Skocz do zawartości
Ghost

Athlon XP 1800+ ...

Rekomendowane odpowiedzi

Wszysto zaczelo sie dokladnie 2 tygodnie temu w piatek, dzien wczesniej podkrecalem mojego Athlona [chyba przesadzilem z FSB] no i w piatek wlaczam kompa a tu slysze System failed CPU test ... Rozkrecilem kompa i sprawdzam co sie dzieje, patrze na spod procka a tam odznaczajace sie przypalenie, z drugiej strony znalazlem ukruszony rdzen, przejechalem po nim delikatnie srubokretem i dokladnie w miejscu ukruszenia wysypal sie jakis ciemny proszek, no to po procku :evil: ... Kupilem Athlona XP 1800+ i chcialem sie dowiedzec czy 57C w idle to normalna temperatura dla takiego procka na boxowym coolerku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo za duzo. Jak mialem AC to na Titanie nie przekraczala 47 stopni. Teraz nie przekracza 40  :lol:

:lol: :lol: :lol: to ja na AC mam 38C (aktualnie) w idle ;) ;) a mam Titana TTC-D5TB(3)

jestem z niego dumny :)

BTW popatrz jak mi proc chodzi (podpis) + vcore 1,85V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem Athlona XP 1800+ i chcialem sie dowiedzec czy 57C w idle to normalna temperatura dla takiego procka na boxowym coolerku ...

Mam Athlona XP 1700+ na Titanie. Po złożeniu w serwisie [na paście od Titana] było też 57-58 stopni. Nie miało znaczenia czy w stresie czy nie. Po zainstalowaniu CPUidle temperatura spadła o 16 (!) stopni w idle.

Mimo wszystko uważam że powyżej 50 stopni w stresie to za dużo więc zbieram na CopperShim + jakąś dobrą pastę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo za duzo. Jak mialem AC to na Titanie nie przekraczala 47 stopni. Teraz nie przekracza 40  :lol:

:lol: :lol: :lol: to ja na AC mam 38C (aktualnie) w idle ;) ;) a mam Titana TTC-D5TB(3)

Czujnik ci źle pokazuje, albo ściemniasz. Tyle, to możesz mieć, ale przy WC.

No chyba, że masz w obudowie 10 stopni. - ja jak miałem 20 stopni w budzie, to przy Titanie było 46.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba, że masz w obudowie 10 stopni. - ja jak miałem 20 stopni w budzie, to przy Titanie było 46.

no coooooz... nie franz mowie prawde :D :D :D

w budzie 20c

walnalbym screenshota, tylko nie wiem jak zrobic, zeby wdusic tutaj fotke z dysku ;(

pozdr MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo za duzo. Jak mialem AC to na Titanie nie przekraczala 47 stopni. Teraz nie przekracza 40 :lol:

w budzie 20c

walnalbym screenshota, tylko nie wiem jak zrobic, zeby wdusic tutaj fotke z dysku ;(

pozdr MeHow

Wyslij na mail, jak nie masz gdzie wsadzic na server

BTW, na WP do szablona wsadz i pokaz, cale 4 min, ci to zajmnie :)

Jak nie pokazesz, to nikt ci nie uwierzy na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszysto zaczelo sie dokladnie 2 tygodnie temu w piatek, dzien wczesniej podkrecalem mojego Athlona [chyba przesadzilem z FSB] no i w piatek wlaczam kompa a tu slysze System failed CPU test ... Rozkrecilem kompa i sprawdzam co sie dzieje, patrze na spod procka a tam odznaczajace sie przypalenie, z drugiej strony znalazlem ukruszony rdzen, przejechalem po nim delikatnie srubokretem i dokladnie w miejscu ukruszenia wysypal sie jakis ciemny proszek, no to po procku :evil: ... Kupilem Athlona XP 1800+ i chcialem sie dowiedzec czy 57C w idle to normalna temperatura dla takiego procka na boxowym coolerku ...

Calkowicie mozliwe! Ja mam prawie taki sam config co ty i temperature jest taka sama u mnie. Coz, taki typ to juz ma. AMD sie grzeje... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niekapuje jak mozna miec w idle 40C ... jak temp w obudowie to ~21C, nieobciazony procek wydziela bardzo malo ciepkla to powinno byc malutko ... ja mam w ilde 24C a temp budzie 21C , burn to 45-51 zalezy jaka gra/ jaki progs i jak cpu podkrecone :)

aha procek to xp 1,7k+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo za duzo. Jak mialem AC to na Titanie nie przekraczala 47 stopni. Teraz nie przekracza 40 :lol:

w budzie 20c

pozdr MeHow

Przy standardowym taktowaniu i napięciu i poniżej 20 stopni w budzie nie udało mi się zejść poniżej 40 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co chcecie od chlopaka przecież pisze że w trybie IDLE.

Poza tym śmiać mi sie chce jak ktoś pisze ze na tym oslawionym titanie TTC-5TB ma na XP 1,7+albo wyżej temp poniżej 45 stopni.

Sam mam ten cooler i nawet jak płyta z procem leżała na biurku to temp potrafuiła skakać do 48. Teraz max to 52 bo siedzi w budzie.

Na Volcano 7+ miałem około 44 max w budzie około 30.

Ihmo czujniki mu szwankują bo nie jest możliwe żeby w budzie miał 20 stopni.

