Robert B. Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Witam microsoft udostępnia za darmo Visual C++ 2005 Express Edition ale pisze ze to jest okrojona wersja jeśli można wiedzieć co dokładnie jest z tym nie tak ze microsoft postanowił dać to za darmo przecież tu musi być coś nie tak ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 To jest zdaje się beta do testów, ale i tak nei można jej tak łatwo zassać zdaje sie że trzeba należeć do czegośtam żeby to mieć legalnie. ( Kolejny gniot od MS ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 jest to beta wersja nowego IDE microsoftu, wersja ta zawiera tylko kompilator C++, jedyne co moze byc z tym nie tak to bledy wynikajace z tego, ze jest to beta, reszta jest jak nalezy, do zabawy w domu jak najbardziej sie nadaje, jezeli zarabiasz piszac to narazie lepiej pozostan przy starszej wersji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 jest to beta wersja nowego IDE microsoftu, wersja ta zawiera tylko kompilator C++, jedyne co moze byc z tym nie tak to bledy wynikajace z tego, ze jest to beta, reszta jest jak nalezy, do zabawy w domu jak najbardziej sie nadaje, jezeli zarabiasz piszac to narazie lepiej pozostan przy starszej wersji 1341620[/snapback] Szkoda tylko ze nie zawiera biblioteki MFC, niewiele sobie napiszesz pod Windows... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 biblioteki MFC Nie przepadam za tym tworem. :banana:. Wg mnie ta bibliteka nie powinna wogóle powstać. Microshit mógłby wymyśleć coś przyjemniejszego... no chyba żę im oto chodziło żeby to przyjemne nie było. :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Szkoda tylko ze nie zawiera biblioteki MFC, niewiele sobie napiszesz pod Windows... 1344326[/snapback] a po co Ci MFC z 1992 roku w 2005(?), w MFC pisalem jak bylem do tego zmuszony, jezeli juz to albo czyste winAPI albo inne nowe technologie, ale MFC :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Express Edition jest po to żeby zachęcić ludzi do przejścia na .NET Normalny VC++ 2005 ma oczywiście MFC. MFC jest rzeczywiście beznadziejną biblioteką, jak miałem coś pisać okienkowego to wolałem WinAPI bo przynajmniej program mniej zajmował :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Express Edition jest po to żeby zachęcić ludzi do przejścia na .NET Normalny VC++ 2005 ma oczywiście MFC. MFC jest rzeczywiście beznadziejną biblioteką, jak miałem coś pisać okienkowego to wolałem WinAPI bo przynajmniej program mniej zajmował :D 1346035[/snapback] Wybaczcie, ale masochistą nie jestem żeby pisać w WinAPI. Dobra... moze inaczej jeśli nie MFC to co ? Ja nie jestem zwolennikiem technologii .NET, bo co to daje tak naprawdę programistom C++ (nie mówie o VB). Technologia ta miała w założeniach zlikwidować tzw. DLL HELL czyli problemy z kombatybilnością bibliotek DLL. Prawda jest taka że MS jescze nie stworzył i nigdy nikt nie stworzy tak dużego pakietu wolnego od błędó. I juz zaczynają sie łatki poprawki, później bedą rozszerzenia, service packi i historia sie powtórzy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 ojj, chyba nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, ile stworzyles aplikacji pod dotNETem, i o jakich bledach piszesz(?), smiesza mnie takie opinie pospolitych krzykaczy, ktorzy uslyszeli cos gdzies i sie potem madrza na temat o ktorym nie maja zielonego pojecia :| tak m$ jest be, wiec wyrzuc wszystkie ich produkty i nie bedziesz musial narzekac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 ojj, chyba nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, ile stworzyles aplikacji pod dotNETem, i o jakich bledach piszesz(?), smiesza mnie takie opinie pospolitych krzykaczy, ktorzy uslyszeli cos gdzies i sie potem madrza na temat o ktorym nie maja zielonego pojecia :| tak m$ jest be, wiec wyrzuc wszystkie ich produkty i nie bedziesz musial narzekac 1352007[/snapback] Z całym szacunkiem, co to za nowe technologie o których piszesz ? Wymiana danych między wordem a excellem ? Bardzo chciałbym żebyś mi przybliżył te technologie choć opisowo (bez ironii, ciekaw jestem po prostu) Przyznam sie, nie inetresuej sie specjalnie tym co robi MS bo szczezre mówiąc niewiele oni dobrych rzeczy wymyślili.. np. język C# zupełnie nie wiem po co.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Jeżeli chodzi o .NETa to można powiedzieć że MSowi nawet wyszedł. Jeżeli kiedyś będe pisał program, którego GUI będzie dość skomplikowane to właśnie .NETa wybiore. MFC jakoś nie lubie, pewnie dlatego że długo swego czasu pracowałem na VCL, które jest znacznie lepiej przemyślane. Wracając do .NETa to zaczne w nim pisać coś większego gdy: - standartowo na większości komputerów będzie zainstalowany .NET Framework - lubię pisać w C++ więc czekam na Visual Studio 2005 z C++/CLI - sprawa mono stanie się jasna MS podał ceny Visual Studia i najbardziej zdziwiła mnie informacja o Visual Studio 2005 Standart Edition. Teraz ma być jedna wersja a nie jak wcześniej Visual C++ standart, Visual C# standart. Dodatkowo jest możliwość upgrade. Robi się ciekawie. Jak tylko będzie wersja 64bit z optimizing compilerem to od razu biore. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 no wiesz kazdy pisze w tym co lubi, ale jezeli zajmujesz sie jedynie excelem to mozesz sobie nie zawracac glowy :) co do samej technologii to mozna by napisac kilka ksiazek (co zreszta zostalo juz uczynione), wiec nie oczekuj, ze opisze Ci to na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Jeżeli chodzi o .NETa to można powiedzieć że MSowi nawet wyszedł. Jeżeli kiedyś będe pisał program, którego GUI będzie dość skomplikowane to właśnie .NETa wybiore. MFC jakoś nie lubie, pewnie dlatego że długo swego czasu pracowałem na VCL, które jest znacznie lepiej przemyślane. Wracając do .NETa to zaczne w nim pisać coś większego gdy: - standartowo na większości komputerów będzie zainstalowany .NET Framework - lubię pisać w C++ więc czekam na Visual Studio 2005 z C++/CLI - sprawa mono stanie się jasna MS podał ceny Visual Studia i najbardziej zdziwiła mnie informacja o Visual Studio 2005 Standart Edition. Teraz ma być jedna wersja a nie jak wcześniej Visual C++ standart, Visual C# standart. Dodatkowo jest możliwość upgrade. Robi się ciekawie. Jak tylko będzie wersja 64bit z optimizing compilerem to od razu biore. :D 1352656[/snapback] Powiem szczezre, MFC nie jest idealny, ma dużo niespójności przy użytkowaniu, troche mało potymalnie rozplanowane dziedziczenie. Pod tym względem dużo lepiej wypadł OWL (Obiect windows library) borlanda. Szkoda tylko że jest dośc kiepsko udokumentowany, bo bardzo cienie sobie podejscie tej firmy do początkujących użytkowników (np. w darmowych wersjach kompilatorów jest w pełni sprawna biblioteka OWL i VCL (czego nie mozna powiedzieć o namiastce kompilatora autorstwa MS - mowa oczywiście o darmowej wersji). Co do wspomnianej VCL, jakoś nie pzrepadam choć faktycznie dość łatwa w użyciu i nie powiem, przyjemnie sie z niej korzysta. Jednak jej rozmary sa dość znaczne, poza tym - napisana w Delphi, i tłumaczenie autorów że jest tak samo szybka, jak gdyby była napisana w C++ jakoś mnie nie przekonuje niestety. Swoją drogą ciekawa rzecz, ze Borland poddał sie całkowicie prawie ciemnej strnie mocy i w tej chwili delphi architect bedzie platforma wspierającą .NET FRAMEWORK. Trohe szkoda bo osobiscie na razie sie wstrzymam w zachwytami nad .NET - zobaczymy jakie bedzie poparcie środowiska. Mam kolege piszącego w VB i jest zadowolony (nie dziwie sie). Znając potencjał microsoftu, nie ma odwrotu od tej tehcnologii, niestety. Mam tylko nadzieję ze nie bedzie to kolejna technologia przez nikogo prawie nie wykorzystywana (może poza sługami imperium ;) ) tak jak .asp C# czy technologia OLE... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...