Skocz do zawartości
Remi_K

Jakie Chłodzenie Polecilibyście Do X850xt?

Rekomendowane odpowiedzi

Karta X850XT od Sapphire'a chłodzenie standard w idle z otwartą obudową GPU 47-50 stopni pamięci 50 stopni, odpalenie gierki robi z tego istne piekiełko, GPU 90-95 stopni, pamięci w okolicach 75, karta nie kręcona (próbowałem ale tak testowo bo nie z tymi temperaturami), co polecilibyście jako zamiennik oryginalnego chłodzenia?

myślę nad ARCTIC COOLING ATI Silencer 5 i Zalman VGA VF700 Cu, który z nich w Waszej opinii lepszy?

ew co innego?

pozdrawiam

Remi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo juz kilka razy o tym mowione. Oba są dobrym wyborem. Zalman wygaje sie byc ciut lepszy, za to ma jedna wadę w stosunku do Silencera - nagrzewa wnetrze obudowy.

Sam mam Silencera, ale w najblizszym czasie zmieniam na Zalmana, ale z zupelnie innego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo juz kilka razy o tym mowione. Oba są dobrym wyborem. Zalman wygaje sie byc ciut lepszy, za to ma jedna wadę w stosunku do Silencera - nagrzewa wnetrze obudowy.

Sam mam Silencera, ale w najblizszym czasie zmieniam na Zalmana, ale z zupelnie innego powodu.

1338493[/snapback]

w sumie poki co komputer mam otwarty, ale po założeniu na procka freezera 7 chcę

jeszcze wymienić chłodzenie grafiki i myśleć o zamykaniu...

wymieniłem zasilacz i teraz póki nie gram jest bardzo cicho z otwartą obudową, ale

kurzy się strasznie, wlot powietrza po ok miesiącu pracu karty w tym standardowym chłodzeniu był zawalony kurzem, tego też sie boję w Artcicu...

Zalman lepszy znaczy wydajniejszy?

a jak z chłodzeniem pamieci porównując Zalmana i Artica?

a czemu zmieniasz na Zalmana jeśli mogę spytać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu zmieniasz na Zalmana jeśli mogę spytać?

1338584[/snapback]

Poniewaz Silencer jest na tyle duzy, ze nie moge teraz zmienic chlodzenia na chipsecie DFI Lanparty NF3 - ledwo udalo mi sie go zamontowac na tej plycie, jeden z bokow Silencera opiera sie delikatnie o radiator na chipsecie tej plyty.

Po drugie, wlot powietrza Silencera usytuawany jest tuz nad tym radiatorem (chipsetu mobo), wiec niejako zasysa on do chlodzenia rdzenia grafiki, rozgrzane juz powietrze znad chipsetu. Przez co temperatura karty graficznej wzrosla mi o okolo 6 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info, ja jednak zdecydowałem się na Arctica, właśnie ze względu na to, że wyrzuca powietrze na zewnątrz do tego wiatrak pompujący je do środka i będzie dobrze...

w sumie na procku mam w idle ~45 stopni, chipset ~42, karta w idle z chłodzeniem

oryginalnym ~52 stopni pamięci i GPU, pozmieniałem pracę wiatraka w ATT i teraz nie przekracza mi 75 stopni w FarCry w max ustawieniach AA i AF w 1280x1024, za to procek skacze do ~60 a chipset ~50 stopni więc nie jest żle, ale karta hałasuje strasznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi