Skocz do zawartości
marcellus

SB # Live 5.1 :: Audigy MP3+ :: Audigy X-Gamer :: Audigy 2

Ktora karta muzyczna?  

1. 1. Ktora karta muzyczna?

• $70 - Live 5.1
      8
    • $100 - Audigy MP3+
      3
    • $100 - Audigy X-Gamer
      2
    • $130 - Audigy 2
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zrobic upgrade karty muzycznej (obecnie mam jedynie ta zintegrowana plycie).

Slucham glownie mp3 a gram od czasu do czasu - chyba jak wieszkosc? ;)

(glosniki mam w systemie 4.1)

Po wizycie w sklepie sie troszke pogubilem, dlatego prosze Was o pomoc ktora karte powinienem wybrac...

(wszystkie karty firmy Sound Blaster)

$70 - Live 5.1

$100 - Audigy MP3+ (co to w ogole za stwor?!...)

$100 - Audigy X-Gamer (to rowniez!!? :P)

$130 - Audigy 2

Oczywiscie domyslam sie, ze ostatnia opcja jest najlepsza, ale czy rzeczywiscie jakosc dzwieku jest na tyle wieksza, ze warto wydac na Audigy dodatkowo $60 w porownaniu do Live 5.1 ?...

Bo roznica cenowa ($60) to jednak jak dla mnie calkiem sporo...

No chyba, ze powinienem sie zainteresowac takim stworkiem jak MP3+... ale boje sie, ze to tylko jakis chwyt marketingowy albo cos...

Ja sie na tym nie znam na tyle dobrze - dlatego zwracam sie do Szanownych Grupowiczow o porade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem polecam Live-a. Karty muzycznie nie starzeja sie tak szybko jak inne komponenty w kompie wiec powinien sporo (pare lat) dzialac bez problemu i powinien zostac na czasie, po tym ma bardzo fajny stosunej jakosci do ceny.

zaraz , dlaczego chcesz kupić Creative'a? Przecież jest tyle lepszych...

Raczej nie rozwarzamy tu innych "lepszych" kart ale SB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pitur musisz sie pogodzic ze nie kazdy slyszy w glowie trzaski jk slucha muzyki na livie czy audigy :)

Dzalasz tak samo jak kolesie z marketingu creativa trujesz wszystkim na okolo ze te karty sa be a tamte ql :) - pozostaw ludziom swobode wyboru tym brdziej ze nic sie nie stanie jak ktos kupi livea zamiast herculesa no moze creative nabije sobie kase zamiast tej drugiej firmy

tu nie ma litosci i i jedna i druga firma maja cie w [gluteus maximus] jestes tylko jednym z miliona potencjalnych nabywcow ich produktow i tylko pod takim wzgledem ich interesujesz

A tak naprawde live czy inne karty nie sa zle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również nie czytuję Chipa, bo sam bym napisał im lepsze recenzje niż tam zamieszczają, zresztą, chyba prawie każdy na tym forum mógłby.

Co do głuchoty to się zgadza, słuch mam nie najlepszy dlaego wciąż korzystam z dobrodziejstw SB 128 PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..)pozostaw ludziom swobode wyboru(..)

Wlasnie to probuje czynic, ale wyboru nie ma.. Chyba, ze miedzy jednym SzajsZlomem, a drugim. Dziwny to "wybor". Jedynie w Polsce mozliwy :-(

A tak naprawde live czy inne karty nie sa zle

To sa jeszcze gorsze?... Moze "vegita"? :lol: :lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..)pozostaw ludziom swobode wyboru(..)

Wlasnie to probuje czynic, ale wyboru nie ma.. Chyba, ze miedzy jednym SzajsZlomem, a drugim. Dziwny to "wybor". Jedynie w Polsce mozliwy :-(

:)

Widze, ze jestes Pitur osoba, ktora sie zna w tym temacie :)

Napisz mi w takim razie jakie sa realne alternatywy SB dla moich potrzeb w tej klasie cenowej? :)

Bo jak do tej pory... de facto watek ktory sie tutaj rozwinal nijak mi pomogl w decyzji na zakup karty.

Jedynie jedna osoba napisala mi abym kupil Live 5.1

Tak tez - pomozcie!! :) ...a 'wojny kartowe' ;) zostawcie na inny watek :)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zle sformulowales pytanie :-(. Spojrz na swoj konfig. Czy nie wiesz, ze Kreatura po dzis dzien nie zdolala rozwiazac problemu trzaskow na Twoim chipsecie? Zadna z tych win-music nie spelni Twoich oczekiwan. Poszukaj kart zgodnych z VIA np. www.kartydzwiekowe.com.pl Niektorzy producenci, np. Audiotrak, juz zauwazyli ze swiat nie konczy sie na intlu.. Niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Mam pytanie do kolegi Pitura:

mam stara Yamahe YMF724. Minimalne opooznienie na tej karcie to 90ms - jak ma to dzialac z MIDI to raczej kupa.Co polecasz w rozsadnej cenie - karty uzywam goownie do zabawy w BUZZ'ie - fajnie zeby ze sterami ASIO

Dzieki za fachowa porade

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Mam pytanie do kolegi Pitura:

mam stara Yamahe YMF724. Minimalne opooznienie na tej karcie to 90ms - jak ma to dzialac z MIDI to raczej kupa.

