Skocz do zawartości
RossiQ

Blok Z Aluminium Robiony Na Tokarce.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam co sądzicie o zrobieniu, a właściwei wytoczeniu bloku z aluminium. Zamiescilem ponizej Mój projek i kilka zdjeci jak go juz wykonałem ale nie przykładałem sie za bardzo. Następna wersja ma byc bardziej dokładna i staranniej wykonana. Projek ten polacam ludzia którzy nie maja dostępu do frezarek. Chyba tokarke szybciej spotkamy a i wytoczenie takiego czegoś z aluminium to łatwizna. Nawet gdy nie umimy to dla zawodowego tokarza to jakies 10 min roboty wiec dużo nie skasuje. Czekam na wasze opinie i pomysły.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Edytowane przez RossiQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysł w najgorszym wypadku nowatorski ;)

jak na 10 minut roboty to może być ;)

tylko kanały chyba ciut za wąskie, a finy za grube.. zmień proporcje i wydajnośc powinna byćjak wieconego...

no wlasnie... to juz całkiem można uprościć konstrukcję i kanaliki wywiercić najpierw w bloku a potem na frezarke :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i sie prison zrobi :D

bardzo fajnie że ma chłop troche inwencji i inicjatywy i kombinuje zamiast zrzynać od innych..

choc naśladowanie dobrych konstrukcji tez złe nie jest..

top jak robiłeś?

próbuj dalej bo początki masz niezłe =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystko zaczeło sie od tego ze miałem wykrojnik do drewna fi 35 mm wiec postanowiłem nim wybrac w pleksie potrzebną przestrzeń. Następnie na tokarce wytoczyłem dno bloka i przeciołem rdzeń brzeszczotem no i tak on wasnie powstał. Niestety sprzedałem go na allegro bo zapinke tez robiłem sam ale była żle zrobiona i przez nią zepsułem sobie Athlona 1200 :( no ale po jakims roku sie z tego otrzasnołem i teraz podchodze do tematu poraz drugi. Mam już zrobiony blok na grafike lecz ni emam jego zdjec. Teraz robie kolejną wersje boku na procek. Jak tylko go zrobie pochwlae sie zdjeciami. Pozdrawioam i dziekuje za słowa otuchy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi