Skocz do zawartości
Fan29

Co Z Tym Dyskiem? Może Ktoś Wie?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dysk WD Caviar SATA 120GB w grudniu 2oo4r. Działał bez problemu przez ok 2 miesiace aż pewnego razu kiedy chciałem włączyć komputer pokazało się logo Windows XP i ... nic, system nie chciał odpalić, więc próbowałem zainstalować Windowsa od nowa, ale gdy podczas instalacji pojawił się niebieski ekran i na dole napisali "sprawdzanie dysku" nagle wszystko się zatrzymuje i nic... Podczas włączania komputera jak i w BIOSIE dysk jest widoczny. Nie dałem rady nic zrobić więc zaniosłem do serwisu. Tam po przeprowadzeniu testów nie wiedzieli co mu jest, ale po 3 dniach w serwisie wpadli na pomysł aby przekonwerterować system plików z NTFS na FAT32 ... i jakimś cudem zaczął działać, wszystkie pliki jakie tam były pozostały ... działał tak ze 2 miesiące i znowu padł ... znowu zaniosłem do serwisu i znowu zrobili to samo ( z FAT32 na NTFS i później na FAT32)... narazie działa, ale jak długo?

Co z nim jest nie tak? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAt32 obsługuje bodajże do 36GB w partcji a do 4GB w jednym pliku. ustaw sobie partycje 1 na 15GB mniej wiecej koło pierwszego cylindra. będzie najlepszy wzrost wydajności a reszte tak jak kolega radzi poniżej 40 GB (chyba 36 ale niepamietam). Tak z drugiej strony mam kolego który pracuje w servisie w SLC i mówi żeby naarzie darowac sobie dyski na Super ata bo starsznie jest źle zrobiony interfejs i maja mase zwrotów SATA.Niewiem ile z tego prawdy ale ja kupuje jeszzce dyski naPATA i jest ok a kolo obok z bloku po zakupie maxtora 160 SATA ma same problemy. A le to zależy jakie ma się szczęscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest odpowiedź na Twoje problemy...

Że się też serwis nie połapał... Co to za serwis?

1338398[/snapback]

na początku było NTFS i coś padło, więc zrobili na FAT32 ... po czym też padło... narazie chodzi nadal na FAT32, ale jak długo? :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAt32 obsługuje bodajże do 36GB

1336325[/snapback]

ja mam od dłuższego czasu dwie partycje fat32 po 50GB zrobione przy pomocy PartitionMagic i narazie jest wszystko ok, czy coś ryzykuje? Edytowane przez Marus17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam od dłuższego czasu  dwie partycje fat32 po 50GB zrobione przy pomocy PartitionMagic i narazie jest wszystko ok, czy coś ryzykuje?

1339337[/snapback]

Raczej nie (?)

PM rozmija się z windą (w sposobie widzenia partycji) dla dysków powyżej 120GB.

Ale to Twoje ryzyko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jeszcze takie jedno pytanie:

Ostatnio myśle nad zakupem drugiego dysku (40GB) na którym miałbym tylko system i programy, ponieważ do obecnego dysku nie mam za bardzo już zaufania. Czy byłoby to dobre rozwiązanie? Z tym że problem jest w tym, że ten dysk mam SATA z 8MB cache a drugi będzie zwykły z 2MB cache. Czy duża różnica będzie między tymi dwoma dyskami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jeszcze takie jedno pytanie:

Ostatnio myśle nad zakupem drugiego dysku (40GB) na którym miałbym tylko system i programy, ponieważ do obecnego dysku nie mam za bardzo już zaufania. Czy byłoby to dobre rozwiązanie? Z tym że problem jest w tym, że ten dysk mam SATA z 8MB cache a drugi będzie zwykły z 2MB cache. Czy duża różnica będzie między tymi dwoma dyskami?

1341223[/snapback]

Moim zdaniem będzie różnica i to zauważalna przy odpalaniu systemu i programów z tego wolnego dysku. Miałem podobnie to po przesiadce na sata 8mb komp dostał kopa. system 2 razy się szybciej odpalał. A jak zrobiłem RAID0 na 2 sata to teraz jeszcze szybciej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAt32 obsługuje bodajże do 36GB w partcji a do 4GB w jednym pliku.

1336325[/snapback]

Boze co za bzdury...FAT32 obsluguje do 16TB!

A co do problemu to wyraznie siada ci MBR...albo lapiesz jakiegos wira ktory ci psuje MBR, albo moze byc uszkodzona szmata od dysku.

Edytowane przez KRECIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boze co za bzdury...FAT32 obsluguje do 16TB!

1353369[/snapback]

Teoretycznie masz rację... O ile używasz fdiska z winMe...

Ale kto dzisiaj jeszcze używa FATxx, przez grzeczność nie wspomnę o winMe...

Hobbyści, pasjonaci, inni (?) Jak lubią: mamy wolność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi