Skocz do zawartości
Krzysiek.R

9800pro Medion Vs 6200@6600

Rekomendowane odpowiedzi

hmm ja na niekręconym 9800se z odlobkowanym potokami mam 6128 pkt, a na szybszych timingach 6668pkt wiec nie wiem czy nie lepszy od tego 6600:)

1353704[/snapback]

2 osoby z forum maja 8000 pkt na 6600 :lol: ja na złomie mam 6100.... Edytowane przez poli_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Szkittles

oj ziomek ja NIE PODKRESLAM ŻE JEST LEPSZY

Tzn. mój babol, miało wyglądać : daj przynajmniej 5 linków w których 6600 jest porównywalny od 9800pro.

Wracając do rzeczy, 6600 też nie poradzi sobie z U3 ziąm. 128bit szyna wyłoży się przy takiej ilości światełek, teksturek i innych dupereli. Co z tego że nowe technologie jak 6600 nie uciągnie ich ? Ta karta jest za słaba żeby sycić tymi bajerkami. To jakby do kaszlaka wsadzić 20" fele Gianelle.

Jakie 3-5fps ? Człowiek popatrz na inne testy nie tylko egiełda :blink:

btw

3d marki mozna sobie w tyłek wsadzić

Edytowane przez Szkittles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poli_x ale to jest nrazie nie kręcony 9800:) trafiłem na 9800se który się w pełni moduje, ma rdzeń 360 i pamieci hynix 2,5ns:) a dałem za niego 609 zł w listopadzie, spalił mi się w lutym i mi na gwarze wymienili na nowy:) i teraz mam znowu 23 miechy jeszcze gwarancji:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. mój babol, miało wyglądać : daj przynajmniej 5 linków w których 6600 jest porównywalny od 9800pro.

Wracając do rzeczy, 6600 też nie poradzi sobie z U3 ziąm. 128bit szyna wyłoży się przy takiej ilości światełek, teksturek i innych dupereli. Co z tego że nowe technologie jak 6600 nie uciągnie ich ? Ta karta jest za słaba żeby sycić tymi bajerkami. To jakby do kaszlaka wsadzić 20" fele Gianelle.

Jakie 3-5fps ? Człowiek popatrz na inne testy nie tylko egiełda :blink:

btw

3d marki mozna sobie w  tyłek wsadzić

1353788[/snapback]

widzialem testy...na benchmarku,zagranicznych stronach i polskich 6600,i pro i 6600 sa zblizone do siebie,jednak jakis polski serwis powinien przeprowadzic testy po podkreceniu kart... ty masz swoja teze ja swoja :) i przy nich pozostańmy,co do spadajacych fps-ow mi sie takie zeczy nie zdarzaja....co do bolacych oczy tez nieraz siedze po pare godzin bo mam pare spraw do zalatwienia i nic mi z oczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej bym sie sklanial, zeby ktos kompetentny wzial na tym samym sprzecie przetestowal pozadnie 6200@6600 AGP, 6600 AGP, 6600GT AGP, 9800 non pro, 9800pro i tak samo po porzadnym o/c to by byla recenzja i brac pod uwage nie tylko 3dmarki, nie tylko srednie ilosci klatek, ale takze plynnosc gry, jakosc obrazu itd... :D Sam mam wlasnie gdzies kolo 500zl i wielki dylemat co wybrac na AGP, mialem kilka dni Abita Guru, bo kumpel kupil i testowalem u mnie ta karte... calkiem fajna jak za ta kase (340zl) chcialem kupic ale okazalo sie ze nigdzie nie ma... pozniej zobaczylem 6200Agp za 410zl i oczka mi sie zaswiecily zwlaszcza ze ponoc jednak sie moduja.... ale wyczytalem tez sporo negatywnych recenzji.... na swieta wpadlo mi troche kasy i mam okolo 500zl i nie wiem na co je wydac - z drugiej jednak strony zastanawiam sie czy warto ladowac grafike za 500zl do kompa 1,7xp+ kt333, 768ddr 333mhz..... i sam juz nie wiem :D

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poli_x ale to jest nrazie nie kręcony 9800:) trafiłem na 9800se który się w pełni moduje, ma rdzeń 360 i pamieci hynix 2,5ns:) a dałem za niego 609 zł w listopadzie, spalił mi się  w lutym i mi na gwarze wymienili na nowy:) i teraz mam znowu 23 miechy jeszcze gwarancji:)

1353805[/snapback]

dobrze powiedziałes TRAFIŁES z Geforcami sie nie trafia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej bym sie sklanial, zeby ktos kompetentny wzial na tym samym sprzecie przetestowal porzadnie 6200@6600 AGP, 6600 AGP, 6600GT AGP, 9800 non pro, 9800pro i tak samo po porzadnym o/c to by byla recenzja i brac pod uwage nie tylko 3dmarki, nie tylko srednie ilosci klatek, ale takze plynnosc gry, jakosc obrazu itd... :D Sam mam wlasnie gdzies kolo 500zl i wielki dylemat co wybrac na AGP, mialem kilka dni Abita Guru, bo kumpel kupil i testowalem u mnie ta karte... calkiem fajna jak za ta kase (340zl) chcialem kupic ale okazalo sie ze nigdzie nie ma... pozniej zobaczylem 6200Agp za 410zl i oczka mi sie zaswiecily zwlaszcza ze ponoc jednak sie moduja.... ale wyczytalem tez sporo negatywnych recenzji.... na swieta wpadlo mi troche kasy i mam okolo 500zl i nie wiem na co je wydac - z  drugiej jednak strony zastanawiam sie czy warto ladowac grafike za 500zl do kompa 1,7xp+ kt333, 768ddr 333mhz..... i sam juz nie wiem :D

1353831[/snapback]

obraz jest lepszy na ATI kazdy ci to powie... ja mialem 500 zł mialem ten sam problem co ty i wziolem wlasnie tego geforca zrobisz jak uwazasz 9800 PRO nie kupisz za 500 zł na 24 miesiecznej gwarancji,co do wydajnosci sadze ze jest z nia dobrze....ogolnie w kazda gre gram na full parametrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wezne cos z Gf to chyba zdecyduje sie na Winfasta 6200 Agp poniewaz coraz wiecej jest ludzi ktorzy to maja i mowia ze jednak da sie zmodowac, a wtedy to nic innego jak 6600 za 410zl czyli 100zl w kieszeni :D ciagle jednak mam pewne obawy i z checia widzialbym taki tescik jak napisalem powyzej, albo wypowiedz kogos kompetentnego kto widzial na wlasne oczy jak sie te karty sprawuja jedna obok drugiej, a za 560zl idzie kupic 9800 non pro z 24 miesiace gwary... ahh ciezkie zycie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolacze sie do dyskusji bo sam rozwazam co kupic 6200@6600, 6600 czy 9800pro i wydaje mi sie slusznym stwierdzenie ze 128bit to nie 256.... a wyniki na egieldzie sa to srednie podkreslam srednie fps, wiec nie taki swiat rozowy jak go maluja, nie pomyslales o tym, ze sterowniki moga byc specialnie pod to przystosowane, zeby w miejscach gdzie mozna wyciskac jak najwiecej fps, zeby zawyzac srednia, wiele ludzi nawet z 6600gt mowi o naglych spadkach klatek, czego na 9800pro nie zaobserwowano, poza tym na egieldzie 6600 wcale nie dorownuje 9800pro - jest slabszy a nie zapominaj ze 9800pro tez sie niezle podkreca, a wynik 3dsmarka tez jest sprawa lekkiej optymalizacji sterow pod marki.... ja sam juz nie wiem co zrobic, poza tym wiele ludzi mowi o bolacych oczach na tych kartach...

1353662[/snapback]

To tearaz dolozyles. Pokaz mi ludzi z dobrym konfigiem (a nie axp 1700@2000) ktorzy mowia ze maja spadki fps w grach innych niz nfsu2 i mohpa(obie wydane przez ea)

Pokaz mi serwisy gdzie oprocz sredniego fps sa wykresy liniowe gdzie widac spadki fps i pokaz mi testy gdzie rzeczywiscie 6600gt ma wieksze spadki fps niz 9800pro. Co do testow egieldy to znam bardzo dobrze kolesia ktory robi te testy i pomagam mu je robic na tyle na ile moge i wiem ze jedynie w hl2 6600gt, 6800, i 6800GT ma wieksze spadki fps niz 9800pro ale tego chyba nie trzeba komentowac.

Poza tym twierdzenie ze w 6600gt srednie fps sa sztucznie zawyzane to bzdura. Jezeli masz miejsce X ktore jest w grze bardzo male wymagajace to dlaczego 6600gt ktory posiada podobna moc obliczeniowa jak 9800pro (zalozmy) ma miec wiecej od radka fps a mniej w miejscu ktore jest bardziej skomplikowane. Jezeli radek mialby sobie lepiej radzic w skomplikowanych (graficznie) miejscach to dlaczego nie mialby sobie lepiej radzic w malo skomplikowanych miejscach?

Nie wiem skad sie taki poglad wzial ale gdybys poogladal testy to 6600gt wcale nie jest inny niz 9800pro pod wzgledem spadkow fps.

Moze jak ktos ma slaby sprzet to mu jakies gierki tna a sie spodziewal czegos innego po zakupie nowej grafy. Ale w takim wypadku nawet 6800 nie pomoze.

Ja na swoim sprzecie nie zauwazylem rzekomych przycinek. Ok nie gralem w mohpa wiec w tym wypadku nie wiem. Ale w nfus2 jest tak ze kiedy maleja fpsy spowalnia sie rendering grafiki wiec zamiast przycinki mamy zamulke. A fpsy spadaja do wartosci przy ktorej sie nie da grac jedynie kiedy na ekranie jest duzo dymu z palonych gum. Gram we wszystkim lacznie z AA na maxa w 1024

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Szkittles

Lucas86

Lepiej kup 9800 :P podkręcisz go przynajmniej na poziom 9800pro ziąm :P

masz gwarantowane 8potoków beż odblokowywania i pierdzielenia się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!exec nie wiem dlaczego mnie tak atakujesz, chyba slepy jestes caly czas sprawa rozbija sie o 6600 a nie 6600GT !!!! wiec nie wiem o co Ci chodzi 6600Gt vs 9800pro o to byla juz wojna nie raz i nawet nie mam zamiaru jej znow rozpetywac,a tak wogole to na 6600gt mnie nie stac!!!

zastanawiam sie nawet nad 6200@6600 vs 9800pro od Mediona tak jak w topicu i to pytanie zreszta jest bardzo na miejscu!!

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grrr...teraz cierpie za brak robienie ctrl+c.

Więc to co było dłuższym tekstem napsize w duuuzym skrócie :)

Poli_x - Fanatyk z Ciebie i oszust. ("200zł w kieszeni" przy różnicach w cenie między r9800 a gf6600 nie przekraczajaćych 100zł, gdy olewamy Mediona oczywiście. Do tego te selekcjonowane testy i próba wmówienia światu, ze tak jest zawsze, gdy reszta testów na tej samej stronie pokazuje całkiem co innego :P )

Dziękuje za uwage :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!exec nie wiem dlaczego mnie tak atakujesz, chyba slepy jestes caly czas sprawa rozbija sie o 6600 a nie 6600GT !!!! wiec nie wiem o co Ci chodzi 6600Gt vs 9800pro o to byla juz wojna nie raz i nawet nie mam zamiaru jej znow rozpetywac,a tak wogole to na 6600gt mnie nie stac!!!

zastanawiam sie nawet nad 6200@6600 vs 9800pro od Mediona tak jak w topicu i to pytanie zreszta jest bardzo na miejscu!!

1353970[/snapback]

Ok dobra sorka. Po prostu dostaje bialej goraczki jak ktos krzyczy jakies teksty "aaa bo na 6600gt to sa ciagle przycinki a na 9800 nie ma" no jak cos takiego slysze to po prostu rece opadaja ( a chwile potem noz sie w kieszeni otwiera ) hehe

A co do tematu to 9800pro mediona jest lepsze od 6200@6600. Oprocz tego ze ciezko trafic 6200agp modowalne.

A wada mediona to 3 miesiace gwarancji.

Wiec z jednej strony kupisz 6200 to sie bedziesz bal czy sie odblokuje a jak wezmiesz mediona to bedziesz sie bal zeby ci tylko nie padl bo gwary brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w 2k5 ile masz?;]]

pozatym co za bezsens smarki porownywac..moze lepiej jakies giery :blink:

1354020[/snapback]

Wydaje mi sie ze wydajnosc kompow w smarkach jak najbardziej mozna porownywac ale tylko miedzy komputerami ktore maja te same karty graficzne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Szkittles

Wydaje mi sie ze wydajnosc kompow w smarkach jak najbardziej mozna porownywac ale tylko miedzy komputerami ktore maja te same karty graficzne.

1354043[/snapback]

nie :P ktoś wgra stery z optymalizacją pod 3d marki i so ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiacie sie co mowicie? myslicie ze jak koles do gf4 wgra stery pod 3dmarka 03 to bedzie mial 100000000000000 pkt? zastanowcie sie co mowice dobre stery co najwyzej moga dac roznice MAX 500 pkt a Gf 6600 GT Radeona pokonuje w tysiacach :) takze nie wiem o czym tu mowa....wogole smiesza mnie ludzie ktorzy nie patrza na 3dmarka FAKT 3dmark swoja strona a gry swoja,ale pewnie trzeba sobie wbic do glowy pewne sprawy.

co do samego topicu jezeli masz wybor miedzy 6200 a 9800 bierz 9800 ale jezeli w gre wchodzi 6600 i 9800 bierz 6600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiacie sie co mowicie? myslicie ze jak koles do gf4 wgra stery pod 3dmarka 03 to bedzie mial 100000000000000 pkt? zastanowcie sie co mowice dobre stery co najwyzej moga dac roznice MAX 500 pkt a Gf 6600 GT Radeona pokonuje w tysiacach :) takze nie wiem o czym tu mowa....wogole smiesza mnie ludzie ktorzy nie patrza na 3dmarka FAKT 3dmark swoja strona a gry swoja,ale pewnie trzeba sobie wbic do glowy pewne sprawy.

co do samego topicu jezeli masz wybor miedzy 6200 a 9800 bierz 9800 ale jezeli w gre wchodzi 6600 i 9800 bierz 6600

1354080[/snapback]

zaraz mnie trafi

koles lepiej sp******* do innego topiku bo w tym nie ma mowy o 6600GT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: co za płot!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Szkittles

1354080[/snapback]

Ziomek niewiele wiesz o zoptymalizowanych sterach :P bez optymalizacji w 2k1 mam ~12k a w sterach z optymalizacją ~14k :P

Druga sprawa, jak masz wybierać między 6600 a 9800 to TYLKO 9800 :mur:

podkręcisz go do poziomu 9800pro/xt i gf liże mu tyłek :| 6600 nie @ do poziomu 6600GT. Swoją drogą sm 3.0 i inne duperele qpe dadzą w takiej karcie.

zaraz mnie trafi

koles lepiej sp******* do innego topiku bo w tym nie ma mowy o 6600GT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :mur: co za płot!!!!!!!!

1354105[/snapback]

ziom wyluzuj ;] wiem że kolo jest dziwny ale luzik :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oka a pytanie zawarte w temacie 6200@6600 czy 9800, chodzi o wspoczynnik wydajnosc/cena, przypominam ze 6200 kosztuje 410zl... Mam ciezka sprawe tak jak napisalem wyzej, musze kupic grafike, a nie wiem na ile i jaka sie oplaca wlozyc do mojego kompa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Szkittles

Oka a pytanie zawarte w temacie 6200@6600 czy 9800, chodzi o wspoczynnik wydajnosc/cena, przypominam ze 6200 kosztuje 410zl... Mam ciezka sprawe tak jak napisalem wyzej, musze kupic grafike, a nie wiem na ile i jaka sie oplaca wlozyc do mojego kompa....

1354155[/snapback]

Mówię Ci że 9800 będzie opłacalniejszy :| nawet ten medion (sam zaryzykuję i takiego kupię :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz r9800. Nawet bez kręcenia starcza do każdej gierki, a nie do trzech na krzyż jak GF 6600 ;)

Sam widzisz, że "argumenty" na rzecz Gf6600 w tym topicu to głównie wyniki w 3d marku, i to nie 6600 a 6600 GT do którego poziomu nigdy się to nie dokręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz r9800. Nawet bez kręcenia starcza do każdej gierki, a nie do trzech na krzyż jak GF 6600 ;)

Sam widzisz, że "argumenty" na rzecz Gf6600 w tym topicu to głównie wyniki w 3d marku, i to nie 6600 a 6600 GT do którego poziomu nigdy się to nie dokręci.

1354213[/snapback]

Hamil ja osobiscie wiem ze lepszy bedzie ten 9800 niz 6600.

Tylko ty lubisz przesadzac i z twoich wypowiedzi wynika ze jestes fanatykiem ATI.

Atakujesz bez sensu 6600 jakby to byl duuzo wolniejszy szit a nie jest. Po podkreceniu zyskuje prawie 50% mocy a radek ile zyska? 20%max.

I wcale nie jest tak ze gf jest dobry do paru gierek. Tak samo jak radeon - sa gierki w ktorych radek jest lepszy i sa takie gdzie gf jest lepszy.

Teraz popatrz na far cry i dodaj do wynikow gf 50% a do radeona 20%.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

BTW podobno 6600 ograniczaja wolne pamieci w AA...

EDIT: 9800pro mediona ma zanizone taktowania w stosunku do pelnego 9800pro wiec do wyniku nalezy dodac nie 20 a ok 10% bo tu w egieldzie sa testy pelnego 9800pro.

Edytowane przez !exec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa bierz Radeona ;) :lol: :lol: dobrze ci radza ;) hehe 3dMark 2001 i Pixel Shader 2.0 rulez

1354233[/snapback]

Jak masz zamiar się tak wypowiadać, to idż sobie na jakieś forum dla dzieci np. www.teletubies.forum.com :-D

To, że twoja 6600 jest słabsza, doprowadza cię do wściekłości. Hehe, znam to :D .Człowiek po zakupie czegoś, zawsze zobaczy coś lepszego(a wtedy to juz CH - za póżno) Wyluzuj, bo to, że ty strzeliłeś błąd(wg, Ciebie nie) kupując tą grafę, to absolutnie NIE nasza sprawa.

Proponuję Ci zakończyć DEFINITYWNIE udział w tym temacie. Tak będzie lepiej dla wszystkich

A dla zainteresowanych Mediony na standardowym chłodzeniu kręcą się do 420/760, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by nawet zmodyfikować biosi i wrzucić oryginalne taktowania od PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no wyszła na to że ponieważ to medion to będzie chodzić słabiej niż pro, a to nie prawda

1354376[/snapback]

Bo medion chodzi slabiej niz pro(fabrycznie) !

genghiskhan dosyc dobrze podkrecil mediona - do 415/370. Czyli to jest przyrost rzedu 10% w stosunku do pro i ok 20% w stosunku do 9800xl mediona. A przyrost mocy w grach bedzie jeszcze mniejszy bo przeciez 10% wzrostu mocy karty nie oznacza 10% wzrostu fps w grach bo fps zalezy od wielu roznych czynnikow.

Edit:

6600 kreci sie na rdzieniu o 80% a na pamieciach ok 25-30%

Edytowane przez !exec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...