Skocz do zawartości
Pietia_PL

Zabawy Starych Facetow...

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

przez weekend zameczalem z kuzynem takie zabaweczki:

Celeron 266 poszedl 480 na post i na 460 zaladowal winde

Pentium 550 poszedl 640 - zaladowal winde, wiecej nie chcial isc

Celeron 433 poszedl na 541 - zaladowal winde, wiecej nie chcial isc

no i oczywiscie musielismy spalic plyte pod P2, szkoda dobry ASUS byl :(

Mysle, ze ten celek poszedl ladnie (+88%), te dwa pozostale to jakies nieporozumienie ;-)

Znalezlismy opis na podwyzszanie Vcore (zaklejanie sciezek), bo bios chociaz to oferowal to jakos na stokowym (2v) wszystko tak poszlo, a po zwiekszaniu nic wiecej nie dawalo rady ;/

No ale ASUSA juz nie bylo, a druga plyta ktora mielismy to jakies nierpozumienie - C266 nawet na 400 nie ruszyl ;(

No i taki to byl piekny weekend - szkoda, ze z ofiara w postaci MoBo i mojej reki ktora sobie rozcialem :lol:

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja Celerona 466 podkręciłem do 638 :)

1338999[/snapback]

Gratuluje :]

No u nas te 2 poza C266 to jakies truposze :mur:

Jak naprawimy plyte i znajde w koncu opis jak zmienic mnoznik (niby cos wiertarka albo laczy sie jakies piny - takie 2 wersje widzialem, ale szczegolow nie bylo) to pocisniemy C266 wiecej :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj stary celek 433 tez dokladnie szedl na 541 hehe

1339138[/snapback]

Tak sie zaczalem zastanawiac... moze im wyzej taktowany byl proc nominalnie tym gorzej sie krecil (procentowo) :lol:

tak wynika z tego co nam wyszlo...

266 +88%

433 +~25% (liczone w glowie ;-))

550 +~20% (j/w)

Smutno tak... ale jak pomysle sobie teraz, ile stracil pierwszy wlasciciel C266 w czasach jego swietnosci :twisted2: :twisted2: :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno:

celeron 266 @ 333 (sama magistrala 83MHz...) wiecej mi sie niechcialo - pozatym komp na seryjnym chlodzniu, na plycie marki krzak i to uzytku 'niewycznowego'

wczsniej (w czasach p3, pocztkow p4):

pentium 166 (non mmx) @ 200 (wiecej chyba mobo nie pozwalalo) - tez seryjne chlodznie (po dorzuceniu voodoo2 12MB) mozna bylo spokojnie grac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Na takim sprzęcie można potrenować OC...

Jednak mi troche szkoda katować mojego Abita, ale Celeron 300A poszedł na 500 bez wysiłku.

1341708[/snapback]

Potrenowac? W sumie nie do konca :(

Ja najpierw zameczalem nowe procki, teraz przyszedl czas na stare zlomki ;-)

Jednak krecenie tych P2 ma wady okrutne:

zablokowany mnoznik :(

ASUS z ktorego korzystalem pomimo ustawien w biosie odnosnie VCore nic nie zwiekszal :(

Bardzo brakowalo mi wszystkich ustawien jakie mam na moich plytach pod AMD (Epox / Abit). Ale mimo wszytko bawilem sie wysmienicie :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron 266@400 Screen oraz Pentium 2 350@490 Screen

Dodam że p2 pracował na FSB133 przy standardowym napięciu. W przypadku celerona podnosiłem napięcie do 2.2v poprzez zamalowanie lakierem odpowiednich pinów na "grzebieniu" czy inaczej krawędzi slot'a, ponieważ płyta nie umożliwiała zwiększania napięcia.

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze starszych maszynek:

pentium MMX 200 @262 (3,5*75) plyta mnie hamowala. Brak blokady pci :wink: a ramki to...( czy ktos jeszcze je pamieta?? ) BEDO RAM

pentium MMX 166@187 (2,5*75) tak jak wyzej z wyjatkiem ramu, w tamtym mialem SDram :rolleyes:

dodam ze bylo to naprzelomie 97-98roku :wink: wiec podaje info z pamieci.

Wczesniejszych nie pamietam, bo raczej wcisniecie przycisku TURBO na obudowie sie nie liczy :lol: B)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój stary celek 300 dawł sie na 450 MHz bez bulu :)

A P 2 266@400 przechodził :)

Alwe fakt fakten 2 tre procki spaliłem a na płycie Aopen AX6Bc BX-a przysmarzyłem ze instal windy padał na 14 min. o spokuj był :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie odblokowany P 166 MMX @290MHz 3.4v ,ale cos nie stabilnie ,podejzewam ze plyta nie wyrabiala na fsb83 ,zreszta nowy bios usunal ta fsb i zostalo tylko fsb75

@ 266MHz stabilnie na 2.9v

K6 200 @ 266MHz seria czyli 2.9v

K6-2 450 @ 570MHz 2.8v - ale juz go nie ma wsrod zywych :(

Cyrix PR233 @ 233MHz seria 2.9v i za cholere nie chcial na @266MHz nawet na 3.4v - moze by poszedl na @250MHz ,ale nie mam tej fsb83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...