j.h.hudy Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 (edytowane) mam nietypowy problem , gdy zakładałem bloczek cold crown (to ten bloczek http://www.bloki.webpark.pl/index.php?name=cc )po raz pierwszy to za mocno dokręciłem śruby i szlak trafił albo płyte albo procka (standardowe fsb zmieniło sie na 133 i nie chciało chodzić na fsb 200 ....) teraz na drugą strone płyty podłożyłem sklejke 8 mm grubości ... jest troche lepiej ale nie wiele , co zrobić aby blok mocno dokręcić i nie zepsuć płyty oraz proca ???? Edytowane 18 Marca 2005 przez j.h.hudy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 A poco mocno? Wystarczy dokręcać z wyczuciem do pierwszego oporu a potem tylko delikatnie dociągnąć i patrzeć przy tym czy płyta jakoś dziwnie się nie wygina. Jakieś supermocne dokręcenie nic nie daje poza właśnie mozliwoscią złamania płyty. Jak masz sprężynki to też nie ściskaj ich na maksa, po to właśnie są żeby dociskały blok do procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 (edytowane) kurcze , bałem sie lekko dokręcać bo jak zakładałem blok na grafe i lekko dokręciłem to nie dociskało do rdzenia tak jak trzeba ... , ale dokręciłem mocniej i jest ok ale grafe ciutke wygieło Popularne są też ekrany LCD LED, które różnią się od zwykłych LCD rodzajem podświetlenia - wykorzystuje się diody LED. W mniejszych odbiornikach LED stosuje się podświetlenie ramowe, czyli diody umieszcza się tylko na brzegach matrycy. W dużych ekranach podświetla się całą matrycę i używa technologię LDT, która steruje jasnością diod. Dzięki temu można uzyskać idealną czerń i przy okazji zaoszczędzić na energii. Ekrany LED dają lepszy jakościowo obraz, są jednak znacznie droższe od zwykłych LCD.Kolejnym rodzajem telewizorów jest OLED, w których wykorzystuje się diody organiczne. Można w nich uzyskać niewiarygodnie naturalne kolory. Dzięki brakowi filtrów ograniczających świecenie, obraz zyskuje znacznie lepszą jakość w porównaniu do innych odbiorników. Nie ma też problemów z czernią, gdyż przy ciemnym ekranie diody po prostu nie świecą i w przeciwieństwie do kryształów wykorzystywanych w ekranach LCD, nie przepuszczają światła. Ekrany oferują też szeroki kąt widzenia oraz krótki czas reakcji matrycy - jedynie 10 ms, bez rozmycia i efektu smug. Wyświetlacze OLED pobierają najmniej energii z obecnych ekranów. Niestety, ekrany tego typu mają istotną wadę - są podatne na wilgoć. Żeby nie uległy zniszczeniu muszą być hermetycznie zamknięte w obudowie, co znacznie zwiększa koszty produkcji.Najnowszą technologią stosowaną w telewizorach jest użycie laserów do wyświetlania obrazu. Stosuje się lasery trójkolorowe (czerwone, niebieskie i zielone), dzięki czemu telewizor jest w stanie odzwierciedlić znacznie więcej kolorów niż inne ekrany. Dla porównania monitory LCD są w stanie wyświetlić około połowy palety kolorów, które człowiek może zobaczyć. Telewizory laserowe oferują aż 90% kolorów, które widzimy. Dodatkowo używają tylko 25% energii potrzebnej do wyświetlenia obrazu w panelach plazmowych. Są także znacznie lżejsze i trochę węższe od płaskich telewizorów. Intensywność kolorów jest taka sama przez cały okres żywotności telewizora. Niestety, obecnie jest to mało popularny typ ekranów i są bardzo kosztowne. Przekątna ekranu. Kolejną ważną, jeśli nie najważniejszą rzeczą jest rozmiar naszego ekranu. Nie możemy się sugerować tylko tym, że im większy wyświetlacz, tym lepiej. Jeśli będzie za duży, to oglądanie stanie się bardzo męczące. Jeśli za mały, to dużo na nim nie zobaczymy. Wszystko zależy od odległości oglądającego od ekranu - musimy więc zmierzyć, jak daleko będziemy siedzieć od telewizora. Na każdy cal przekątnej obrazu przypada średnio około 3,85 cm odległości od nowych ekranów, jeśli jednak używamy telewizorów CRT, to odległość powinna być przynajmniej dwukrotnie większa.Czas reakcji matrycy. Czas przejścia pikseli ze stanu zapalonego do zgaszonego i ponownego zapalenia jest bardzo ważną cechą telewizorów. Od tego zależy między innymi nieprzyjemny efekt smużenia. Ten problem występuje głównie w monitorach LCD, przy których czas reakcji nie powinien być zbyt duży. Obecnie rzadko kiedy mamy do czynienia z tym efektem, gdyż matryce reagują przeważnie w czasie mniejszym niż 8 ms. Lepsze ekrany LCD osiągają nawet 2 ms. Edytowane 4 Października 2013 przez j.h.hudy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Najważniejsze jest żeby dokręcać równomiernie. Ja zawsze dociskam bloczek na środku i pomalutku dokręcam sruby do pierwszego oporu, potem delikatnie dociągam śruby po przekątnej i jest git. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Niektorzy nawet podobno dokrecaja majac kompa caly czas w biosie i lookac na temp. Dla mnie b. dziwne raczej takie cos. A sam dokrecam tak jak kolega z posta wyzej- delikatnie, rownomiernie i na skos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 (edytowane) zrobiłem tak jak doradziliscie , ale nawet wtedy jak dokręcam do pierwszego oporu , potem jescze jeden obrót, to i tak płytka jest lekko wygięta ..... ps: czemu mam wysokie temperatury :mur: mam 49c na procku w idle i na grafie 62c , kadet nie jest chłodzony , zamieszczam kilka linków do fotek mojego wc :) http://members.lycos.co.uk/jhhudy/wnetrze/WC/wc.JPG http://members.lycos.co.uk/jhhudy/wnetrze/WC/kadet%202.JPG Edytowane 19 Marca 2005 przez j.h.hudy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 ...ps: czemu mam wysokie temperatury :mur: ... ...kadet nie jest chłodzony ... 1336073[/snapback] Cudow nie ma, zeby chlodzic musisz dmuchac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Ja osobiscie robie wlasnie to co mowicie- bios i dokrecam / manipuluje parownikiem az temp. beda najnizsze z mozliwych. procesory to twarde bydlaki i wiele wytrzymaja, zwlaszcza te na olga podstawce. a jak maja ihs'a jak p4 to mozna krecic az peka od spodu plyty z regoly daje 10mm sklejke, miedzy mobo a sklejka jeszcze 19mm armaflexu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 (edytowane) ,Mar 19 2005, 09:06]Cudow nie ma, zeby chlodzic musisz dmuchac. 1336228[/snapback] zalezy od zakladanych temperatur oraz ustawien proca do ok 2g nie musze uzywac wiatrakow a tempy nie przekraczaja niby 50* btw a jak sie ma sprawa bez sprezynek bo teraz nie bede mial miejsca bloczek jest w miare wysoki zakladany plan na kazda srube z gory i z dolu po 2 podkladki silikonowe ... Edytowane 19 Marca 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 zrobiłem tak jak doradziliscie , ale nawet wtedy jak dokręcam do pierwszego oporu , potem jescze jeden obrót, to i tak płytka jest lekko wygięta ..... ps: czemu mam wysokie temperatury :mur: mam 49c na procku w idle i na grafie 62c , kadet nie jest chłodzony , zamieszczam kilka linków do fotek mojego wc :) 1336073[/snapback] Bloczek najwydajniejszy nie jest. Jaką masz pompę? Ciekawe czy ta woda dochodzi tak wysoko:) Postaw chłodnicę obok komputera i sprawdź temperatury. Daj też jakiś wentylator na niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 pompka to atman 304 :) bloczki są w sumie na grafie i procku , nie wiem czemu mam takie wysokie temperatury :mur: a co do tego dokręcania płyty to tak sie zastanawiam czy ten blok założe bez problemu na socet 754 i semprona 2600 ???? i co można podłożyć pod płyte żeby jej tak nie wyginało ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 pompka to atman 304 :) bloczki są w sumie na grafie i procku , nie wiem czemu mam takie wysokie temperatury :mur: Nagrzewnice sa geste i bez przeplywu powietrza (czyt. wiatraka) sa malo wydajne ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 no niech po prostu zmierzy jej temperature chybam termometr ... jak ma wiecej niz 30* to jest kiczowato a napewno ma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Bloczek najwydajniejszy nie jest. Jaką masz pompę? Ciekawe czy ta woda dochodzi tak wysoko:) Postaw chłodnicę obok komputera i sprawdź temperatury. Daj też jakiś wentylator na niego. 1336359[/snapback] Przecież on nie ma wiatraków na chłodnicy :/ może rzeczywiście blok nie jest najwydajniejszy więc pewnie jak by założył np. Nuke'a to by mu spadła o 1C temp. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 a czy ten bloczek wejdzie na S. 754 ????? i co podłożyć pod płyte żeby sie nie wyginała ?? .... ps: wciąż mi sie wydaje że nawet bez wiatraków powinno być w idle ok 42 c .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 To załóż wiatraki to przestanie ci się wydawać http://mcs.pc.pl/produkt767.html a tak zamontujesz swój blok na nowej pratformie...* *coś ostanio MCS siadło :/ mało bloków mają :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 aha , zapomniałem dodać że temperatura w idle 48 c na cpu i 62c na gpu to wyniki na podkręconych układach , a odczyt jest dokonywany z diód wewnątrz Procesorów ... ten adapter spasuje na cold crowna i płyte np. abit kv8pro 3rd aye ?? ps: postawiłem na kadecie budzik który ma mierzenie temperatury , czujka jest oddalona o 1 cm od kadeta , i budzik pokazuje temperature 35 c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 To znaczy że temp wody i tak za wysoka bo napewno nie mniej jak 35C - a ta temp. jest graniczną dla pompek - poczytaj instrukcję... ja tak rozwaliłem swojego hydora i musiałem 35zł za wirnik bulić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Bloczek najwydajniejszy nie jest. Jaką masz pompę? Ciekawe czy ta woda dochodzi tak wysoko:) Postaw chłodnicę obok komputera i sprawdź temperatury. Daj też jakiś wentylator na niego. :lol: aha , zapomniałem dodać że temperatura w idle 48 c na cpu i 62c na gpu to wyniki na podkręconych układach , a odczyt jest dokonywany z diód wewnątrz Procesorów ...marzysz od kiedy an7 ma odczyt z diody a jezeli tak to jaka jest temp spod procesora?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 an7 ma odczyt z diody , spod procka nie ma odczytu , w instrukcji od an7 pisze wyraźnie że nie bios nie będzie pokazywał temperatury na procka starszych (fsb 100) bo nie mają CPU DIODE TEMPERATURE B) dałem wentylator na nagrzewnice (30 cm kuchenny) , bardzo głośny ale temperatura w idle spadła z 50 do 32c a temperatura grafy spadła z 62 do 43 c B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 No wiec sam widzisz po co jest ten nawiew na nagrzewnice. Ale jak mowisz, ze glosny to moze zainwetsuj w jakis jeden cichszy, lub ile tam chcesz i na ile sobie mozesz pozwolic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 jezli nie masz za duzo kasy to polecam ten wentyl http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44269520 nówka, na 12v głosny a na 7v bardzo cicho i cmf też spoczko na 5v jest tzw. "bezgłosny" chodź takiego czegos nie moim zdaniem :P ale z cmf'em juz słabiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 widze ze sie rozmysliłes z wc'eta bo sprzedajesz :P sorka za post pod postem, ale jak zedytuje to nie pokaze nowego posta i nie pójdzie na góre listy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 nom , sprzedaje za 200 zeta :) (cale wc z dwoma blokami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...