ssslawek Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 czy moge podłączyć jeden dysk w gniazdo IDE RAID (40 pin, czerwone), z braku miejsca, wszystkie gniazga mam zajęte, bios go widzi, ale windows juz nie co mam robić, mam dwa wolne niewykorzystane gniazda i nie wiem jak ich użyc ustawiam w biosie - use raid as ide, ale nic to nie daje czy moze musze instalowac stery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 A zainstalowałeś stery do kontrolera RAID (pewnie będzie widziany jako urządzenie SCSI ale to nie istotne bo i tak działa świetnie:P )? Wejdź do menzdżera urządzeń i sprawdź co jeszcze świeci na żółto. Oczywiście kontroler musi być właczony w Biosie. Ta opcja "Use Raid as IDE" chyba sie przydaje tylko przy instalowaniu systemu na RAIDie, sprawdź w manualu do czego dokładnie służy. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssslawek Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 nic na żółto sie nie swieciło wiec ustawilem w biosie tak jak zwykle ustawiałem, moj raid controler (ktory w moim biosie nazywa sie ITE8212F) usatwilem IDE MODE, tylko DETECTING DEVICE TIME czyli czas wykrywania urządzen zamiast Quick mode, przestawiłem na Standart. zbootowałem - trwalo to dluzej, ale znalazł cos potem windows oznajmił ze nowe urzadzenie zostało wykryte oczywiscie sterowniki nie przeszły testow zgodnosci z windą na szczescie jest mozliwosc wyboru: Zakoncz i Mimo To Kontynuuj zainstalował i wszystko działa dzieki za pomoc ale nie wiem czy widzi go jako SCSI ? jak to sprawdzic i jaka jest różnica ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 W manadżerze urządzeń kontroler RAID jest widziany jako SCSI RAID (ma opis urządzenie SCSI bla bla bla) ale to żadna różnica, ważne że działa. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...