Skocz do zawartości
Vadeer

Błędny Skrypt?

Rekomendowane odpowiedzi

mam prośbe. robie coś we flashu. w tym momencie nie jest wazne co. ale pomozcie. zrobilem 16 pol tekstowych typu input o oznaczeniach a1, b1...p1 oraz tylez samo pol tekstowych typu dynamic o oznaczeniach aa, bb...pp. do tego przycisk ktory ma to uruchamiac. skrypt wyglada dokladnie tak:

on (release)

{

if (bok >= 0)

{

srednia1 = (a1 + b1 + c1 + d1 + e1 + f1 + g1 + h1 + i1 + j1 + k1 + l1 + m1 + n1 + o1 + p1) / 16;

srednia = Math.round (srednia1);

aa = a1 - srednia;

bb = b1 - srednia;

cc = c1 - srednia;

dd = d1 - srednia;

ee = e1 - srednia;

ff = f1 - srednia;

gg = g1 - srednia;

hh = h1 - srednia;

ii = i1 - srednia;

jj = j1 - srednia;

kk = k1 - srednia;

ll = l1 - srednia;

mm = m1 - srednia;

nn = n1 - srednia;

oo = o1 - srednia;

pp = p1 - srednia;

//stop();

}

else if (bok <= 0) {gotoAndStop (35)}

}

niech mi ktos pomoze. bo cos jest nie tak. poprostu skrypt nie dziala. klikam na przycisku i nic sie nie dzieje. rowniez to co wpisze w polu textowym typu input o nazwie bok nic nie zmienia. czy to jest dodatnie czy ujemne. flash jak konwertuje to nie widzi zadnych bledow a jednak skrypt nie dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. pola tekstowe działają jako zmienne z nazwami które napisałeś?

2. zmienna "bok" jest wieksza od zera?

3. jeżeli ten skrypt ma pobierać liczby, to linijka

srednia1 = (a1 + b1 + c1 + d1 + e1 + f1 + g1 + h1 + i1 + j1 + k1 + l1 + m1 + n1 + o1 + p1) / 16;
powinna raczej wyglądać tak:

srednia1 = ( Number(a1) + Number(b1) + (...) +Number(p1)) / 16;
Musisz przekonwertować string na liczbę, inaczej twoja suma będzie wyglądać tak:

12 + 15 = 1215 :lol: , a będzie jeszcze śmieszniej jak podasz ujemną liczbę ("12" +"-15" = "12-15" ).

Poza tym skrypt działa raczej prawidłowo. Sprawdziłem na 4 polach tekstowych.

--------------

zmieniłem php na code.

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe. ale zes szybko odpowiedzial ale nie doczytales co napisalem :D. to jest flash hehe.

1336470[/snapback]

tylko że na forum nie ma możliwości kolorowania actionScriptu, więc użyłem tagów php.

I z czego się tu śmiać? <_<

Czytaj też to, co pisze poza linijkami z kodem. Szczególnie podpunkty 1. i 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego number. ale wiem ze a1, b1, .... p1 to sa stale poprostu odczytane z pol tekstowych typu input. a stale sie dodaje do siebie w taki sam sposob jak liczby prawda? czyli chyba jest dobrze. zreszta zaraz to sprawdze i dam znac co i jak.

PS. odezwij sie do mnie na GG 3658001 to podesle ci ten projekt i lukniesz co z nim nie tak bo mnie jusz trafia :angry:

Edytowane przez Vadeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi