Torwald Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Oni nie sprzedaja produktow uszkodzonych, bo karty dzialaja w 100% ;] Poprostu, tak jak mowisz, ograniczaja straty z jednej strony, a z drugiej produkuja kilka rodzajow kart w jednej serii ;] A dlaczego drozsza 9800se od 9600 ? Bo nowsza technologicznie, nowszy chip, itp. ;] W koncu to okrojona wersja 9800. To tak jakby sprzedawali mercedesy z gorszymi silnikami drozej niz jakies fiaty/skody z lepszymi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Heh, widzę że nie możesz załapać o co mi chodzi. Oni właśnie sprzedają produkty uszkodzone! To tak jakbyś kupił samochód z 8 cylindrowym silnikiem, gdzie nie działają 4 cylindry. To nic, że płacisz za niego niższą cenę i zostałeś poinformowany o tym fakcie, godzisz się na mniejszą moc, a pozostałe 4 cylindry chodzą jak marzenie - kupujesz sprzęt uszkodzony, który powinien trafić na śmietnik, przy czym możesz też wybrać wariant z silnikiem 4 cylindrowym o takiej samej mocy jak "niepełnosprawna" ośmiocylindrówka, w pełni sprawny, a na dodatek tańszy. To właśnie według mnie jest nie fair - wciskają Ci podobny towar za większą kasę (mam tu na myśli 9600pro vs 9800se, a nie karty nv, chociaż swoją drogą to nv też nieźle w kulki leci z ceną 6200). 9800se 128bit w zasadzie nie różni się wydajnościowo od 9600pro, więc chyba można tu mówić o naciąganiu. Te chipy pochodzą z jednej rodziny r(v)350/360, więc żadna nie jest nowsza technologicznie, ani nic z tych rzeczy. Poza tym zamiast sprzedawać te karty za rozsądną cenę, bo i tak trafiłyby na śmietnik, to za dużą kasę wciska się je laikom, dla których istnieje prosta reguła: wyższy numerek = lepsza karta. Smutne jest to, że robią to nie tylko nieuczciwi sprzedawcy, ale sam producent ustalając cenę tych chipów na takim, a nie innym poziomie. Nie wiem, czy firma chce sobie odbić w cenie to, że czasem montuje w pełni sprawne chipy na takich kartach (nie bardzo wiadomo po co, skoro może zwiększyć produkcję 9600). Może też chce zwiększyć sprzedaż dzięki artykułom o udanej modyfikacji - przykład 6200@6600. Później na allegro pojawiają się oferty z linkami do takich artykułów, ale bez gwarancji modowalności ze strony sprzedawcy oczywiście. Kto się zna - nie kupi, ale kto się nie zna... Btw. Pamiętaj, że nie mam nic przeciwko Twojemu zmodowanemu 9800se, bo to dobra karta za małe pieniądze, cały czas piszę o wersjach niemodowalnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Ale swoją drogą musieliby oznaczać jakoś te karty bo znajac niektórych sprawiedliwych sprzedawaliby takie cuś jako "w pełni sprawne" urządzenie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Złoty - zauwaz, ze 9800se ma lepsze pamieci, czesto ma tez szyne 256bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 No właśnie z tego co widziałem (dane dla kilku kart) to bardzo rzadko pamięci na takich kartach taktowane są na ~300MHz lub więcej. Oczywiście nawet pamięci taktowane np. na 250MHz ale na szynie 256bit będą o niebo lepsze niż 300MHz 128bit - to jasne. Pozostaje natomiast kwestia wyższej ceny egzemplarzy 256bit i czteropotokowy rdzeń z najczęściej niższym od 9600pro taktowaniem (~325MHz, czasem, ale rzadko trafiają się 380MHz). Na dodatek w przeciwieństwie do 9600pro rdzeń nie kręci się najlepiej, bo wiele kart ma kłopoty już przy 400-420MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...