niko2003 Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Witam, mam Sambe na Pld jakąs starszą wersje !! Wczesniej nie mialem nawet trybu DMA włączonego. Ok już go włączyłem. Ale uploaduje sie max 1 mb/s (nawet przy zerowym obciążeniu). Tak jakby jakiś sztywny limit był ustawiony ??? Dysk mam Samsung 120 Gb (prędkość zmierzona to 55mb/s ) Co robić ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 A karta sieciowa pewnie chodzi na 10Mbit ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 no karty sieciowe są 10/100 ! Ale przeciez 10 odpowiada za net, a 100 za sieć ?? Dobrze myślę, tak przypuszczałem ?? to znaczy trza sie przesiasc na 100/1000 i dać ja jako sieciowka do lana ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 a mozesz okreslic co to wg ciebie jest net i siec. wg mnie to to samo. 10/100 zn ze karta moze pracowac jako 10mbit/s lub 100 mbit/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 (edytowane) No tak, źle napisałem (nie można użyć słowa sieć w tym znaczeniu to mój skrót myślowy) chodziło mi o: Net jedna sieciówka obsługuje internet Sieć druga sieciówka obsługuję otoczenie sieciowe i to co tam się znajduję np. serwer plików. Ale konkretnie proszę. Ok max jaki idzie wycisnąć to 3333 kb - 5 000 kb/s. Czyli 5 mb/s ta sieć przepuszcza, czy zmiana na sieciówke 100/1000 coś zmieni ?? Może zmiania jądra, jakieś nowsze sterowniki, nowsza samba ?? Edytowane 19 Marca 2005 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 wg mnie nie da siętak ustawić sprzętu jak napisałeś - przynajmniej nie da sieta, zeby pracował on poprawnie jeśli jedna karta będzie chodziłą na 10 a druga na 100Mb to obie pójdą w rzeczywistości tak jak ta wolniejszana 10Mb :) ale ja się nie znam wiec niech wypowie się ktoś kompetentny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Zrób 'dmesg|grep eth'. Powinno wypluć interfejsy i szybkości z jakimi pracują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Czyli nie ma sensu kupować jednej sieciówki typu Gigabit. Wiem, że nawet w połowie nie będzie możliwości wykorzystać Gigabitu, bo slot Pci jest zawolny, po drugie kable utp5, ale będzie szybciej niż na tej 100mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...