No chyba że ma big towera albo sky tower i ma otwartą blache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam cooler jakiegos Speeze i jestem zaje...scie zadowolony bo teraz w stresie po podkreceniu mam 49 stopni , a w idle 46-45 .cooler jest malutki ale ma duzo zeberek i ladnie chlodzi

FSB 152 --- ale to na razie bo mi cienka sieciowka nie wyrabia .

i nie wieze ze na 57 stopni zjaral ci sie proc !!!!! musialo byc wiecej !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam cooler jakiegos Speeze i jestem zaje...scie  zadowolony bo teraz w stresie po podkreceniu mam 49 stopni , a w idle 46-45 .cooler jest malutki ale ma duzo zeberek i ladnie chlodzi 

FSB 152 ---  ale to na razie bo mi cienka sieciowka nie wyrabia .

i nie wieze ze na 57 stopni zjaral ci sie proc !!!!! musialo byc wiecej !

sorki chyba zle zrozumialem z tym spaleniem :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP 1600+@1800+ wentyl WBK 38 na 4900 obr i Vcore 1.77v w idle=42 stopnie, stress=45-47 z Copper shim

Czyli u ciebie stanowczo za dużo, albo... czujnik źle odczytuje tepm.

U kumpla na Solteku na Via KT 133 pokazuje, że jego Dureń 700 ma w windzie 100 stopni :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procek ma 43 stopnie, ale za to chipset ma 40 :((( , w budzie gorąco jak w piecu, bo wyjąłem dodatkowe wiatraki chłodzące grafe, proca, chipset i wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące ciepłe powietrze spod proca...

Otwarta pracować nie może, bo nie tłumi Dragon Orba :). Trzeba będzie się zając tym problemem i wreszcie porządnie zamontować wszystkie wiatraki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wierze w te 38*C :wink: U mnie na P4 jak zdejme cooler to mam max 44*C mimo, że na oko jest spokojnie kilkadziesiąt stopni więcej... Poprostu ja mam walnięte czujniki na MOBO (problem poruszany na www.ocworkbench.com/msi ), a u niego pewnie czujnik nie jest docisniety do procesora. Innego wytłumacznie nie ma bo musialbys miec otwartą bude i w pokoju z 10*C żeby było to przy prawidłowym pomiarze możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie no... panowie... walicie kity. Postanowilem sprawdzic, czy w koncu ja mam racje, czy wy. Czytam, czytam i stwierdzam, ze musze jednak miec walniete czujniki temp. Wpadlem wtedy na pomysl, ze mam taki smieszny termometr, ktory ma czujnik, ktorym mozna wszystkie dotknac i zmierzyc temperaturke. Robilem tak kiedys z grafa (jak ktos zgadnie ile moj GF4 ti ma stopni po drugiej stronie radiatora to jest master ;) )

ok... no i przylozylem do radiatora i patrze po 5 minutach (przykleilem go tasma klejaca :lol: ) no i temp. wyskoczyla 33C. Tak wiec... zakladam, ze przy rdzeniu powinno byc znacznie cieplej, wiec temp. moga sie zgadzac.

BTW teraz mam 43C ;) ;) ;) bo dalem pod procka na gf wentyl, ktory dmucha na druga strone radiatora gf, a automatycznie wali cieplym powietrzem na radiator.

tak wiec... reed dostal juz mojego screenshota i moze go zamiescic. pozdrawiam MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co chcecie od chlopaka przecież pisze że  w trybie IDLE.

Poza tym śmiać mi sie chce jak ktoś pisze ze na tym oslawionym titanie TTC-5TB ma na XP 1,7+albo wyżej temp  poniżej 45 stopni.

Sam mam ten cooler i nawet jak płyta z procem leżała na biurku to temp potrafuiła skakać do 48. Teraz max to 52 bo siedzi w budzie.

niedowiarku ja mam w max stresie 44 stopnie na konfigu w stopce podanym tyle ze mam oczywiscie bude otwarta

temp w budzie waha sie od 25 do 30 stopni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co chcecie od chlopaka przecież pisze że  w trybie IDLE.

Poza tym śmiać mi sie chce jak ktoś pisze ze na tym oslawionym titanie TTC-5TB ma na XP 1,7+albo wyżej temp  poniżej 45 stopni.

niedowiarku ja mam w max stresie 44 stopnie na konfigu w stopce podanym tyle ze mam oczywiscie bude otwarta

temp w budzie waha sie od 25 do 30 stopni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziala bo Rafal ma problem z servem, gdzie to mial umiescic ;( ;( ;( kazal zrobic linka, a najpozniej jutro wrzuci linka. Jesli ktos chce dostac screena to prosze o maila...

zepsuj przeca napisalech, ze temp. radiatora byla nizsza od tego co pokazuje mi wskaznik przy procku :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziala bo Rafal ma problem z servem, gdzie to mial umiescic ;( ;( ;( kazal zrobic linka, a najpozniej jutro wrzuci linka. Jesli ktos chce dostac screena to prosze o maila...

zepsuj przeca napisalech, ze temp. radiatora byla nizsza od tego co pokazuje mi wskaznik przy procku :evil:Nie dziala bo Rafal ma problem z servem, gdzie to mial umiescic ;( ;( ;( kazal zrobic linka, a najpozniej jutro wrzuci linka. Jesli ktos chce dostac screena to prosze o maila...

zepsuj przeca napisalech, ze temp. radiatora byla nizsza od tego co pokazuje mi wskaznik przy procku :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...