stroozyk Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Witam! Mam obecnie jakies pamięci OEM PC-266 256 MB CL 2.5 i najwyższy czas dokupić drugie 256MB. Zastanawiam sie nad TwinMosami PC-400 CL 2.5 jak tu albo Kingstonami PC-266 CL 2 jak tu Co byście bardziej polecili?? A może coś jeszcze innego? Moja płyta to niestety tylko ECS K7S5A (fsb 133) no i "pierwsze" ramy to OEM CL 2.5,więc chciałem się zapytać jak sie zachowa taka konfiguracja?? W tej chwili najmniejsza zmiana timingów wiąze sie z osłabieniem stabilności, ale czy jezeli dołoże jakieś dobre kości, to poprawi sie stabilnośc tej drugiej?? Czy moze wręcz przeciwnie?? /pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Myślę, że powinieneś myśleć przyszłościowo i kupić jakieś pamięci PC400. Na Allegro poszukaj. Ostatnio tanio chodzą oemowe 400MHz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stroozyk Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 No myśle przyszłościowo, dlatego Twinmos PC-400, ale coś słyszałem że ostatnio jest spora loteria wśród nich :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Tak to prawda. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem za w miarę przystępną cenę będzie 512MB Hynix D43... Zastanów się nad tym cackiem jeśli chodzi o oc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 nie mieszaj modulów pamiec bo pc bedzie ci zdychac!!! i nie kupuj twinshitow bo sie zawiedziesz. kup jedna 512 najlepiej kingstona cl2 albo hynix i bedzie w pozadku a jak kupisz 400mhz pamiatki to timingi 2-2-2-5 gwarantowane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 @Watow Skąd taka pewność, że jak kupi pamięci 400MHz to tak wyżyłowane timingi ma pewne. Obecnie producenci nie produkują za dobrych kostek, które chciałyby śmigać przy CL i TRCD 2... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stroozyk Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 ..no nie kupie 512.. wchodzi w gre tylko 256.. i jak zaznaczyłem, mam ECSa K7S5A więc nie myśle o oc bo sie nieda.. co najwyzej timingi lepsze,ale tego też sie pewnie nieda bo jedna kość jest OEMowa, więc mam nadzieje że Twinmosy PC-400 CL 2.5 jakie by nie były będą odpowiednie na 266 Mhz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitz Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Ale jeżeli zaposasz pamiątki, które chodzą CL 2,5 na 400 MHz, to przy 266 MHz napewno pójdą na CL2. Nawet dobre CL3 by pewnie poszły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Jeżeli wybierasz między tymi pamięciami z pierwszego postu to lepsze chyba TwinMosy bo przy FSB266 napewno pójdą 2-2-2-5. Ale zawsze jest jakieś ale. Testowałem ostanio moje TwinMosy na K7S5A kolegi i okazało sie, że nie lubią one RAS Active Time (tRAS) = 4, przy 5 jest ok, ale przy 4 nie wstają (oczywiście przy FSB 266). Co dziwne pamięci Elixir DDR 400 CL3 nie miały z tym kłopotu. Ostatnio pamięci bardzo poszły w dół może lepiej dołożyć do taniej pamięci 512 Elixir (ok. 180-190). Moim zdaniem do tego sprzętu lepsze będą Elixiry 512 niż "markowe" 256. Zresztą te markowe będą ograniczane przez ta kostkę OEM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stroozyk Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 ..no może masz racje.. może warto poczekać jeszcze ze dwa miesiące i jeszcze troche spadną.. :P A czy te Elixiry PC-400 CL 3 pójdą na CL 2.5 PC-266?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Elixiry pracowały kiedyś na mojej K7S5A bez problemu na CL2 (na CL 2.5 i 3 przy FSB266 też spokojnie będą pracowały to oczywiste chyba). Dokładnie to pracowaly on z czasami tak jak już wyżej pisałem 2-2-2-4. Jeżeli nie masz kasy żeby dołożyć do 512 to może sprzedaj te stare OEM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...