BuniSGH Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 (edytowane) Witam Wszystkich, Mam taką prośbę czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć jaki zasilacz najlepiej nada się do konfiguracji: - Płyta MSI K8N SLI Platinum - Procesor AMD 64 3000+ (939 PIN) - 2*MSi NX 6600 VTD128E - Pamięć Kingston 2*512 MB - Dysk twardy: Seagate SATA 200GB - Nagrywarka CD - nagrywarka DVD - Karta telewizyjna MSI Mam do wyboru: - ANTEC TruePower 380 W - CHIEFTEC (HPC-420-302-DF) ATX 420W (to najtańsze rozwiązanie) - REVOLTEC BeQuiet 450W - TAGAN (TG-2) 420 Watt IX-eye (to najdroższe rozwiązanie) Chodzi mi o jakość i stabilność, cena (bo różnica między najtańszym a najdroższym to około 140 PLN) nie jest aż tak ważna (ważna :D ale jakoś to odżałuje) ps. Sprzęt nie będzie podkręcany HardCorowo :D Edytowane 20 Marca 2005 przez BuniSGH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 no nie wiem - moze enermaxa jakiegos taniego ? 465P-VE np. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 do tej maszyny to trzeba pozadny zasilacz wydasz naniego co najmniej 330pln topower p6 526 ale jezeli bedziesz krecic to moze lepiej x-connecta 500 (500-600pln) kup :P http://zenfist.pl/product_info.php/cPath/2...0TOP-526P6.html http://zenfist.pl/product_info.php/cPath/2...0W%20Black.html http://4speed.pl/sklep.php?stan=opis&id_towaru=889 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuniSGH Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Dzięki wielkie za odpowiedzi i sugestie. Nie wyraziłem się może zbyt dokładnie; chodzi mi o to, że zasilacz musi być jednym z tej listy (bo zakup jest realizowany "na firmę" i firma, która jest dostawcą ma w ofercie tylko takie). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivan06 Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Bierz TAGANA , super zsilacz, mam tej firmy , ultra cichy , napiecia trzyba bardzo dobrze , polecam 36 miesiecy gwarancji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk555 Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Bierz Tagana mam ten sam model, ma duzo potrzebnach a przede wszystkim wystarczajaco dlugich kabli, jest cichy, a pozatym ladnie wyglada z tym podswietleniem, i tak jak ivan06 napisal, trzyma dobrze napiecia i ma 3 lata gwarancji. POLECAM!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuniSGH Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Wielkie dzieki. To zakupie tego TAGAN`a. Jeszcze raz dziekuję Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szoszon Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Wielkie dzieki. To zakupie tego TAGAN`a. Jeszcze raz dziekuję Pozdrawiam 1339112[/snapback] Może i Tagan jest super Ale Antec True Power to rewelacja !U mnie działa od dwoch tygodni i jest naprawdę cichy !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Może i Tagan jest super Ale Antec True Power to rewelacja !U mnie działa od dwoch tygodni i jest naprawdę cichy !!! 1339373[/snapback] Cichy bo Twój konfig to dla niego spacer po plaży. W true power napięcia są super jednak do cichości nieco mu barkuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 (edytowane) Tego Tagana musisz podłaczyć poprzez przejściówkę 24pin@20pin, a poz tym ma mocną linę 5V, której w pełni nie wykorzystasz. :blink: Lepiej wybierz zailacz z dużym prądem na lini 12V ( Twoja płyta tak lubi :D ) - no i bez przejściówki na zasilaniu. pozdro. Edytowane 20 Marca 2005 przez zgk5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuniSGH Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Tego Tagana musisz podłaczyć poprzez przejściówkę 24pin@20pin, a poz tym ma mocną linę 5V, której w pełni nie wykorzystasz. :blink: Lepiej wybierz zailacz z dużym prądem na lini 12V ( Twoja płyta tak lubi :D ) - no i bez przejściówki na zasilaniu. pozdro. 1339474[/snapback] Hej, A moglbys mi podpowiedziec, ktory z wymienionych spełnia takie parametry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 moglbys odzalowac podatek i kupic cos lepsego :P CHIEFTEC (HPC-420-302-DF) ATX 420W to moim zdanie mozesz odrzucic z marszu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Hej, A moglbys mi podpowiedziec, ktory z wymienionych spełnia takie parametry? 1339673[/snapback] Nie chce mi sie sprawdzać, ale z tego co wiem to niestety żaden z proponowanych zasilaczy nie posiada podwójnej lini 12V - a co za tym idzie nie ma głównej wtyczki 24 pin - własnie taki zasilacz potrzebujesz. :mellow: Mogę się jednak mylić więc sprawdź te zasiłki sam !!! pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuniSGH Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Nie chce mi sie sprawdzać, ale z tego co wiem to niestety żaden z proponowanych zasilaczy nie posiada podwójnej lini 12V - a co za tym idzie nie ma głównej wtyczki 24 pin - własnie taki zasilacz potrzebujesz. :mellow: Mogę się jednak mylić więc sprawdź te zasiłki sam !!! pozdro. 1339878[/snapback] Nie mylisz się. WOW...jestem pod wrażeniem :) Już mnie męczy ten temat zasilacza, kiedyś (z jakieś 4 lata temu) używało się zasilacza co był w obudowie (Codegen) i wszystko działało...a teraz to jedna wielka komplikacja i wychodzi na to, że zasilacz to jedna z cenniejszych rzeczy w komputerze :sad: Czy jeśli nie będę podkręcał sprzętu to styknie ten TAGAN (TG-2) 420 Watt IX-eye czy tez lepiej od razu kombinować pieniądzę na któryś z dwóch lepszych co mogę kupić (ale oba to już granice 500 PLN): ANTEC TruePower 430 430 Watt albo TAGAN TG (480-U22) 480 Watt ps. Te piękne czasy jak to obudowa Codegen kosztowała około 100 PLN i był w niej zasilacz co dawał radę :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 modecom 550pln... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Nie chce mi sie sprawdzać, ale z tego co wiem to niestety żaden z proponowanych zasilaczy nie posiada podwójnej lini 12V - a co za tym idzie nie ma głównej wtyczki 24 pin - własnie taki zasilacz potrzebujesz. :mellow: Mogę się jednak mylić więc sprawdź te zasiłki sam !!! pozdro. 1339878[/snapback] Ze niby co?? od kiedy to tylko zasilacze z podwojana linia 12V maja TYLKO wtyczke 24pinowa?? Dziwne mam jakos tagana TG420-U01 z jedna linia 12V i jakos mam wtyczke 24pinowa :blink: @BuniSGH w zupelnosci starczy ci tagan 420-U02, nawet jak bedziesz podkrecal, w ktoryms topiku o zasilaczach jest link do stronki na ktorej pokazuje ci ile twoj komp ciagnie W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuniSGH Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Ze niby co?? od kiedy to tylko zasilacze z podwojana linia 12V maja TYLKO wtyczke 24pinowa?? Dziwne mam jakos tagana TG420-U01 z jedna linia 12V i jakos mam wtyczke 24pinowa :blink: @BuniSGH w zupelnosci starczy ci tagan 420-U02, nawet jak bedziesz podkrecal, w ktoryms topiku o zasilaczach jest link do stronki na ktorej pokazuje ci ile twoj komp ciagnie W 1340329[/snapback] Ok....kupuje tego Tagana 420. Mam już dość :mur: Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Ze niby co?? od kiedy to tylko zasilacze z podwojana linia 12V maja TYLKO wtyczke 24pinowa?? Dziwne mam jakos tagana TG420-U01 z jedna linia 12V i jakos mam wtyczke 24pinowa :blink: 1340329[/snapback] Zasilacze z powójna linią 12V zawsze maja główną wtyczkę 24pin - bez przejściówki oczywiście; na pinach 10,11 tej wtyczki występuje jedna linia, druga zasila mobo z wtyku ATX12V. Loknij sobie TUTAJ - może coś ci się wyjaśni. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 (edytowane) Zasilacze z powójna linią 12V zawsze maja główną wtyczkę 24pin - bez przejściówki oczywiście; na pinach 10,11 tej wtyczki występuje jedna linia, druga zasila mobo z wtyku ATX12V. Loknij sobie 1340712[/snapback] nie o to mi chodzilo :wink: Chodzilo mi o to ze wedlug kolegi, wyżej, tylko zasilacze z podwójną linia 12V maja zasilanie doprowadzane do plyty przez 24pinowa wtyczke, a tak nie jest :wink: pozdro Edytowane 21 Marca 2005 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 nie o to mi chodzilo :wink: Chodzilo mi o to ze wedlug kolegi, wyżej, tylko zasilacze z podwójną linia 12V maja zasilanie doprowadzane do plyty przez 24pinowa wtyczke, a tak nie jest :wink: pozdro 1340738[/snapback] Mi też nie o to to chodziło...a więc krótkie reasume , bo się zamieszało.... 2 separowane linie 12V wymagają koniecznie głównej wtyczki 24 pin no i oczywiście dodatkowo wtyku ATX12V - 4 pin. Natomiast jeśli zasilacz ma główną oryginalną wtyczkę 20 pin ( przejściówka nic nie daje !!!) i wtyk 4 pin - ATX12V - to dysponuje nadal tylko jedna "normalną" linią 12V. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Rany boskie, ale właśnie Tagany 420 i 480 mają 24 piny i przejściówkę 24->20 w zestawie, a nie odwrotnie... mimo że nie mają 2 linii 12V. Ale u nich obsługa standardu ATX2.2 mimo to istnieje, chociaż bez dwóch linii, ale jednak wykorzystują tę wtyczkę 24pin po coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) Ale u nich obsługa standardu ATX2.2 mimo to istnieje, chociaż bez dwóch linii, ale jednak wykorzystują tę wtyczkę 24pin po coś. 1343258[/snapback] Aby zasilacz spełniał specyfikację ATX 2.2 musi dysponować główna wtyczką 24pin i mieć separowane obie linie 12V. Te Tagany nie spełniaja tej specyfikacji. A ząłaczeniu zestaw wtyków w spec. ATX 2.2 (kliknij aby powiekszyć) Edit. Pisząc tego posta "docztałem się" sie, że Tagan ma w ofercie zailacze np. TG430 U22 w spec. ATX 1X v2.01 z dwoma liniami 12V i na wtyczce 20 pin. Ciekawe po to komu ??? Edytowane 22 Marca 2005 przez zgk5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 TG430-U22 ma 2linie i 24pin, z tego co wiem. A tak na marginesie zgodności z normami to Tagany mają bardzo mocne i stabilne linie 12V (tzn. U01) i jedna Tagana może posłużyć za dwie zwykłe :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oloams Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Polecam tą Deltę 465W http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45862740. Dwie linie 12V, waga ponad 2,5kg!!! To chyba porządna zasiłka a cena bardzo okazyjna. Delta zawsze robiła niezłe zasiłki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EaDyM Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 wy tu gadu gadu aja troszeczke ciemny qpic chce zasilacz bo sqadam nowego confinga narazie jade na duronq 1300@1500 ecsie k75al <cos takiego> i przerzucic chce sie na dfi lan party nf4 ultra d i amd 64 bit i mam do wyboru TAGAN (TG-2) 420 Watt IX-eye i ta wercje bez swiecacych wentylqw wsrodq i co lepiej nieroznia sie procz tych wentylow?? i jak mozecie to doradzcie gdzie qpic bo umnie to 450-460 zl za ta drozsza wersje i za tansza 370 oplasa sie w klepie internetowym qpic?? ajak to w jakim dzieki:)zgory i licze na odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proximus Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 wez tagana z podwojnym 12V... :) a tak wogole swojego Tagana kupilem za 85 eur Tagan 420-U02 i-Xeye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EaDyM Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 aha czyli radzisz tego co napisales oka wezme tylko jescze gdzie i za ile go a tak wogole gdzie go tak tanio qpiles?? moze mi ktos poradzic gdzie najtaniej?? i dobrze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...