Skocz do zawartości
Czepek

Problem Z Myszką I Siecią.

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam bardzo uciążliwe problemy z myszką pod USB a takżę z siecią a dokładnie Moje miejsca sieciowe. Próbowałem wiele sposobów. Restarty,formaty,updaty,jakies nieznane patche wszysko nia nic. Szukałem na forum ale duzo nie znalazłem wiec odrazu zabieram sie do opisywania problemu.

Problem z myszką:

niekiedy jak gram lub pracuje na komputerze mysza sie odłącza. Znaczy sie słyszę dzwiek jakby odłączyć urządzenie usb ale jest dalej podłączona. Po pewnym czasie wyskakuje bład ze "Nie rozpozano urządzenia usb skontaktuj sie z ... bla bla bla. Kliknij tutaj < to mnie rozśmieszyło gdyż jak mam nacisnąc na cos jak mi myszka nie działa. :lol:

Nie wiem ale czy moze jakies sterownii sąwymagane do myszek usb ?? mam myszke Creativa.

Problem z siecią:

Jak to zwykle w indowsie bywa cos sie musi psuć, tym razem okazał sie to dostep do sieci. gdy wejde w moej otoczenie sieciowe i klikne:"Wyświetl komputery grupy roboczej" komputer myśli b.długo a potem dostaje "Nazwa grupy" nie jest w tej chwili dostepna .Moge nie meic dostępu skontatkuj sie z adminem itp bla bla bla.

nic nie pomaga foramty itp. z adminem gadałem i połączenie jest ok. Więc juz nie wiem co robic. Ręce poadły z sił i się poddaje. Tym samym prosze o jaką kolwiek pomoc. :huh: :angry:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki system operacyjny ?

Z opisu wnioskuje ze XP czy jest z SP1 lub SP2 ???

Jesli nie warto doinstalowac bo dopiero w pierwszym jest dobra obsluga USB.

Trzeba w profilu sprzetowym myszki sprawdzic czy nie jest zaznaczone ze komputer ma mozliwosc wylaczenia urzadzenia w celu zmniejszenia poboru energii

Co do sieci to jesli w sieci lokalnej nie ma serwera to moga byc problemy z otoczeniem sieciowym. Warto ustawic taka sama grupe robocza jak inne komputery. Najszybciej z XP znajac nazwe komputera lub jego ip dostac sie przez przegladarke wpisujac np. \\jakiskomputer lub \\10.0.0.7

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do myszki proponuje cos takiego:

Start-Ustawienia-Panel Sterowania-System-Sprzet-Menadrzez urzadzen-Wlasciwosci Koncentratora USB- zarzadzanie energia i tam odznaczyc opcje "Zezwalaj komuperotwi na wylaczanie tego urzadzenia w celu oszczedzania energii".

Druga sprawa to, ze windows mogl zainstalowac sobie jakies trefne sterowniki do twojej myszki. Proponuje poszukac driverów na stronie producenta luba na tej stronie:

http://www.driverguide.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdecznie za pomoc jesli chodzi o myszke ma mandzieje ze problem bedzie z głowy. narazie nie zauwazyłem aby coś sie z nią działo.

Ale problem sieci nadal pozostaje otwarty wiec prosze o nastepna pomoc. Wszyskim uzytkownikom sieci sieci lan działa tylko mi nie.

SP2 .... czy nie czas wrocic na SP1 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wspomniałeś o antywirusie. Może on blokuje dostęp do otoczenia sieciowego. Miałem już identyczne problemy z otoczeniem sieciowym. Raz jak zainstalowałem antywirusa, włączyłem firewalla ale nie skonfigurowałem go i blokował mnie w LANie. A drugi raz jak admin już na stałe zablokował otoczenie sieciowe. W obu przypadkach były identyczne objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi