marianb Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 (edytowane) Chodzi o dysk Seagate 200 lub 250GB Sata 150 8GB cache. No więc w firmie gdzie chciałem kupić dysk powiedzieli że Windowsy go nie zobaczą całego tylko 120GB. I że trzeba go sformatować w jakiś specjalnych narzędziach. I żeby im dać z całego kompa to sformatują i zainstalują system. Więc mam pytanie: czy taki dysk da się sformatować/zainstalować samemu? Najchętniej bym go ustawił jako dysk "startowy" windows XP (SP2+łatki). Na drugim dysku 20GB będzie Linux. Mam pewne doświadczenie w składaniu komputerów (nie profesionalnie) ale jak są potrzebne jakieś specjalne narzędzia do formatowania nowych dysków to nie wiem czy uda się je zciągnąć z Internetu (czy są bezpłatne)??? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem czy iść na giełdę po dysk czy oddać komputer do modernizacji. Wolałbym samemu go zainstalować. Sprzęt jak w podpisie. Płytka instalacyjna Win XP z zintegrowanym SP2. Pozdrawiam, Marek Edytowane 18 Marca 2005 przez marianb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Bez obrazy ale ja bym to zrobil najprosciej i najszybciej jak sie da. Fdisk leciwe narzedzie ale daje rade. A w fdisku zalozyc szybciutko kilka partycji. Oczywiscie rozmiary podawac w % bo jakze by inaczej. Potem sformatowac 1 partycje na system pod dosem zainstalowac Xp z sp2 i reszte juz formatowac pod windowsem. Zawsze tak robie z duzymi dyskami i jeszcze nigdy nie bylo problemów. A i zabawy w jakies narzedzia nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ct1 Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Jezeli nadal masz problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...