Skocz do zawartości
gorzkim

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

No coz... konfig pratycznie identyczny z moim...

Reszta to kwestia gustu...

Jesli go mozesz sobie kupic za takie pieniadze to warto... u nas jest znacnie drozszy, jesli jednak nie masz tyle kasy to rozwaz tez takiego ACera jak mam ja... Wlasciwie niczym nie odbiega od Fujitsu-Siemensa.

Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm niestety Spider, FS sa lepiej wykonane ;) i nie mowie utaj o stylizacji bo to rzecz gustu, poprostu spraawiaja lepsze wrazenie jakosciowe - No ale to tez kwestia spojrzenia. Generalnie komputerek fajniusi i za t kase jak tylko mozesz to bierz.

w sumie teraz praktycznie kazdy komp markowy (no poza hp/compaq) jest niezle wykonany, ale fs, acer, sony (chociaz sprawia wrazenie strasznie delikatnego), te nowe dell'e (u mnie pojawia sie czasem trzeszczenie obudowy - recka sie pisze) sa faktycznie fajniusie :)

nie wymienilem toschiby bo nie milem w lapkach rzdnej nowej, a ta mojej matki nie dziala na korzsc marki :] (ale ma juz sluszny wiek)

Edytowane przez ayem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHE... Zabawne... :P

No coz ACer jest nieco lepiej IMO wykonany od Fujtsu-Siemens...

1342170[/snapback]

Fujitsu Siemens to próchno - mam, tylko markę ma "mocniejsza".

A warto zawsze o tym wspomnieć.

Zgadzam, się z Tobą że Acery są dobrze/lepiej wykonane, szczególnie ta najnowsza seria.

Ale i tak najlepsze są Toshiby i Delle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fujitsu Siemens to próchno - mam, tylko markę ma "mocniejsza".

A warto zawsze o tym wspomnieć.

Zgadzam, się z Tobą że Acery są dobrze/lepiej wykonane, szczególnie ta najnowsza seria.

Ale i tak najlepsze są Toshiby i Delle.

1346264[/snapback]

Napewno znacznie lepiej wypada niz Acery i Actiny - Actina i Acer to zaraz po HP najgorsze co moze byc z wyzszej polki. Poza tym wiekszosc notebookow jest montowana w chinach a FS w niemczech - panstwo mowi samo za siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno znacznie lepiej wypada niz Acery i Actiny - Actina i Acer to zaraz po HP najgorsze co moze byc z wyzszej polki. Poza tym wiekszosc notebookow jest montowana w chinach a FS w niemczech - panstwo mowi samo za siebie.

1346279[/snapback]

Dobrze napisane tylko, że to w żaden sposób nie świadczy to o jakości.

Inaczej: FS składa sprzęt w Niemczech po to aby firmy mogły je kupować za Unijną kasę. A i tak "flaki " są robione w Chinach czy Korei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miales stycznosc z nowymi Acerami, ze wysuwsz takie sady??? Jesli nie to nie zabieraj glosu. Mam Acera i nie ma sie do czego doczepic, jesli idzie o jakosc wykonania...

1346632[/snapback]

Z najnowszymi to moze nie ale mialem, ale zauwaz ze moje zdanie na temat tych komuterow wcale sie nie rozni od zdan wielu innych ludzi. Wiekszosc wybiera wlasnie Acery, poniewaz za niewielkie pieniadze mozna dostac komputer o niezlych parametrach. Widze, ze poczules sie urazony, ale wierz mi, ze tak sie sklada ze nie tylko Ty, bo ja takze - ktos podobnie wyrazil sie o FS, ktorego jestem wlascicielem.

Rozumiem SpiderMan ze interesujesz sie notebookami, widze ze wypowiadasz sie tu i owdzie ale prosilbym abys byl bardziej uprzejmy. Nawet gdybym nie mial racji to mam prawo sie wypowiedziec - przeciez to jest forum. Ile ludzi tyle gustow i nic na to nie poradzimy. Ja rozniez moglbym powiedziec do BRX zeby sie nie wypowiadal, bo ja mam inne zdanie.

Jedno chcialem zakomunikowac - chcialbym z Wami podyskutowac na temat laptopow ale w zgodzie i przyjacielskiej atmosferze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty mnie zle zrozmiales...

nie poczulem sie urazony... i nikogo nie mialem zamiaru obrazac... Czytaj ze zrozumieniem :D

Wyrazaj swoje zdanie na temat Acerow z wlasnych doswiadczen... Ja sie troche lapciakow naogladalem i namacalem, zanim podjalem decyzje o zakupie ACera...

Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty mnie zle zrozmiales...

nie poczulem sie urazony... i nikogo nie mialem zamiaru obrazac... Czytaj ze zrozumieniem :D

Wyrazaj swoje zdanie na temat Acerow z wlasnych doswiadczen... Ja sie troche lapciakow naogladalem i namacalem, zanim podjalem decyzje o zakupie ACera...

1347860[/snapback]

No tak sie sklada ze ja Tez :) Czytam ze zrozumieniem tylko takie stwierdzenie wysnulem z Twojego zdania :) jak widac blednie. Moze rzeczywiscie "przedzialy cenowe", ktore macalismy znaczaco sie od siebie roznily dlatego przepraszam za zbyt szybkie wyrazenie opinii.

Od siebie dodam tyle dla zalozyciela tematu, ze Fujitsu-Siemens to moim zdaniem solidna firma. Nie zawiedziesz sie pomoca techniczna (mialem kilka razy do czynienia - konkurencja pod tym wzgledem wysiada), wyposazeniem oraz wykonaniem. Trzymaja sie bez najmniejszych problemow kilka lat, nie ma problemow z serwisowaniem ani gwarancja i zdecydowanie nei sa prochnem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no widzę, że przez noc sporo się działo.:D

Więc może rozwinę swoją myśl.

Nazwałem FS jak nazwałem, bo po dwóch latkach użytkowania w Amilo M urywają mi się zawiasy ekranu, bateria pada i to tego komputerek trochę skrzypi.

W międzyczasie miałem drugiego kompa: Toshibę z serii Satelite i nie było czego się czepić. Całkiem inny materiał wykonania, mocniejszy, bateria również extra i do tego całkiem inny ekran LCD.

Jeżeli mowa o sprzęcie to zawsze warto pamiętać o wartości i prestiżu marki, a ta w przypadku FS jest minimalnie wyższa od Aristo ale za to ten ma bajer ceny. Moim zdaniem i tak najlepsze pod tym względem są jednak Delle i Toshiby - świetna marka i świetny sprzęt ale kurcze drogi.

I dlatego moja opinia jest konkretna. No cóż taki mam charakter i lubię coś mocno podsumować.

Bez urazu kolego.

Tak. Myślę, że sporo sobie wyjaśniliśmy i chyba trochę zeszliśmy z tematu.

Pozdrawiam, idę myć balkon i trzepać dywany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z dellem jest ten problem ze w moim i8600 obudowa skrzypi od nowosci i klawa jest kiepsko obsadzona (taka konstrykcja modelu - poprawia sie malymi podkladkami) ale pozatym to nie ma sie do czego przyczepic. :) podejrzewam ze te niuanse usunieto w tym nowych delllach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie odnośnie laptopów Asusa ( tylko bez odp. typu przereklamowane...itp. ;] )

Chodzi mi o konkretne informacje od ludzi, którzy mieli

(przyjemność/nieprzyjemność) obcować z tą marką – z góry dziękuje

---

A co myslicie o lapach ICom-a ??

Edytowane przez Laptok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz... konfig pratycnie identyczny z moim...

Reszta to kwestia gustu...

Jesli go mozesz sobie kupic za takie pieniadze to warto... u nas jest znacnie drozszy, jesli jednak nie masz tyle kasy to rozwaz tez takiego ACera jak mam ja... Wlasciwie niczym nie odbiega od Fujitsu-Siemensa.

1341403[/snapback]

najważniesza różnica to 128MB na Radeonie. a to może mieć znaczenie.

wypowiedzcie się proszę, gdzie umieślibyście firmę FUJITSU-SIEMENS, gdyby tworzono ranking firm, przed czy za Acerem.

jeśli macie odpowiednie doświadczenie, to zróbcie to ze szczególnym uwzględnieniem lapka FUJITSU-SIEMENS AMILO M1425.

dzięki

do Spidera (w związku z postem poniżej) - odnośnie postów, w których wciąż powtarza się to samo pytanie:

to fakt, już w innym miejscu przepraszałem za to. usprawiedliwić mnie może jedynie to, że za każdym razem kieruję to pytanie do inne osoby i w nieco innym kotekście. jak zauważyłem są na tym forum ludzie, którzy pracują na interesującym mnie sprzęcie. jednak marna szansa, że zawitają do tego jednego jedynego wątku, w którym zapytałem np. o F-S Amilo M1425. czekałem, czekałem i się nie doczekałem, więc sam zacząłem ich szukać i zadawać pytania w wątkach, w których podjęli dyskusję.

już będę grzeczny :).

Edytowane przez tse_tse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Która konfiguracja będzie bardziej opłacalna:

Fujitsu Siemens AMILO M 1425 - Pentium M 735 512/80 DVD±DL 15"WXGA R9700 g XPH

Maximale Mobilität und Performance bietet Ihnen das Widesreen-Notebook AMILO M 1425W mit neuester Intel Centrino Technologie.

Ausstattung: Intel Centrino mit Pentium M 735 (1.7 GHz/ 2 MB/ FSB400 Dothan) Prozessor, 512 MB (2x 256) DDR333 RAM, 80 GB Festplatte, 15.4 Zoll Widescreen WXGA TFT Display, ATI Mobility Radeon 9700 128 MB Grafik, DVD+/-RW Dual Double Layer Brenner, Modem, 10/100 LAN, WLAN 802.11b/g, Firewire, 3x USB 2.0, VGA, TV-out, SPDIF-out, 4-in-1 Card Reader, MS Works 8.0 und MS Windows XP Home SP2, 2 Jahre Collect & Return Service!

EUR 1.199,00

Czy:

Fujitsu Siemens AMILO M 1425 - Pentium M 735 512/60 DVD±DL 15"WXGA R9700 g XPH

Maximale Mobilität und Performance bietet Ihnen das Widesreen-Notebook AMILO M 1425W mit neuester Intel Centrino Technologie.

Ausstattung: Intel Centrino mit Pentium M 735 (1.7 GHz/ 2 MB/ FSB400 Dothan) Prozessor, 512 MB (1x 512) DDR333 RAM, 60 GB Festplatte, 15.4 Zoll Widescreen WXGA TFT Display, ATI Mobility Radeon 9700 128 MB Grafik, DVD+/-RW Dual Double Layer Brenner, Modem, 10/100 LAN, WLAN 802.11b/g, Firewire, 3x USB 2.0, VGA, TV-out, SPDIF-out, 4-in-1 Card Reader, MS Works 8.0 und MS Windows XP Home SP2, 2 Jahre Collect & Return Service!

EUR 1.149,00

Różnią się kośćmi pamięci i dyskami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najważniesza różnica to 128MB na Radeonie. a to może mieć znaczenie.

wypowiedzcie się proszę, gdzie umieślibyście firmę FUJITSU-SIEMENS, gdyby tworzono ranking firm, przed czy za Acerem.

jeśli macie odpowiednie doświadczenie, to zróbcie to ze szczególnym uwzględnieniem lapka FUJITSU-SIEMENS AMILO M1425.

dzięki

do Spidera (w związku z postem poniżej) - odnośnie postów, w których wciąż powtarza się to samo pytanie:

to fakt, już w innym miejscu przepraszałem za to. usprawiedliwić mnie może jedynie to, że za każdym razem kieruję to pytanie do inne osoby i w nieco innym kotekście. jak zauważyłem są na tym forum ludzie, którzy pracują na interesującym mnie sprzęcie. jednak marna szansa, że zawitają do tego jednego jedynego wątku, w którym zapytałem np. o F-S Amilo M1425. czekałem, czekałem i się nie doczekałem, więc sam zacząłem ich szukać i zadawać pytania w wątkach, w których podjęli dyskusję.

już będę grzeczny :).

1356187[/snapback]

Hmmm... a wystarczy przecież wysłać prywatną wiadomość do konkretnej osoby... Ja tak zrobiłem... Napisałem do Coolbarta i Yahwe i obaj mi odpisali za co im tą drogą jeszcze raz dziękuję...

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie odnośnie laptopów Asusa ( tylko bez odp. typu przereklamowane...itp. ;] )

Chodzi mi o konkretne informacje od ludzi, którzy mieli

(przyjemność/nieprzyjemność) obcować z tą marką – z góry dziękuje

---

A co myslicie o lapach  1353342[/snapback]

Ja mieć Asusa :) Ogólnie jestem zadowolony.

Jakość wykonania na przyzwoitym poziomie, nic nie skrzypi, ani nie odstaje. Miłe w dotyku materiały. Jedynie co to mnie zdziwiło, że ograniczyli w mojej karcie graficznej szerokość magistrali pamięci przez co mocno w tyłek dostała a ile na tym zyskali oni to nie wiem ;) Ogólnie tu masz recenzje mojego sprzęciora:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...636&hl=recenzje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze marki to IBM , Sony, Dell ,pozniej na rowni Toshiba=SimensFujitsu=Acer, HP/Compaq i reszta

a tak naprawde to nie ma najlepszej marki, wszystko zalezy od modelu.

Np. Dell bardzo dobra marka, a w USA to jedne z tańszych komputerow. :razz: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byscie wybrali jak byscie mili kupic dla siebie:

FUJITSU-SIEMENS AMILO M 7400 za 3400zl

procesor Intel Mobile Pentium Centrino 1,5GHz

pamięć RAM 512MB DDR

wyświetlacz LCD 15'' TFT 1024x768

dysk twardy 80GB

napęd DVD-RW / CD-RW

karta graficzna Intel Extreme Graphics 2M 855 GM wyjście D-SUB na monitor oraz TVout

karta sieciowa 10/100Mbps oraz WiFi

IrDA

Flash Card Reader (SD/MMC, MS)

modem 56K

FireWire IEEE 1394

LPT, TVout

3x USB 2.0

PCMCIA

gniazda: słuchawki, mikrofon

klawiatura angielska QWERTY

sprawna bateria (wg. producenta 2-5h przy normalnej pracy)

masa 2,6kg

czy

ACER TRAVELMATE 4051LMi - za 3600zł

Rodzina produktów. Acer TravelMate 4050

Klasa procesora Intel Pentium M

Kod procesora 715

Prędkość procesora 1,5 GHz

Częstotliwość szyny FSB 400 MHz

Pojemność pamięci podręcznej 2 MB

Technologia Hyperthreading Nie

Technologia Centrino Tak

Pojemność dysku 40 GB

Zainstalowana pamięć 256 MB

Maksymalna wielkość pamięci 2048 MB

Ilość banków pamięci 2 szt.

Ilość wolnych banków pamięci 1 szt.

Przekątna ekranu LCD 15 cali

Typ ekranu TFT XGA

Maksymalna rozdzielczość LCD 1024x768 pikseli

Typ karty graficznej Intel 855GME

Zainstalowana pamięć wideo 64 MB

Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci Przydzielana dynamicznie

Karta dźwiękowa zintegrowana

Napędy wbudowane DVD Dual ( -RW,+RW)

Typ gniazd PCMCIA 1 x PC Card Slot type II

Urządzenia wskazujące Touchpad

All-in-one Nie

Rodzaj baterii Li-Ion

Przybliżony czas pracy na bateriach do: 5 godz.

Złącza zewn. • 3 x USB 2.0

• Fast Infrared Port

• 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor)

• S-Video

• Fire Wire (IEEE 1394)

• RJ-11

• RJ-45

• Wejście na mikrofon

• Wyjście słuchawkowe

• Wejście zasilania (DC-in)

• IEEE 1284 (parallel)

Wyposażenie standardowe • 10/100 Mb/s (kontroler Ethernet )

• Modem 56K V.92

• WirelessLAN (802.11g network support, Wi-Fi compliant)

Dołączone oprogramowanie • Adobe Acrobat Reader

• Cyberlink PowerDVD

• Norton Antivirus

• NTI® CD Maker™

Zainstalowany system operacyjny Windows XP Home

Podstawowa gwarancja 12 miesięcy

Dodatkowe informacje o gwarancji: 12 miesięcy w serwisie

Głębokość 281,5 mm

Wysokość 32/34,9 mm

Szerokość 336,4 mm

Masa brutto 2,84 kg

Dziekuje i przepraszam ze nie dalem linkow (ale byla to oferta pewnego sklepu ktory przyslal mi ją pocztą).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm niestety Spider, FS sa lepiej wykonane ;) i nie mowie utaj o stylizacji bo to rzecz gustu, poprostu spraawiaja lepsze wrazenie jakosciowe - No ale to tez kwestia spojrzenia. Generalnie komputerek fajniusi i za t kase jak tylko mozesz to bierz.

w sumie teraz praktycznie kazdy komp markowy (no poza hp/compaq) jest niezle wykonany, ale fs, acer, sony (chociaz sprawia wrazenie strasznie delikatnego), te nowe dell'e (u mnie pojawia sie czasem trzeszczenie obudowy - recka sie pisze) sa faktycznie fajniusie :)

:blink:

Mam hp i powiem szczerze ze jest bardzo dobrze wykonany, napewno duzo lepiej niz acery-wiem bo mialem do wyboru acera aspire 1804,i wlasnie FS amilo 1425.Widzialem duuzzo laptopow zanim kupilem swojego, wiec dziwi mnie twoja opinia o hp.Wedlug mnie najlepiej wykonane sa Toshiby,Fujitsu-Siemensy i wlasnie hp.Moj model hp to pavilion zd8000 :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi