine Windows XP Media Center 2005

1GB Shared Dual Channel DDR2 SDRAM at 533MHz

15.4 inch UltraSharp Wide Screen SXGA+Display with TrueLife

256MB NVIDIA GeForce Go 7300 TurboCache

60GB 5400rpm SATA Hard Drive

8X CD/DVD Burner (DVD+/-RW) with doublelayer DVD+R write capability

Integrated Sound Blaster Audigy HD

Intel PRO/Wireless 3945 Internal Wireless and Bluetooth

Integrated 10/100 bg Network Card and Modem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi