jackkpl Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 dzis dokonal sie przelom w moich dzialaniach OC. Wielu uzytkownikow plyty MSI narzeka,ze po zastosowaniu dzielnikow OC pamieci spada (przy mem=200 pamieci ida np 250, a przy mem=166 juz tylko 230). Nie ma na to jeszcze rady (ktos musialby troche pomieszac w biosie ),ale mozna to obejsc z poziomu windowsa. Metoda wyglada tak : Bootujemy do windowsa z dzielnikiem mem=200 i jakimis znosnymi ustawieniami (stabilnymi). Spod windowsa zmieniamy a64 tweakerem mem fq na 166 i clockgenem krecimy ile wlezie :D. Dzieki temu wszelkie timingi pamieci sa identyczne jak w trybie 1:1 i mozna sie spodziewac podobnych wynikow OC. U mnie przy dzielniku 166 pamieci wysiadaly przy 225-230, dziekitemu trickowi system jest stabilny przy pamieciach = 245 , powyzej procek niedomaga :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 OK, potwierdzam to co napisales. Przyznasz jednak, ze to tylko polsrodek? Ja jestem jeszcze ze starej szkoly ;] i jak cos nie dziala stabilnie po ustawiniu z poziomu biosu to nie dziala dla mnie wcale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 zgadza sie,ze polsrodek. Wiem juz jakie ustawienie powoduje ta niestabilnoc. Chodzi o ROW REFRESH CYCLE TIME , przy mem=200 wynosi 14, przy mem=166 wynosi 12. Przy recznej zmianie z 12 na 14 wszystko smiga ok. Kwestia tego jak zmienic w biosie ten timing :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 odswiezam temat coby wiecej osob przeczytalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JTMuadip Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 hmm, ciekawe odkrycie; i jak udalo Ci sie dojsc do tego gdzie w biosie zmienia sie 'ROW REFRESH CYCLE TIME ' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 hmm, ciekawe odkrycie; i jak udalo Ci sie dojsc do tego gdzie w biosie zmienia sie 'ROW REFRESH CYCLE TIME ' 1356209[/snapback] no wlasnie nie bardzo, sprawa poszla do MSI przy pomocy jednego kolesia z xtremesystems, jak cos zawojuja to bedzie nowy biosik :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JTMuadip Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 nie no kulturka pelna geba :}}} mam nadzieje, ze sie uda i ze MSI sprawi odpowidni biosik juz w krotce; sam stoje przed kupnem nowego PC i jesli DFI nie wypusci plyty glownej na s939 z AGP na nForce3 to MSI jest moim glownym faworytem; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...