osek Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 no racja- jesteś już z tym nudny :D (no offence) młody- Sand ma racje.... zrób i sie pochwal- będziesz miał kłopoty- pisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Jesli chodzi o modding to moge ci dać kilka rad. po 1 - przed nawet malo skomplikowanym modem dobrze jest, ba nawet powinieneś jako mało doświadczony narysować project, dokladny, najlepiej z wymiarami, obrazujacy cała koncepcje modu. Oczywiscie musisz dokladnie przemyslec jak to ma wygladac, bo w srodku modu zachce ci sie okna w innym ksztalcie albo cus innego i bedzie zonk. Wszystko musi byc przemyslane. po 2 - Oblicz ile kasy bedzie ci potrzebne i dodaj do tego profilaktycznie ze 30zl. Potem uzbieraj ta sume. Ja zaczelem mod przed swietami bozego narodzenia i jeszcze troche przedemna. A wszystko przez ciagly brak $$$. po 3 - Pamietaj ze niektóre ingerecje w ksztalt/kolor budy moga byc ciezko odwracalne (dla ciebie) i mozesz pozniej zalowac. Tak jak ja. po 4 - najlepiej jesli modujesz obudowe pusta, tzn kompa masz w swojej standartowej budzie. Nie opyla sie wyjmowac co tydzien wszystkich bebechow bo musisz poprawic jakis otwor albo cos w tym stylu. Wiecej nie chce mi sie pisac. Sorry za bledy ale jestem zdeczka zmeczony. Jak bedziesz mial pytania to wal smialo ale na PM, bo czesto gram i jak jakis nieznajomy mi sie na gg podlacza to odrazu blokuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpan Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Po co druga obudowa? Jak chłopak chce ciąć bok albo góre to niech tnie. Komp i bez tych elementów pochodzi ( ewentualnie kanapka moze wpaść do środka :) ). Sam pamiętam jak mniej wiecej w jego wieku zaje... znaczy pozyczyłem od taty bez jego wiedzy wiertarke z załozoną tarczą do cięcia ( co śmieszniejsze tępą ) i wyciąłem otwór kwadratowy powiedzmy o bokach 7x7 cm coby wiatrak załozyć . Pocharatałem bok obudowy ponadprzeciętnie ale co tam, ważne ze otwór był. Z wierceniem na dziurki pod śróbki poszło mi nieco lepiej, mimo wszystko troche krzywo ale jak sie młotkiem przyłozyło to śróbki pasowały :) Potem okleiłem całą obudowe okleiną do mebli i wyglądała jak mebel :). Następną dzuirke dałem do wycięcia dziadkowi a on to wyciął przy pomocy młotka i przecinaka ( nie pytajcie jak, ale mu wyszedł idealny ośmiokąt foremny , bez ubytku dla obudowy ). Czasami więc Codeshity z blachy konserwowej mają jakieś zalety :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 to zalezy co chce modowac, ale ja NIGDY nie bede robil juz moda na obudowie w ktorej trzymam kompa. Teraz chce wyciac kilka otworow i co? Nie bede calego kompa wyjmowal i tracil kilka dni, nie wytrzymam. A za kompa na biurku starsza by mnie utukla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 To Ty chcesz wyciac kilka dziurek przez kilka dni?? czym chcesz to ciac? łyżką drewnianą?? paranoja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (...)( ewentualnie kanapka moze wpaść do środka :) ). (...) Następną dzuirke dałem do wycięcia dziadkowi a on to wyciął przy pomocy młotka i przecinaka ( nie pytajcie jak, ale mu wyszedł idealny ośmiokąt foremny , bez ubytku dla obudowy ).(...) 1341587[/snapback] 1. znalazłem zasuszoną osę w zasilaczu. :lol: , teraz mam w obudowie skarbonkę, bo rodzinka się boi tykać - prąd, delikatne części, etc. Specjalnie zrobiłem bałagan w kablach ;) 2. Nie wiedziałeś że tak można? :D _____________________________________________ Camilos: modding wydaje się łatwy, do czasu aż sam się za niego nie zabierzesz. Potem może się zdarzyć wszystko. Moje rady: -Pamiętaj że raz odciętej blachy już nie przykleisz (elektrycznymi spawarkami i migomatami jest ciężko spawać 1mm blachę, a w kompach są nierzadko cieńsze; a do palnika nie każdy ma dostęp). -Dobrze wszystko zaprojektuj, przemyśl- tak jak ci już pisali wcześniej. Niewiele błędów daje się poprawić. Okno i otwory zazwyczaj daje się zmienić tylko na większe. -Nie projektuj w paincie! Lepiej jest zaprojektować coś na kartce w kratkę, a jeszcze lepiej jest