Skocz do zawartości
stroozyk

Oemy I Twinmosy Razem, A Timingi?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam obecnie jakies pamięci OEM PC-266 256 MB CL 2.5 i najwyższy czas dokupić drugie 256MB. Zastanawiam sie nad TwinMosami PC-400 CL 2.5 jak tu albo Kingstonami PC-266 CL 2 jak tu

Co byście bardziej polecili?? A może coś jeszcze innego?

Moja płyta to niestety tylko ECS K7S5A (fsb 133) no i "pierwsze" ramy to OEM CL 2.5,więc chciałem się zapytać jak sie zachowa taka konfiguracja?? W tej chwili najmniejsza zmiana timingów wiąze sie z osłabieniem stabilności, ale czy jezeli dołoże jakieś dobre kości, to poprawi sie stabilnośc tej drugiej?? Czy moze wręcz przeciwnie??

/pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mieszaj modulów pamiec bo pc bedzie ci zdychac!!!

i nie kupuj twinshitow bo sie zawiedziesz.

kup jedna 512 najlepiej kingstona cl2 albo hynix i bedzie w pozadku a jak kupisz 400mhz pamiatki to timingi 2-2-2-5 gwarantowane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..no nie kupie 512.. wchodzi w gre tylko 256.. i jak zaznaczyłem, mam ECSa K7S5A więc nie myśle o oc bo sie nieda.. co najwyzej timingi lepsze,ale tego też sie pewnie nieda bo jedna kość jest OEMowa, więc mam nadzieje że Twinmosy PC-400 CL 2.5 jakie by nie były będą odpowiednie na 266 Mhz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wybierasz między tymi pamięciami z pierwszego postu to lepsze chyba TwinMosy bo przy FSB266 napewno pójdą 2-2-2-5.

Ale zawsze jest jakieś ale.

Testowałem ostanio moje TwinMosy na K7S5A kolegi i okazało sie, że nie lubią one RAS Active Time (tRAS) = 4, przy 5 jest ok, ale przy 4 nie wstają (oczywiście przy FSB 266). Co dziwne pamięci Elixir DDR 400 CL3 nie miały z tym kłopotu.

Ostatnio pamięci bardzo poszły w dół może lepiej dołożyć do taniej pamięci 512 Elixir (ok. 180-190). Moim zdaniem do tego sprzętu lepsze będą Elixiry 512 niż "markowe" 256. Zresztą te markowe będą ograniczane przez ta kostkę OEM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elixiry pracowały kiedyś na mojej K7S5A bez problemu na CL2 (na CL 2.5 i 3 przy FSB266 też spokojnie będą pracowały to oczywiste chyba). Dokładnie to pracowaly on z czasami tak jak już wyżej pisałem 2-2-2-4.

Jeżeli nie masz kasy żeby dołożyć do 512 to może sprzedaj te stare OEM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi