Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

...Co do firm to chyba najgłośniejsze są Sunony :(

pomylka z "firmowych" to najglosniejsze sa SPIRE (dziwny swist) - a niewielka przeszkoda i robia sie 2x glosniejsze od konkurencyjnych :(

SUNON ma tylko ta wade ze czesto na lopatkach sa zbedne pozostalosci odlewek (w zwiazku z tym kiepsko rozlozony srodek ciezkosc i wpadaja w wibracje) ale wystarczy wyjac "smiglo" i popiescic ;) papierem sciernym i juz jest OK - jak to za malo to zamiast przykrecac do obudowy/radiatora/... przyklejamy silikonem uniwersalnym i juz mamy amortyzacje (jak ktos chce sposob posredni to gumowe podkladki - np z detki rowerowej/samochodowej beda OK)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, z nieba żeście mi spadli z tym tematem. Niedługo muszę qpić trzy 8cm i trzy 5cm. Nie wiem jakiej firmy i gdzie(najlepiej Wawa lub Cracow). Najlepiej, żebym nie zabulił jakiejś ogromnej kasy. Dwie 8 będą chłodzić zasilacz(7V lub nawet 5V). Jeślic chodzi o 5 to dwie siądą na radiatorze proca(7V), więc powinny być wydajne. Proc - P II 300@450. Z góry THX za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Ci troche namieszam ale zamiast tych 5 daj lepiej 8 albo 9. 5 sa tak malo wydajne ze musial bys miec proca VIA zeby moc je zwolnic i nic nie spalic. Kupujac 9 pewnie zaplacisz mniej niz za te 5. Poruwnaj sobie przepustowosc 5 i 9. Poza tym zeby 5 byla wydajna musi sie szybko krecic a to chalas. Druga sprawa ze male szybko krecace sie wentylatorki maja nieprzyjemny wysoki ton.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, z nieba żeście mi spadli z tym tematem. Niedługo muszę qpić trzy 8cm i trzy 5cm...

co do wentykow 50mm to sobie je daruj - lepiej kupic 60mm (obracaj sie wolniej niz 50 a maja wieksza wydajnosc) co do przejsciowek masz pomocny link http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html

co do Wa-wy - to Wolumen i WGE (podziemia kolo GUS)

co do konkretnych wentyli - to poczytaj wczesniejsze posty w tym watku i poszukaj tematow n/t wentylatorkow - powiem to co mowilem Sunon "wyszlifowany", spowolniony i odizolowany od blachy jest OK - ale bierz modele na lozysku kulowym - np KDE1208PTB3 (80x80x25) - slizgowe na poczatku cichsze ale z biegiem czasu robia sie glosniejsze niz kulowe

jak do budy to lepszy moze byc KD1209PTB3 (92x92x25) - niwiele glosniejszy od 80 a wydajniejszy o 20% (po zabiegach jak wyzej halas bedzie znosny)

jak sie uda dorwac to bierz Papst lub PanaFlo

i unikaj jak ognia SPIRE - dzadostwo totalne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Ci troche ... ble, ble, ble ... sie wentylatorki maja nieprzyjemny wysoki ton.

Jeśli chodzi o proc, to powiem Ci, że przez pewnien czas chodził bez wiatraczka :lol: Będzie podkręcony, i właśnie dlatego daje wiatraczki. A na 7V, żeby cicho było.

co do wentykow ... ble, ble, ble ... lub PanaFlo 

i unikaj jak ognia SPIRE - dzadostwo totalne

Najprawdopodobniej na radiator pójdą dwie 60. Jeśli chodzi o zamianę 80 - 92, to raczej odpada(nie ma tyle miejsca). Wprawdzie można zrobić jak na stronce, którą podał benek, ale ja nie mam takich zdolności manualnych 8) Acha. SUnOnki będą chyba. Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o takim projekcie , ( Moze i bylo juz na boardzie ale ja tego nie widzialem) na Titana TTC D5TB nalozyc jeszcze jeden wentyl 80x80 i obydwa puscic na 7v , jaka bedzie wydajnosc ?

powinno byc tak jak przy jednym na 12V ale ciszej czy tez sie myle ?

PS : co bedzie gdy ten nalozony wiatrak bedzie wyciagal ?

Bedzie tak jak w samolotach , wiekszy czad ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o takim projekcie , ( Moze i bylo juz na boardzie ale ja tego nie  widzialem) na Titana TTC D5TB nalozyc jeszcze jeden wentyl 80x80 i obydwa puscic na 7v , jaka bedzie wydajnosc ?

powinno byc tak jak przy jednym  na 12V ale ciszej czy tez sie myle ?

Bedzie tak jak  w samolotach , wiekszy czad ?

Kicha bedzie, tylko sie beda napedzaly jeden drugiego, zero zwyzki wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... na Titana TTC D5TB nalozyc jeszcze jeden wentyl 80x80 i obydwa puscic na 7v , jaka bedzie wydajnosc ...

pod warunkiem ze masz duzo miejsca w budzie to moze wypalic - robisz przejsciowke w ksztalcie Y a raczej V - na gorze na rozgalezienia dajesz te wentylki, a dol przykreczasz do radiatora - przejsciowke o srednicy 80 najlatwiej byloby zrobic z rurek aluminowych jakie sprzedaja w marketach budowlanych do robienia kominow itp

IMHO taniej, szybciej i wygodniej jest zrobic przejsciowke w ksztalcie lejka 80/92 i zamiast wentyla 80 dac 92 (sa okolo 20% wydajniejsze od 80)

PS masz adres gdzie gosci robil przejsciowki 50/60 i 60/80 http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html

spapuguj ten pomysl tylko zrob 80/92 i po ptakach :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o takim projekcie , ( Moze i bylo juz na boardzie ale ja tego nie  widzialem) na Titana TTC D5TB nalozyc jeszcze jeden wentyl 80x80 i obydwa puscic na 7v , jaka bedzie wydajnosc ?

Wątpie, czy tio zadziała. Jeśli będziesz miał jeden wolniejszy wiatraczek, to będzie on zmniejszał ilość obrotów drugiego.

Ja się zastanawiałem nad czymś innym. Gdyby tak do wentylatorka od proca przymontować coś w rodzaju... komina?? Taka blaszka, pomiędzy procem a wyjściem z obudowy. Tak żeby cooler nie wyżucał powietrza do komputera tylko na zewnątrz. Czekam na krytykę 8) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś miałem nałożone na siebie dwie 60x60 ... i spoko wydajność takie kombo miało większą ... temp na procu zmniejszyła mi sie ok 4'C ale ten odgłos - po miesiący dałem sobie spokój. Jeszcze troche i bym musiał nosić aparat słuchowy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wyciecie w bocznej blasze dziury z zamontowanym wentylem tak skierowanym aby dmuchał wprost na coolera - zysk ten sam a praktycznie wcale nie jest głośniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...