rysować na papierze milimetrowym (w odpowiedniej skali). Ewentualnie możesz rysować w jakimś programie graficznym, który ma możliwość rysowania ścieżek- nie musisz używać gumki czy [ctrl+z], albo w jakimś 3d (sketchup?). Ale powtarzam że najlepiej na kartce. -Jeżeli brak ci cierpliwości, lepiej się za to nie bierz. Po kilku dniach rzucisz to w kąt, bo znajdziesz inne zajęcie, przez co nie tylko nie będziesz się mógł pochwalić obudową, ale będziesz się jej wstydził. Powrót do moda po dłuższym czasie też przyjemny nie jest, bo widzisz wtedy swoje błędy i wiesz że ciężko będzie je naprawić. -Jeżeli na czymś się nie znasz, albo robisz coś pierwszy raz- nie myśl że ci się uda. Cięcie i wiercenie przećwicz na jakimś kawałku blachy, malowanie na drzwiach od garażu (wewnątrz, po uprzednim pozbyciu się auta :P ;) ). -Jeżeli coś ci nie wychodzi- idź do kogoś kto wie jak to zrobić. Nie sztuka coś spieprzyć. Sztuką jest coś zrobić dobrze i być z tego dumnym. To chyba tyle moich rad. Acha- jeszcze coś- jeżeli nie masz czasu żeby szybko coś zrobić- szkoda zachodu. Na tym forum było tyle ciągnących się w nieskończoność modów, że długo by opowiadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) to zalezy co chce modowac, ale ja NIGDY nie bede robil juz moda na obudowie w ktorej trzymam kompa. Teraz chce wyciac kilka otworow i co? Nie bede calego kompa wyjmowal i tracil kilka dni, nie wytrzymam. A za kompa na biurku starsza by mnie utukla. 1342125[/snapback] Hmm, a nie mozna wywalic bebechow na czas robienia moda. Przeciez komp bez obudowy tez dziala :blink: U mnie juz kilka miesiecy :D (no moze 2, ale to nie zaden mod...male testy byly, zmiana chlodzenia i nie mam kiedy poskladac wszystkiego) Kurde, musze znalesc chwile i zaczac przerabiac w koncu moja nowa zdobycz (nieduza buda serwerowa - pomiedzy big a midi-tower, blacha pancerna :lol: ). Tylko caly czas waham sie nad chlodzeniem - AC vs. WC. :unsure: Co do tematu. Kurde Mlody ma jakies zainteresowania i chce cos porobic w wolnym czasie, a wy po nim jedziecie... Co ma w bramie stac i tanie wino chlac :) Ale sie rymnelo :-P Camilos, nie daj sie i rozwijaj dalej swoje zainteresowania. Powoli zdabedziesz wiedze i doswiadczenie. Na poczatek twoj mod wydaje sie w miare prosty do wykonania, zacznij od tego, potem przejdziesz na wyzszy poziom. :rolleyes: Edytowane 22 Marca 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stenes Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) Witam! Nie chce już zakładać nowego tematu :) Tak jak autor tego tematu niedawno zaczelem sie interesowac moddingiem :) Powiedzcie co sądzicie o mojej budzie:) fotki są pod adresem http://www.stenesite.webpark.pl/sprzet.html Sry za jakosc ale zdjecia robilem z kamerki i nie wiem czemu wychodzi taka słaba jakość :) Tą bude mam chyba pół roku i szczerze mówiąc znudziła mi się już. Wkurza mnie to ze jest taka delikatna (przy byle wkładaniu cd-romu porysowal mi sie bok) uciążliwa ( zeby odkrecic cd-rom trzeba wyjmowac plyte glowna :? ). Szkoda mi jej bo kosztowała prawie ponad 400 zeta :) Opis kompa macie w podpisie Wypowiadajcie się :D Przyjme kazda krytyke B) Edytowane 22 Marca 2005 przez Stenes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stenes Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) BTW. jutro albo dzis bede miał uaktualnione, lepszej jakości fotki :) Dla zainteresowanych ta buda dostepna jest na 4Maxie: http://www.4max.pl/default.asp?g=121&gg=21&produkt=945 Edytowane 22 Marca 2005 przez Stenes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 ja np... jezem prawie mgr informatykiem... :lol: + tech elektronikiem... i w zyciu nie kupowałem zadnych gazet... typu KŚ czy czip czy jakis inny top sikret.. a wydaje mi się ze wiedzę mam całkiem znaczną... :twisted: pozatym.... "Monitor - Urządzenie, które wyświetla obrazy przekazywane z komputera za pośrednictwem kabla. "... no kłócił sie nie będę.. bo prawde prawisz... ale mysle ze przejdzie Ci chęć modowania po paru tygodniach (dniach?) - z różnych