??? Y724 (z WDM) ma najnizsze ze znanych mi kart opoznienie (kazda CL 3-5 razy wieksze, zaleznie od wydajnosci CPU, bo to softwareowe karty). Co ma opoznienie do midi - tego nie wiem?..

Co polecasz w rozsadnej cenie - karty uzywam goownie do zabawy w BUZZ'ie - fajnie zeby ze sterami ASIO(..)

Moze ktoras karte Fortissimo III? Jesli nie chcesz grac, to zdecydowanie Maya 7.1 Audiotraka. Ta karta bije na leb wszelkie audigy (-120dB S/N na Glass Out). Cena ok. 250zl (przy sprowadzaniu z BRD - bez posrednikow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pitur - wielkie dzienx za info!

(Opooznienie - no a synchronizacja audio i midi w cubase'ie?)

Moowisz ze polecasz maye - a jakbym chcial odpalic od czasu do czasu jakas giere to czy nie bede mial problemoow? - slyszalem ze z grami nie bardzo...

poza tym gdzie za taka cene (250pln) mozna kupic ta karte???

Jeszcze raz dzienx!!

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei:

- problem synchronizmu wave-midi przy miksowaniu daje sie rozwiazac i na Y724, programowo (moge poszukac nazwy pluginu), a niektore programy, np. Cool Edit Pro maja regulacje wbudowana w kod. Nie pojmuje jedynie jednego - czy zapoznales sie z parametrami SB? Kazda z nich ma akurat ten parametr znacznie gorszy niz Y724..

- cena Mayi byla niska i w Polsce (na wiosne zaplacilem 250zl), wzrosla jedynie dzieki "geniuszowi od podatkow", ktory nas, jak kleska zywiolowa jakas nawiedzil (ale moze wkrotce sobie, razem z Winietu pojda?). Jesli chcesz, mozesz via el-sklep za euro kupic, wtedy cena 250zl bedzie aktualna, zas mozliwosc oclenia paczki na granicy jest nadal bliska zeru (nie ma tego kto robic)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Liva (nie ty wofek :P) ,zainstalujesz sobie KX'y i bedziesz miał dzwięk żyleta  :D

Yoshi.

Jak masz w Biosie opcje , Pci Latency to ustaw na jak najmniejsze opoznienia , ja mam akurat na 0ms( kumpel 1 ms) a defoultowe to 32 .

Moje wyniki w RMAA masz w opisie.

Tyle ze koledze polecam Maya 7.1 Audiotraka , ja zbieram na lepsza karta ale nazbierac nie moge cholera :( za duzo na Pifko i imprezy idzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja kupiłem Diamond Monster Sound MX 300 i jest super ,czytałem ,że będą problemy z KT133A hmm. nie ma, że na Win XP coś nie teges , jest super szkoda ,że nikt już nie robi gier z obsługą A3D 2.0 choć podobno Chrom ma mieć, och nasi kochani rodacy pamiętają DA BEST technologię dźwięku 3D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba żaden audiofil nie słucha muzyki z kompa .Karta ma służyć w kompie do generowania jakiegokolwiek dźwieku poza szymem i pikaniem heheh

Pozdrawiam wszystkich którzy wierzą w audiofiloską moc kart dżwiękowych heheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba żaden audiofil nie słucha muzyki z kompa .Karta ma służyć w kompie do generowania jakiegokolwiek dźwieku poza szymem i pikaniem heheh

Pozdrawiam wszystkich którzy wierzą w audiofiloską moc kart dżwiękowych heheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Liva (nie ty wofek :P) ,zainstalujesz sobie KX'y i bedziesz miał dzwięk żyleta  :D

Yoshi.

Jak masz w Biosie opcje , Pci Latency to ustaw na jak najmniejsze opoznienia , ja mam akurat na 0ms( kumpel 1 ms) a defoultowe to 32 .

Moje wyniki w RMAA masz w opisie.

Tyle ze koledze polecam Maya 7.1 Audiotraka , ja zbieram na lepsza karta ale nazbierac nie moge cholera :( za duzo na Pifko i imprezy idzie :)

Co tu dużo mówić ,wyniki rewelacyjne :) .Muszę sobie ściągnać ten program do testowania ,zrobić kabelek i zobacze jak jest u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...