Skocz do zawartości
straw

Czym Się Różnią Agp ?

Rekomendowane odpowiedzi

Różnią się przepustowością (AGP 2 to chyba 4x, a 3 to 8x). Spokojnie można wkładać karty 8x do płyty z 4x, jak i karty 4x do płyty z 8x.

1337999[/snapback]

no nie do końca to tak działa

o ile włożenie karty x4 do x8 z reguły przebiega bezboleśnie o tyle ostatnio kilka razy czytałem i raz przerabiałem włożenie x8 do x4 i były zwiechy, w sensie nie dało się pracować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie do końca to tak działa

o ile włożenie karty x4 do x8 z reguły przebiega bezboleśnie o tyle ostatnio kilka razy czytałem i raz przerabiałem włożenie x8 do x4 i były zwiechy, w sensie nie dało się pracować

1344187[/snapback]

ja mam w 2 kompie wlozonego GF4mx440 8x a plyta to leciwy esc z agp 4x i wszystki smiga poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGP 1.0 (tryby 1x,2x)

AGP 2.0 (1x, 2x, 4x)

AGP 3.0 (4x, 8x)

Tryb pracy Przepustowość

AGP x1 266 MB/s

AGP x2 533 MB/s

AGP x4 1066 MB/s

AGP x8 2132 MB/s

Poza tym różne są napięcia, dlatego jeśli włożymy kartę agp 1x np voodoo3 do agp 3.0 to spalimy płytę.

3,3v dla AGP 1.0

1,5v dla AGP 2.0

Na AGP 2.0 są karty zarówno 3.3 jak i 1.5 np niektóe wersję radeona 9500.

Jeśli jest to wersja 3.3 i wsadzimy ją w płytę agp3.0 to spalimy płytę.

AGP 8x. Pracujący z częstotliwością 66MHz port potrafi dokonać 8 przesłań na takt, co z kolei daje możliwość komunikacji karty graficznej z procesorem/pamięcią RAM na poziomie 2,1GB/s. Standard ten jest kompatybilny wstecz z AGP 2.0 czyli kartami AGP 4x. Napięcie sygnałów sterujących w nowym standardzie zostało obniżone do 0,8V.

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...