względów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 a co do gazet to odpusc sobie komputer swiat i eksperta!! Chip jest od nich duzo lepszy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamilwrc Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) Powiedzcie mi skąd się bierze fala 13-14 latków pragnących "moda"? :P Spoks mam to zakichane 14 lat, chcę zrobić chcę zrobić moda(?) maczka albo Z maczka LC475 :P ale nie zakładam kolejnego tematu z cyklu : "chcę mieć moda, być ql trendi ale nie wiem jak modować". Myślałeś że Cię tutaj przywitają, po buziaczku, poprowadzą za rączkę itp ? :P Może to ostre słowa ale taka jest prawda. Nie mówie tylko o tym forum ale o ogółu... powtarzam z tymi 40 zł to były takie żarty, a wy się chyba na nich nie znacie. 1341168[/snapback] yep, sure :P btw kompóter źfjat 4efer. nojmalnie tam moji masteszy siedzom i siem znajom a wy nie ! ps. ide na kolacyje później cóź dopiżem ;] Edytowane 22 Marca 2005 przez kamilwrc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Potwierdzam, wole CHIP, ale jakiś pół roku temu zaprenumerowałem Komputer świat, bo on nie miał płyty, nie była mi potrzebna i nie znałem się jeszcze tak dobrze jak teraz chociaż teraz też nie jestem super informatykiem. Nadal kupuje CHIP, ale tylko wtedy kiedy potrzebuje kupić np. ciekawe testy, nowości czy coś takiego. Wracając do moda, już zrobiłem dużo, szyba jest, diody świecą. Po świętach kupie na allegro potrzebne inny "zabawki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^KapitaN^ Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Wedlug mnie spoko ze w tym wieku wziales sie za cos takiego. ja w jego wieku to jedynie samoloty sklejalem :D Postaraj sie co trudniejsze etapy pracy wykonywac przy pomocy kogos kto juz to kiedy robil. Przy odrobinie szczescia pomyslu i checi efekt moze byc lepszy od nie jednego pseudo moda pokazywanego na tym forum. no i oczywiscie czekamy na efekt pracy.mam nadzieje ze sie to nieskonczy tylko na projekcie lub na zakupie gadzetow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) Chciałbym się pochwalić obudową którą zaczynam robić, ale nie jest tak źle. Jeszcze prawie nic nie kupiłem, musze kupić jakiegoś neonka, uszczelkę no i oczywiście pleksę, może potem przemyśle zakup wiatraczka z diodami, ale to dopiero po świętach. Sądze, że wszystko będe kupował na allegro. To dopiero jest początek, ale chce wam pokazać i usłyszeć parę negatywnych komentarzy. :) Edytowane 23 Marca 2005 przez Camilos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stenes Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Jak dla mnie troszke przy wąskie to okno... i kształt taki standardowy... ale zawsze trza od czego zacząć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 haha, znalazłem to na jego stronie "Może nie jest ona zbyt zaawansowana, ale nie grzeszy informacjami"(informacje o www) Do szkoły MARSZ! P.S. Ja też zaczynałem podobnie - poprawiałem starego bigtowera siekierą i wyszło całkiem nieźle - w skupie złomu wzięli bez szemrania. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zar Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) ale nie jest tak źle ... To dopiero jest początek ... chce usłyszeć parę negatywnych komentarzy. :( No nic specjalnego, jak dla mnie... Chyba warto było by zacząć od posprzątania w kablach … potem może odkurzyć środek bo na dole obudowy trochę się go zebrało :P Co do kupowania dobrze się zastanów co chcesz osiągnąć. Jak chcesz mieć coś co będzie wyglądało po włączaniu jak mikrofalówka … to będzie FunMod 14 lat heh wtedy czytałem wszystko co się dało o kompach i kleiłem modele bo nie wpadłem na to żeby pociąć coś co jak by nie było kupili mi rodzice … pozatym 486 chyba przy ówczesnym stanie mojego portfela i zaawansowanej wiedzy z zakresu komputerów i elektroniki mógłby nie przeżyć moddingu. Więc czytając nie wiem co było pierwsze, pamiętam kiedyś było takie czasopismo IO czy jakoś tak o grach … e nie o tym chciałem … chciałem powiedzieć, że ja w wieku 14 lat podobnie jak ktoś już napisał kleiłem modele ;] Co do cięcia budy to chyba zapytałeś rodziców o to bo wątpię żeby komp był w 100% twój. Miłej zabawy, bo tak naprawde to Tylko Twoja Sprawa Co Zrobisz i czy Tobie się to bedzie Podobało! Edytowane 23 Marca 2005 przez MBik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 jezusie malusieńki, jaki MOD ! ! ! a co za ładne, łukowate rogi, a jaki burdel w kablach dziecko moje drogie... zanim postanowisz te swoje wypociny nam na forum pokazać przemyśl to następnym razem 5 razy, albo najlepiej daj foty dopiero jak skończysz całego moda, bo to co tu tworzysz to straszak na małe dzieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsjaninm Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 chyba troche krawedzie nieobrobione, albo mi sie wydaje. Kable zajmują polowe okna wiec to trzeba poprawić. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Do tych kabli to sie przyznaje i zrobie z nimi co trzeba, no bo chyba o to chodzi żeby było widać płyte główną i to co jest do niej podłączone. Kable są porozwalane a co do brudu w komputerze to dlatego że nie rozbierałem go od bardzo dawna, ostatnio podłaczałem do niego FLOPa chyba ze 4 miesiące temu, ale to wszystko jest to zrobienia. Jeśli chodzi o "łukowate rogi" to będzię zakryte uszczelką, którą kupiłem na allegro, wszystko będe kupował na allegro :-P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 do czasu az cie wyroluja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamilwrc Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Kable to pikuś, weź to coś co jest tuż pod grafą (PCI) ze 2 sloty niżej. Przecież karta się tam gotuje :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 A ja poczekam do konca tego moda , lub jego smierci ( MODA :D ) narazie czytajac ten topic ciagle mi sie pokazuje tekst dziennika hackera :D ( wiekszosc pewnie czytala to wie o co chodzi ) No ja narazie nic jeszcze nie mowie , okienko spoko, cos juz masz zobaczymy koniec. pozdrawiam i powodzenia, :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 zgadzam się z kamilem wrc. Przeniś tą karte o 2 lub 3 sloty niżej. Karta graficzna nie ma wogule chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) to ze zakryjesz uszczelka to nie znaczy ze uszczelka bedzie prosto i bedzie wygladalo ze jest równe... zawsze cos tam bedzie widac ze jest krzywo... aaa o tym ze kształt okna jest bardzo standardowy/brzydki/nierówny/za maly to juz nie wspomne... Edytowane 23 Marca 2005 przez bartool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoMisiek Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Popre tutaj przedmowcow.. uszczelka moze zakryje nierownosci ale beda one na niej widoczne. Szczegolnie kiedy bedziesz chcial do niej docisnac okno. Wtedy sie okaze ze widac pofalowane ksztalty na uszczelce. A okno w niektorych miejscach bedzie odstawalo od uszczelki. Sprobuj poprostowac te fale Dunaju :) zaoszczedzisz sobie pozniejszych problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 P.S. Ja też zaczynałem podobnie - poprawiałem starego bigtowera siekierą i wyszło całkiem nieźle - w skupie złomu wzięli bez szemrania. :-)Dobre :lol: , taki mały DRWAL MoD :lol: A co do klejenia modeli za młodu to naprawde doskonały pomysł, uczy cierpliwości, dokładności i co najwazniejsze posługiwania się narzędziami. Niektórym jak widać bardzo tego brakuje. Zaś co do rozmiaru okna, co kto lubi, ja też uważam, że okno nie powinno być zbyt duże, bo w kompie większość stuffu nie nadaje się do pokazania, IMO napędy i zasiłka spokojnie mogą być schowane (no chyba, że ktoś chce pokazać światu tabliczkę znamionową ze swojego nowego super drogiego zasilatora) ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 najlepiej nie montuj katod tylko zrób takiego jak na zdjęciu. na allegro można kupić czyste kartki papieru, markerem na szybie :) ale tak na serio. moze być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Poprzednicy mają racje, za małe to okno masz w tym boku. Zrób 2 razy szersze i troche wyższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...