locoloco Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Wiem ,że jeszcze w tym roku to się trochę zmieni . Nie musimy kupować piekarni żeby zjeść bułkę. Warto nawet od czasu do czasu obejrzeć film w IMAX - żeby być zadowolonym. HDTV i tak trafi do naszych miszkań . W USA / hdtv.com.pl/ za 30 programów w ysokiej rozdzielczośći to koszt mniejszy niż u nas za kablowkę /9$ za miesiąc/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Gizmo, ale teraz zarzuciles gloopota, po pierwsze w tej cenie co najwyzej kupisz projektor z rozdzialka rzeczywista 1024x768 a wiec daleko mu do jakosci hdtv 720p z rozdzialka 1280:720 nie wspominajac juz o hdtv 1080p z rozdzialka 1920:1080, z ta przekatna to tez groobo przesadziles nie ma projektora w tej klasie cenowej, ktoory wyswietlilby obraz o dobrej jasnosci przy przekatnej 3m i mowa tutaj o calkowicie zaciemnionym pomieszczeniu, nie wspominajac juz o pomieszczeniu choc sladowo oswietlonym. A co do cen to w mediamarkt 27 calowy telewizor lcd potrafiacy wyswietlic hdtv 720p jest w tej chwili sprzedawany za 3999PLN. Pozdrawiam 1342494[/snapback] częściowe kłamstwo :) a częściowo masz rację :) nigdzie nie pisałem o obrazie dobrej jakości czy jasnosci tylko o teoretycznej wielkości obrazu :) mój projektor z odległości 10 m od ekrany daje max. 6m szerokości obraz, a max. odległośc opisana jest na 12,4 m od ekranu przy szerokości około 7,5-7,6 m właśnie - wszystko to z zastosowaniem obiektywu szerokokętnego ... sam mam go ustawionego tylko około 6 m od ekranu więc szerokośc obrazu można sobie wyliczyć, ma mniej wiecej 2,5-3,0 m (w zależności od ustawienia) - z obiektywu szerokokątnego nie korzystam ... nawet bez obiektywu szerokokątnego mam wg producenta jeszcze pewien zapas wielkości ekranu bo przy odsunieciu od ekramu do 10 m ma niby dawac obraz szerokosci 4-5 m w zależności od ustawień (bez obiektywu szerokokątnego) stoi on w w pomieszczeniu 8x10m, które można tak zaciemnić, ze nie widać dłoni odsuniętej od twarzy na odległość 20 cm :) projektor ten daje rozdzielczośc 1366x768 - wiec obsługuje w pełni HDTV 720p ... jest też kompatybilny z HDTV: 1080p, 1080i tyle, że obraz jest przetwarzany i wyświetlany z rozdziałką właśnie 1366x768 .... kupiłem go na targach w Azji południowo-wschodniej, zapłaciłem w przeliczeniu ok. 9000 PLN - co prawda nie w Polsce :) jakośc obrazu jest wyśmienita - podłączam bezpośrednio przez DVI do komputera i odtwarzacza DVD ... jest też s-video ale jakoś do DVI sie przyzwyczaiłem ... no tak - jak sprawdziłem na necie to się okazało, że musiałbym za niego zapłacić w sklepie minimum 12 500 PLN - więc masz chyba racje, ze za cenę podaną przeze mnie nie da się kupić projektora dobrego do HDTV .... P.S. czy cena około 9000PLN za projektor dający rozdziałkę 1536x864 to jest opłacalna cena? takze ma łącze DVI .... Post extra - to nie tylko oklepane info . Cena 6500 - to wysoka cena , ale w stosunku do telewizora 32 , która pół roku temu kosztował 9999 - te cena przyzwoita. Można też kupić tv lcd 26 cali za 3999 - ale to też duża kwota - zabrzmi głos . Taka jest siła rozwoju - nowe musi kosztować . Dalszy rozwój HDTV sięga jeszcze wyżej .Koledzy byli w laboratorium badań JVC - stracili poczucie gdzie zaczyna i kończy się rzeczywistość . Niestety zwiększenie rozdzielczości w hdtv nie jest dwukrotne ale prawie dziesięciokrotne . Trzeba policzyć !!!! Najlepiej się pospierać gdy jesteśmy po pokazach . Trudne są początki nowego Pozdrawiam 1347759[/snapback] nie do końca prawda bo skoro Panasonic, który stoi u mojej babci od 5 lat i kosztował 1699 PLN a ma tylko 21 " moze wyswietlac obraz z rozdziałką 1024x768 to gdzie tu 10x zwiekszenie rodzielczości? arytmetycznie jest to zwiększenie rozdziałki odbiorników (telewizorów) zaledwie nawet nie dwukrotne a geometrycznie nawet nie 4 krotne :) - mówię o odbiornikach a nie kodowaniu sygnału :) kodowanie sygnału (zmiany): poza tym sygnał PAL daje rozdziałkę siedemset ileś punktów na xxx więc nawet jeśli sie go podwoi algebraicznie (każdą krawędż obrazu mnożąc przez 2) to ilośc pikseli wzrośnie zaledwie 4x, przy zwiększeniu 3krotnym każdego z wymiarów (dałoby to rozdziałkę grubo ponad 2000punktów na xxx) - dopiero wtedy wzrost byłby w ilości pikseli około 9 krotny ... nawet dziś nie ma ani takich wyswietlaczy ani tak nadawanego sygnału. zdecydowanie większy wzrost nastąpił w przypadku sygnału a nie samych odbiorników Edytowane 26 Marca 2005 przez Mr_Gizmo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janunio Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Kochani moi !!! Zapytajcie rodziców ile miesięcznych pensji zapłacili 20 lat temu za 21" Jowisza. Oczywiście na wolnym rynku bo w sklepach byłu tylko dla SB i dla górników na kartki. W prawie cen to nie wiem jak Wam pomóc. W 1980 roku najtańsza gitara w Berlinie kosztowała 100 USD (koreańska podróba Fender Stratokaster). W moim przypadku składała się cała rodzina. TO było 5 miesięcznyc pensji. Żeby oddac pojechałem pracowac na budowie w Monachium w wakacje. To były inne czasy. Bo dnówkę miełem 100 DEM ( 10 godzin po 10 DEM) Kurs był 1,6 DEM = 1 USD. Czyli dwa dni i miałem gitarę. Teraz polecam Norweskie platformy naftowe na morzu Północnym. Relacje podobne. Albo sprzątanie w Kopenhadze itp.. Ale gdzie będą kolejne pokazy HDTV bo o nich nigdy nie słyszałem ?! Może ktoś wie jak nagrac HD1 w czasie kodowanym !!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Pokazy - jutro ustalamy dalszą strategię . Wyniki wkrótce. http://hdtv.com.pl/modules.php?op=modload&...order=0&thold=0 Już są zapowiedzi nowych stacji HDTV. Myślę ,że proces rozpoczęty .Tym bardziej , że ceny plazm i LCD znów poszybowały w dół . Najwięcej na / e-panasonic.pl , kupujemy.pl , audiovideo.com.pl, max audio.com.pl/ .HDTV Górą pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Ceny podałem po to aby porównać ją z telewizorami tradycyjnymi 32 " , które kosztują tyle samo / a mają swoją normalną sprzedaż / . Nie jest to więc koszt dużo większy jak sugerują inni. A 7000 zł to koszt tv 32 " - ale są też mniejsze i tańsze telewizory . Widzę jednak ,że nie uważnie obejrzełeś pokazy telewizji HDTV. Niestety to nie ewolucja - a rewolucja. Tak specjaliści wielu czasopism na całym świecie tak wypowiadają się o czekających nas czasach. Co do tunerów to działają tak samo jak wszystkie tunery satelitarne . Co raz więcej informacji na - hdtv.com.pl . 1342326[/snapback] no bez przesady. Mój kumpel kupił 32 cale/panorama od philipsa za 2500 zł ze stolikiem. 7000 zł to jakieś prawie 3xtyle Duża część moich znajomych woli sobie kupić TV 29/32 cale gdzieś na wyprzedaży u niemca za 300-400 zł... po co przepłacać? No ... może za 100Hz - takie TV chodzą po 500 zł na wyprzedażach. Wiem wiem ... co nowe to nowe - ale z drugiej strony społeczeństwo polskie jest jeszcze troszkę za biedne na plazmy czy LCD za 7000zł (są oczywiście ludzie których na to stać - ale jeśli 3/4 społeczeństwa zarabia rocznie 7000 zł to o powszechności HDTV można sobie na razie jedynie pomarzyć) Z drugiej strony pamiętam programy o HDTV jako o nowości w Japonii, które leciały jakieś 15 lat temu w telewizji (albo i dawniej)... a do tej pory nie mam tego u siebie w domku. Tak się składa że obecnie wszystko ma charakter rewolucji - ale w dużej części wykreowanej marketingowo. Tak naprawdę duża część ludzi nie ma wcale potrzeby oglądania HDTV... czemu? bo interesuje ich to co wrzucą do garnka na obiad i dlaczego ten kurczakz makaronem aż tyle kosztuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoko240 Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Mr. Gizmo - nieprawda że w Pal'u uzyskasz 700 ileś punktów z prostego powodu, szerokość pasma wizji to zaledwie 6.5MHz dla Pal'u, w praktyce dobre odbiorniki może uzyskają około 500 linii w poziomie i 576 w pionie ale w interlace. Hdtv 720p ma obraz progresywny. Zauważ też że obraz z płyt DVD chociaż ma 720 punktów w poziomie to z powodu swej panoramiczności zaledwie 250-300 punktów w pionie. Więc nawet HDTV 720p ma około 6x wyższą rozdzielczość niż DVD (pod warunkiem że na DVD jest film w formacie panoramicznym, czyli większość). W1080i różnica wzrasta do około 12x!!. Na wpomnianym przez Ciebie 5-cio letnim odbiorniku 21" pewnie można podać z wyjścia karty graficznej sygnał 1024x768, ale odbiornik nie wyświetli wszystkich punktów, obraz będzie rozmazany, wyświetli tak jak wyżej powiedziałem około 500x566 w interlace max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 http://www.hdtv.com.pl/modules.php?op=modl...order=0&thold=0 warto poczytać co wkrótce będzie się działo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 warto poczytać co wkrótce będzie się działo 1364480[/snapback] Dziac sie bedzie dzialo, ale nie w Polsce, tutaj sobie jeszcze "troche" poczekamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 LoL. LoooooL. "Spox mozna se kupic plazme, to juz tylko 25k zl, bierzesz kredyt na 7 lat i spox po 300zl miesiecznie bulisz" LoooooooooooooooooooooooooooooooooL. Ktos tu upadl na glowe,musialbym sie za przeproszeniem z chu**m na lby pozamieniac zeby 7 lat tyrac na durny odbiornik TV :). Porzadny nowy TV mozna wyrwac za okolo 2 kafle, a jakosc obrazu LCD lub Plazm pozostawia jeszcze SPORO do zyczenia, podobna kwestia co w monitorach dla PC. I zeby niebylo ,widzialem nieraz i niedwa LCD/Plazmy ,laze czesto po sklepach to i sobie poogladam burzujskie zabawki a co :) Ale to poprostu narazie niema sensu :), najsmieszniejsze sa te male (po 20 kilka cali) telewizory lcd, straszne odwzorowanie kolorow, interpolacja, dzieki LCD wychodza na wierzch wszelkie niedoskonalosci sygnalu,smuzenie i na dodatek straszne (jak na tv) katy widzenia.A ludzie ida kupuja mowia "Muuuu"i gra :) ,na dodatek placa za taka przyjemnosc duzo wiecej jak za porzadny crt. Dziekuje, postoje. Jedyne sensowne rozwiazanie na czas obecny to cyfrowy tuner sat + monitor (najlepiej porzadnej klasy CRT). Locoloco ,nie istnieja dla ciebie zadne granice w spamowaniu na temat waszej stronki co ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janunio Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 "Spox mozna se kupic plazme, to juz tylko 25k zl, bierzesz kredyt na 7 lat i spox po 300zl miesiecznie bulisz" LoooooooooooooooooooooooooooooooooL. Ktos tu upadl na glowe,musialbym sie za przeproszeniem z chu**m na lby pozamieniac zeby 7 lat tyrac na durny odbiornik TV :). Tu są jakieś wyścigi gdzie najtaniej, i jak otoczyc sie dziadostwem. HD TV to zdarzenie dla ludzi mających najwyższe oczekiwania estetyczne. Realizacja marzeń nie musi byc związana z aktualnym stanem portfela. Dla jednych taki cel jest wart 7-dmio letnich wyrzeczeń dla innych ponad wszystko najważniejszy jest adres sklepu z "alpażką" za 2,2 zeta. Pamientajmy, że kupowanie jak najtaniej nie jest celem samym w sobie. Po to zarabiamy, żeby wydawac i miec. Wchodzenie w posiadanie dóbr materialnych to samorealizacja. Dam prosty przykład; Mój obrzydliwie bogaty koleś, ale z tych co kupują jak najtaniej do dziś nie może kupi komputera PC bo od 10 lat ma pełną i uzasadnioną świadomośc, że to strasznie za 6-mcy stanieje. Przez to nie umie obsługiwac PC-ta, ma problemy w pracy nie mówiąc, że internet z jego zasobami jest mu obcy. Jego dzieci chodzą pograc do sąsiadów !!! 5 lat temu kupił okazjonalnie z upadłego biura kompa za 800 zł ale zraził sie bo mu na tym Quake II nie odpalił. Pamiętam bo wtedy kupiłem kompa za 10 000 zł ( 1800 zł GeForce NVIDIA z DDR, 1500 zł za Creative Live Platinium) Pentium III 500, Seagate Baracuda 20GB itd. po prostu full wypas. Zasada jest prosta: Jak będziesz coś potrzebował: to sobie kup !!! Jak cię nie sta to weź kredyt. A teraz o HDTV. Jak to jest, że na rynku w Germanii jest w sprzedaży 10 filmów na krzyż w WHVHD zaś ProSieben HD nadaje co dwa tygodnie kolejne filmy w HD w systemie"open to air". UWAGA !!!! ma by dokument BBC o wulkanach w Yellowstone. Boję się, że był wczoraj. Może ktoś ma sposób na ustalenie kiedy i co puszczą w HD. 10 kwietnia - niedziela o 20 będzie "Man in Black II" Janunio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Adres podaję wtedy , gdy już padło rozwiązanie - wówczas dołączam link aby nie omawiać dwa razy tej samej sprawy. Nie bardzo zrozumiałem niektóre wywody . Plazmy i LCD są dla ludzi.. Skoro sprzedano ich kilka milionów i zamierza się sprzedać kilkanaście milionów , to warto wiedzieć na co zwrócić uwagę , gdzie - w jakich- sklepach można już dziś otrzymać rzetelne informacje. Nikt nikomu nigdy niczego nie wciska. Ale gdyby nie rozmówcy - tego wątku - też wiele informacji zostałoby w książkach. Jeśli kogoś nie stać teraz - to stać będzie jutro. Wówczas edukacja przyniesie pożądane efekty. Przynosimy nowość również poprzez pokazy w różnych miejscach Polski. "łaze czesto po sklepach to i sobie poogladam burzujskie zabawki " proletarjaci do kos - już gdzieś to słyszałem . Odbiorniki te kupują zwykli ludzie , ktorzy chcą czegoś więcej niż telewizor Rubin- hit gierkowskiej władzy. Muuuu robią Ci , którzy żyją w ciemnogrodzie i nie wiedzą jakie są kierunki rozwoju. Muuuu robią Ci , którzy wydają kupę kasy na porządny crt i za trzy lata nie będą mogli oglądać telewizji wysokiej rozdzielczości Muuuu powiedzą wtedy gdy będą musieli kupić nowy telewizor - LCD lub plazmę - bo ktoś uświadamiał ich , że nowości to burżuazyjne wymysły Muuuu - zawyją z bólu gdy trzeba wydać kasę , ktorą dziś wydało się nieroztropnie. Muuuu - z rozpaczy za tym który wprowadził ich w błąd. Kąt widzenia w TV plazmach i lcd. Mity pękają proszę uważnie obejrzeć - ostatniie produkty - dobrych / normalnych/ firma , a nie wynalazki.. Ciekawe kto w domu ogląda telewizor siedząc przy ścianie. Ten mit nie istnieje . Test przeprowadziłem na CRT JVC 32 P 40 oraz - plazma Pioneer, plazma JVC, LCD Sharp, Plazma Panasonic , Lcd Samsung , Plazma Thomson. / sygnal HDTV/ . Wszystkie urządzenia z bieżącej produkcji . I co ???? I nic . Wszystkie aż do zakończenia możliwości widoku obrazu /z boku/ odbierały jednakowo - mimo ,że instrukcje podają różne informacje. Zawsze dziwi mnie , kto siedzi z boku na ścianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) @ Janunio, chyba trochu ci sie plataja pojecia, jak ktos ma przykladowo dobry crt w granicach 29-32" ,na jakims plaszczaku 100hz w miare renomowanej firmy (panas,sony,samsung,thomson czy cos w tym guscie) to wedlug ciebie otacza sie dziadostwem ??!! Przeciez niemowie ze jedynym slusznum rozwiazaniem jest Jowisz na secamie z 85r :-D. Ja takze niejestem zwolennikiem marketowej masowki za "999zl" i ofert "nie dla idiotow".Kupowac nalezy z glowa zgadza sie. Ale istnieje cos takiego jak price/performance ratio ,oraz tez istnieje cos takiego jak "Ten stuff kosztuje tyle co 1/4 przyjemnego mieszkania" ;-). Ja nietwierdze, jesli zarabiasz 6tys miesiecznie, to mozna sie pokusic o kupno plazmy (choc ja bym niekupil bo mi sie najzwyczajniej w swiecie obraz niepodoba, wolalbym projektor), ale twierdzenie zeby tyrac na durny wyswietlacz ruchomych obrazkow 7 lat odkladajac ta zabawke kazdy grosz (w miedzy czasie zabawka stanieje 2-4krotnie) jest conajmniej nierozwazne. "Pamientajmy, że kupowanie jak najtaniej nie jest celem samym w sobie. Po to zarabiamy, żeby wydawac i miec." Alez jak najbardziej, ale patrz przez pryzmat standardowego polaka. Telewizor to jest rzecz o wiele bardziej zbedna jak mieszkanie czy 4 kolka, defakto potrzebne sa wszystkie. Wiec kupowac trzeba z glowa, zastanawiajac sie z czego zrezygnowac zeby uzyskac co. Podales przyklad komputera, bardzo sluszny. Ale jakbys sie dobrze zastanowil, ale naprawde DOBRZE to bys zrozumial ze ani komp za 800zl niema sensu ani komp za 10 tys TEZ niema sensu :).Niejestem zwolennikiem tanizny, spojrz w podpis. Zastanow sie, co ma wiekszy sens, A64 3000+ pod socket 939 czy Athlon FX 55 pod socket 939 ? Ten drugi osiagnie z 200mhz wiecej i ma 512kb cachu wiecej.To sie przeklada na jakies 5-10% wieksza wydajnosc. A roznica w cenie ? 500zl vs 4tys zl :). Oczywiscie jak kogos stac to bierze FX55,ale tego typu szczesciarzy ktorzy moga poprostu kupic sobie FX-a jest w polsce BARDZO malo. @Locoloco Plazmy i LCD są dla ludzi.. Skoro sprzedano ich kilka milionów i zamierza się sprzedać kilkanaście milionów , to warto wiedzieć na co zwrócić uwagę , gdzie - w jakich- sklepach można już dziś otrzymać rzetelne informacje. Nikt nikomu nigdy niczego nie wciska. Jasna sprawa ze sa, ale zastanow sie ,tak miedzy bogiem a prawda, myslisz ze ci wszyscy ludzie ktorzy lataja z szalem w oczach i LCD wyrytym w mozgu, oni POTRZEBUJA tej technologii ? Jakies 90% narazie nie :), 98% ludzi kupuje lcd bo wygladaja "sexy" i "cool" a nie bo wiedza co to hdtv, nie dlatego ze potrzebuja duzej rozdzielczosci, nie dlatego ze maja zielone pojecie o tym wszystkim ,tylko dlatego ze to jest Trendy :). A co do wciskania, na jakim ty zyjesz swiecie ? Alez OCZYWISCIE ze wszelkie korporacje wciskaja kazdym mozliwym sposobem nam te zabawki :)))), w sklepie sprzedawcy tez ci beda wciskac ze posiadanie lcd to znak statusu oraz nieodlaczna czesc cyfrowej przyszlosci (blablabla). To sie nazywa napedzanie koniunORT: ORT: ORT: ktury, show must go on. Co do samych katow widzenia, to smiem sie niezgodzic ,moze jestem przewrazliwiony ,ale drazni mnie juz sama delikatna zmiana kolorow jak sie patrzy z boku i nadal jest to niestety bardzo widoczne, owszem sprawa ulegla juz dramatycznej poprawie ale DALEKO jeszcze do projektorow czy crt. I tak ,jesli Telewizor ma sluzyc calej rodzinie w kazdym przypadku i zawsze ma miec idealny obraz to sa bardzo wazne parametry. Przykladowo ja ogladam Tv pod lekkim katem poniewaz niemam innej mozliwosci, budowa pokoju oraz meble i ogladam tv pod katem i na dodatek "od dolu", mialem juz 3 monitory lcd i za kazdym razem niespelnialy nawet podstawowych wymogow w kwestii spokojnego obejrzenia filmu.Owszem wszystko widac, ale kolory z lekka "wariuja" i dla mnei to jest niedo zaakceptowania. Przyczym ,jesli mowa o czlowieku ktory ma wydzielony pokoj ,z calym sprzetem odpowiednio rozplanowanym w pomieszczeniu oraz umeblowaniem robionym "pod" tv to tak ,katy bedziemy miec idealne i takiemu czlowiekowi to juz przeszkadzac niepowinno. Niechcialem nikogo urazic, poprostu zdumialo mnie ze ludziom tak latwo przychodzi pisanie zdan typu "Wezmiesz kredyt w banku na 7 lat po 300zl miesiecznie" ,kiedy w gre wchodzi pudelko do ogladania obrazkow... I musiscie zrozumiec ze zdecydowana wiekszosc ludzi to straszni laicy w temacie, oni tacy byli i zawsze beda :), ostatnio czytalem ciekawy artykul na overclockers.com, mianowicie wedlug badan w usa. (przetlumaczylem tekst orginalny) # People buy HDTVs without having or getting HDTV service. Ludzie kupuja telewizory HDTV nieposiadajac sygnalu HDTV a nawet nieplanujac tego. # If you think that's dumb, about two-thirds of households with HDTV think they're watching HDTV when they aren't. Jesli myslicie ze to jest glupie,okolo dwoch trzecich gospodarstw domowych z telewizorem hdtv mysli ze ogladaja telewizje hdtv mimo ze nieogladaja. # Many apparently buy EDTVs because they're cheaper and think they're getting HDTV when they're not. Duzo ludzi kupuje Telewizory EDTV myslac ze sa poprostu tansze i tez beda ogladac HDTV. # "When Comcast asked its customers if you get access by plugging in a cable, "40 percent said they didn't know." # Kiedy Comcast (firma oferujaca TV kablowo), zapytala swoich uzytkownikow czy wpiecie kabla umozliwia odbior, 40 procent odpowiedzialo ze NIEWIE (buahahahahaha). I to jest wlasnie "spoleczenstwo" :) Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez RaV[666] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Co do kątów patrzenia - to niestety nie masz racji - zapraszam na pokaz . .Dotyczy to telewizorów LCD i plazm a nie monitorów LCD. Łaziłem pół godziny przy tych kątach patrzenia. Inni też . Ale mówimy o odbiornikach ostatniej generacji./ z sygnału HDTV/ Nasze społeczeństwo jest trochę inne . Pokazy które robiliśmy w Polsce miały za zadanie pokazać sygnał telewizji HDTV , jak również zaznajomić kupujących ,żeby nie pozwolili sobie wciskać kit - np. w MM. Po 15.04.2005 - ruszamy z pokazami w Polsce- będziemy informować o tych problemach które zacytowałeś. Być może się spotkamy z niektórymi. I zakup TV LCD lub plazmy wcale nie jest aktem snobizmu , ale potrzeby. Jeśli ktoś ogląda sporo programów /z dobrego źródła/ i z dvd - to zakup jest spełnieniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) @Locoloco Wedlug mnie niestapasz twardo po ziemi jesli myslisz ze wiekszosc ludzi kupuje lcd z rzeczywistej potrzeby a nie snobizmu :), pamietaj, ja niemowie o entuzjastach bo to ulamek procenta, porownanie klasy, ile jest uzytkownikow kompow w rodzaju dell a ile jest uzytkownikow ktorzy sami skladaja kompa :). Ale z przyjemnoscia zobacze ten brak zmiany kolorow przy patrzeniu pod katami, kiedy bedziecie w krakowie ? :) ps. A format dvd ma zbyt mala rozdzielczosc by wyswietlacz hdtv mu cos wiecej dawal z tego co mi wiadomo przynajmniej ;-), wiec w przypadku plazmy lcd bedzie interpolacja, a interpolacji mowimy Bue! :P Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez RaV[666] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Cala ta dyskusja na dzien dzisiejszy i na obecnie panujace w Polsce warunki jest pozbawiona sensu. Na takim zakupem mozna sie zastanawic, gdy jakies stacje beda regulanie nadawac programy w HDTV a nie cos od swieta, do tego albo nie po polsku albo nic interesujacego. Osobiscie wole poczekac te trzy lata (chociaz i tak szczerze watpie, ze w przeciagu tych 3 lat telewizcja cyfrowa, czy ta naziemna czy przez kablowke bedzie dostepna nie tylko dla wybranych) i wtedy ewentualnie kupic odpowiedni telewizor za odpowiednio nizsza cene. Dzisiaj jest mi on poprostu zbedny i 100Hz w zupelnosci do wszystkiego wystarcza. PS. Z tego co mi wiadomo telewizory niekompatybilne ze standardem HDTV rowniez pozwalaja na obejrzenie programu nadawanym w tym systemie. "Jedynym" problemem bedzie znieksztalcony obraz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 PS. Z tego co mi wiadomo telewizory niekompatybilne ze standardem HDTV rowniez pozwalaja na obejrzenie programu nadawanym w tym systemie. "Jedynym" problemem bedzie znieksztalcony obraz ;) 1367484[/snapback] Zniekształcony, a dokładniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Po prostu nie działa .Są tylko paski.Stary telewizor - to stary telewizor. Ale twórcy HDTV - idą ostro do przodu . Nowy kanały będą szybciej niż zakładano http://www.hdtv.com.pl/ Wszystkie duże imprezy sportowe - bedą nadawane w HDTV. Tanieją plazmy i lcd . Dostepne będą wkrotce odtwarzacza do płyt w tym systemia. Idzie nowe .............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 a wlasnie zastanawialem sie co za idioci kupuja plazme, jakosc wyswietlanego obrazu jest zenujaca ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Nie będę Cie obrażał - bo nie zasługujesz na to - uważaj żeby przypadek tegp schorzenia nie trafil do Twego domu. Może zżera CiE zazdrość - to ludzkie - rozumiem. Może - brak wiedzy - też da się wytłumaczyc. Ale Trzeba wybaczać - ludziom o wątpliwym poziomie zachowania - a pora ku temu w obecnej chwili najwyższa. Przepraszam Cię za to że niewidziałeś dobrej plazmy i dobrego sygnału. Młody jeszcze jesteś i z wiedzą u Ciebie cieniutko. Gdybys odwiedzał Olsztyn zapraszam - nie wiem tylko czy Twój umysl zniesie na raz tyle wiedzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 miałeś go nie obrażać, a sam zachowałeś się jeszcze gorzej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Eliminowanie niewłaściwych zachowań na formu to trudne zadanie. Nie użyłem żadnego brzydkiego słowa obrażającego wszystkich dookoła . Odpowiedź dotyczyła wyłacznie emes. Musiało to zabrzmieć donośnie aby nigdy więcej nie obrażał ludzi na żadnym forum i żadnym innym portalu. Nie czuję niczego gorszącego w swojej wypowiedzi. Sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 (edytowane) Wszyscy liczą grubą forse, a prawie kazdy ma w domu zwykłe czarne telepudło. Ponieważ Polska bidny kraj, pogadajmy o HDTV na kompie. Przynajmniej można to jakoś ogarnąć^^ Swego czasu Microsoft zamieścił na swojej stronie kilkanaście fragmentów wideo w formacie WMV9 HD. Wymagania stawiane przez ten format trochę mnie zgniotły. Ale OK, już łatwiej uzbierać na porządnego kompa niż babrać się w Plazmach i czekać latami, aż ktoś pokwapi się wypuścić taki sygnał. Narazie Cyfra+ zbiera grosz do grosza na wypadek kolejnego rozbebeszenia S2. nawet nie ma co myśleć o HDTV w Polsce w ciągi najbliższych 5 lat. Dla odmiany we Włoszech są już pierwsze postanowienia rządu o zakończeniu emisji w systemie analogowym (zarówno satelity jak i telewizja naziemna). Z HotBirda 3 zniknęły już analogowe kanały Rai i kilka innych stacji. Ponad milion gospodarstw domowych w tym kraju korzysta z DVB-T. Planuje się również wycofanie MPEG-2 na rzecz mniej objetościowego MPEG-4. Ktoś wczesniej powiedział, że DivX to syf przy HD. Tyle, że DivX sam w sobie posiada właściwości HDTV. Co ciekawe filmy zakodowane w DivX HD 6Mbps chodzą lepiej niż XviD HD 6Mbps. Lepiej... bo na DivXie ogladam plynnie, a na XviD strasznie się kaszani. U mnie procesor (2500+ @ 2.4GHz) przy dekodowaniu obciążony jest na poziomie 85-95%. Pewnie sprzętowe wspomaganie HDTV/MPEG-4 dałoby sporo. Najlepiej niech się wypowiedzą użytkowicy kart GeForce 6. A co do cen stacjonarnych sprzętów HDTV. Plazmy drogie, LCD jeszcze bardziej. Do tego drogi odwtarzacz DVD HD, porządny zestaw audio i... wyciszony DUŻY pokój. To wykracza poza wszelkie miary nawet średnio zarabiającego Polaka. Komputer to dobra i super tania (?) platforma na sHigh Definition. Miną lata nim się to w Polsce upowszechni. Wpierw trzeba się uporać z przerzuceniem kanałów na HotBird 6. Super nowoczesne transpordery zainsalowane na tej satelicie pozwolą wreszcie ruszyc HDTV w naszej części Europy. Wymiana samych odbiorników też nie lada wydatek zarówno dla operatora jak i dla nas). Do tego te nieszczęsne telewizory. No przecież tylko głupek podłączyłby starego Royala czy Funaia pod sprzęt HDTV. Wprowadzenie technologii to pierwsza sprawa, a zachęcenie zwykłego zjadacza chleba do 1080i l to zupełnie inna bajka. Kolega wyżej pisał, że można na 7 lat wziąźć kredyt i kupić sobie dużą Plazmę. Tylko kolega chyba w innym wymiarze żyje. Wyjdź na miasto, przejdź się do starych znajomych i zobacz co u nich stoi. Nawet Japończyków (u których HDTV zaczyna stawac się powszechne) nie stać na drogie Plazmy. A dlaczego ? Bo drogie i niedopracowane. Oczywiscie nie bedę się sprzeczał, ze na Plazmach obraz jest gorszy niż na dobrych CRT. Moze tak jest a może nie. Bliższe mi jest porównanie dobrej klasy monitora CRT z odpowiednikiem cenowym LCD. Ciekłe kryształy kryją mnóstwo zalet, ale jeśli mam mówić co lepszy obraz wyśiwetli to zdecydowanie KINESKOP. No niech nikt mi nie mówi, że w cenie 1800 zł LCD 19" wyświetli lepszy obraz niż przykładowo CRT IIYAMA 21". A warto zwrócić uwagę na to, że nawet taki 19" LCD nie uciagnie rozdzielczosci HDTV (CRT bez problemu) Wniosek - rwij włosy i kupuj większy LCD. Przybliżone wymagania (na przykładzie procesorów Pentium) MPEG-2 DVD ......... 720x576 - 400MHz, 64MB, grafika 8MB MPEG-4 DivX3 ...... 640x480 - 600MHz, 64MB, grafika 8MB MPEG-4 DivX5 ...... 640x480 - 1.0 GHz, 128MB, grafika 16MB (full quality) MPEG-4 XviD ......... 640x480 - 1.4 GHz, 128MB, grafika 16MB (full quality) MPEG-2 DVD HD . 1280x720 - 1.8 GHz, 256MB, grafika 32MB MPEG-4 DivX HD . 1280x720 - 2.8 GHz, 512MB, grafika 64MB (full quality) MPEG-4 XviD HD . 1280x720 - 3.6 GHz, 512MB, grafika 64MB (full quality) MediaVideo9 HD 1440x1080 - 3.0 GHz, 512MB, grafika 128MB HDTV MediaVideo9 HD 1920x1080 - 3.0 GHz, 512MB, grafika 128MB HDTV Edytowane 3 Maja 2005 przez Lumperator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Pojawilo się mnostwo zmian. Za kilka dni wchodzą do Polski odtwarzacze DVD wysokiej rozdzielczości KISS - ktore znacznie przyśpieszą zainteresowanie HDTV.Pojawia się b.duzo filmow na plytach dvd. Spaly ostro ceny na TV LCD i plazmy Pojawiło się w międzyczasie extra nowych cen. TVLCD Sharp 32 " 9999 plus TV LCD Sharp 26" gratis /za 6999/ TV LCD Panasonic 32" 9999/w MM 13499/ plus kamera cyfrowa gratis /3000 zł/ TV LCD Sharp 26 " 6999 plus TV LCD Sharp 22" gratis /3999 Plazma Panasonic 42" PA 50- 9999 plus kamera cyfrowa gratis/ 3000/ TV LCD 26 Panasonic 6999/w MM 9999/ plus kamera cyfrowa gratis . Dużo zapowiedzi nowych stacji. Pojawilo się kilka TV LCD full HD. Dużo nowości na i cikawych uwag na http://www.hdtv.com.pl/index.php?name=PNph...e=viewforum&f=1 pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Ja sobie puściłem z microsoftu tą rafę koralową - i ku mojemu zdziwieniu chodzi toto w fullscreenie płynnie (jeśli wyłączę skaner AV) Proc Athlon@2100 MHz, Radeon 9550@350/460, 512 MB Ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Kochani moi !!! Zapytajcie rodziców ile miesięcznych pensji zapłacili 20 lat temu za 21" Jowisza. Oczywiście na wolnym rynku bo w sklepach byłu tylko dla SB i dla górników na kartki. W prawie cen to nie wiem jak Wam pomóc. W 1980 roku najtańsza gitara w Berlinie kosztowała 100 USD (koreańska podróba Fender Stratokaster). W moim przypadku składała się cała rodzina. TO było 5 miesięcznyc pensji. Żeby oddac pojechałem pracowac na budowie w Monachium w wakacje. To były inne czasy. Bo dnówkę miełem 100 DEM ( 10 godzin po 10 DEM) Kurs był 1,6 DEM = 1 USD. Czyli dwa dni i miałem gitarę. Teraz polecam Norweskie platformy naftowe na morzu Północnym. Relacje podobne. Albo sprzątanie w Kopenhadze itp.. Ale gdzie będą kolejne pokazy HDTV bo o nich nigdy nie słyszałem ?! Może ktoś wie jak nagrac HD1 w czasie kodowanym !!!!!! 1354228[/snapback] hm ... myślę, że zawsze można było być i będzie można być czyimś popychlem i spędzić życie na budowie .... nic odkrywczego w Twoich słowach nie widzę :) ... praca na budowie jest moze alternatywa, np. dla studenta zarabiajacego na naukę - ale wybacz mi ... rozumując w Twój sposób - każdy Polak ma wyjechać na zachód i robic tam za najniższą krajową a do tego jako "śmieć" (choćby i miał 2 doktoraty) - żeby żyć normalnie ... dziękuję ale ja wole KRAŚĆ :) Mr. Gizmo - nieprawda że w Pal'u uzyskasz 700 ileś punktów z prostego powodu, szerokość pasma wizji to zaledwie 6.5MHz dla Pal'u, w praktyce dobre odbiorniki może uzyskają około 500 linii w poziomie i 576 w pionie ale w interlace. Hdtv 720p ma obraz progresywny. Zauważ też że obraz z płyt DVD chociaż ma 720 punktów w poziomie to z powodu swej panoramiczności zaledwie 250-300 punktów w pionie. Więc nawet HDTV 720p ma około 6x wyższą rozdzielczość niż DVD (pod warunkiem że na DVD jest film w formacie panoramicznym, czyli większość). W1080i różnica wzrasta do około 12x!!. Na wpomnianym przez Ciebie 5-cio letnim odbiorniku 21" pewnie można podać z wyjścia karty graficznej sygnał 1024x768, ale odbiornik nie wyświetli wszystkich punktów, obraz będzie rozmazany, wyświetli tak jak wyżej powiedziałem około 500x566 w interlace max. 1358299[/snapback] jeśli chodzi o jakośc sygnału PAL - to podałem wartości teoretyczne, każdy wie, że przez pewne inne ograniczenia nie da sie ich uzyskać ... ale podobne ograniczenia mają i wyższe standardy ... a co do DVD - to nie jest moja wina, ze zamiast robić te filmy w pełnej rozdziałce to siętylko obcina górę albo dół, reszte rozciaga i wciska kit, ze to obraz panoramiczny ... taki obraz panoramiczny nie jest bo nie spełnia wymogów standardu ... panoramicznym DVD można nazwać tylko takie, które ma w pionie rozdziałkę pełną inaczej to syf i okłamywanie klienta - bo wtedy okazuje się, ze telewizory panoramiczne (16:9) to [ciach!]o i do niczego sięnie nadają skoro producenci płyt zamiast robić to co do nich należy to poprostu idą na skróty .... obraz panoramiczny zgodnie z ideą jego stworzenia powinien mieć w pionie rozdziałkę identyczną jak obraz 4:3, w piziomie odpowiednio zwiększoną zby nadrobić różnice wobec sygnału niepanoramicznego ... albo powinien być odpowiednio przeskalowany - jednak bez deformacji obrazu i obcinania rozdziałki pionowej .... na co mi film pseudopanoramiczny odtwarzany na TV 16:9 jeśli jego panoramicznosc polega tylko na tym, ze ktoś albo obcioł rozdziałkę pionową (tym samym tak naprawdę zmniejszając ilośc linii w obrazie wobec tego samego materiału ale w 4:3, gorsza jakość) albo zachował ilość linii w obrazie (bez zniany rozdziałki pionowej) ale w poziomie film rozciągnął ... nie ma wtedy zmian w ilości linii ale są deformacje wyswietlanej treści .... dla mnie taki film można wyrzucić do kosza :) Po prostu nie działa .Są tylko paski.Stary telewizor - to stary telewizor. Ale twórcy HDTV - idą ostro do przodu . Nowy kanały będą szybciej niż zakładano 1371079[/snapback] żebyś się nie zdziwił, bedą obowiązki prawne nadawania sygnałów w nowych systemach i w starym - żeby nie musieli ludzie na siłę zmieniac sprzętu jak nie chcą ... napewno dotyczyło to będzie TV publicznej - więc zamiast sygnału HDTV i pasków do telewizora dotrze t oco dotychczas i babcia oglądajaca sobie telenowele meksykańską nie będzie musiała nic zmieniać ani wydawać kasy z 500 złotowej emerytury na nowy sprzęt .... poza tym także komercyjne stacje przez jeszcze dlugi czas beda nadawaly w obu standardach - przynajmniej w takich krajach jak Polska - gdzie cena nowego TV HDTV równa się - rocznym zarobkom pielegniarkilub jest niewiele jiższa niż roczna pensja lekarza starzysty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Heh - wszystko sprowadza się do ceny. Jak TV do HD 29-32 cale będzie kosztował w detalu 1500-2500 zł to ludziska pójdą to kupić. Jak cena będzie taka jak dotychczas - czyli 5000-10000 zł, to pokupią to snoby (żeby mieć) ... a i tak nie wykorzystają możliwości :lol: - bo sygnał jest w PAL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) Zgadza się Mr. Gizmo. Często zdarza się, że filmy DVD mają te swoje 720 w szerokosci, ale żeby to mogło się wyświetlac na panoramie, obcinają pion to poziomu 16:9. I to ma się rożnić do DivXa? Mamy przykładowo 2 takie same filmy. Jeden w 1024x576 a drugi 768x432. Kompresujemy obydwa ze stosunkowo wysokim bitrate do DivXa 768x432. Pierwszy skalujemy z wykorzystaniem opcji bicubic, a drugi bez zmian. Który film będzie mieć lepszą jakość? Czasem pojawiają się materiały w rozdzielczości 1024x576, gdzie przypisany jest znaczek HD. I znowu nas oszukują. Minimalna ilość progresywnych linii w pionie wyniosi 720i. Szerokość daje POLE, wysokość SZCZEGÓŁY. Bo co mi po telewizorze 50:10. Niewiele zobacze, a łbem się namacham (pomijaąc już, że takich telewizorów nie ma i nie bedzie). To samo tyczy się nadawania filmów z przeplotem. Telewizja cyfrowa, super jakość obraz i dźwięku. A g***o prawda. Paczka Discovery leci w niskiej rozdzielczosci (szerokosć 500 ileś) i dźwięku mp2 na poziomie 128kbps <_< Ciężko to oglądać (LCD + zestaw audio) i jeszcze ciężej skompresować (przeplot). Ja rozumiem, że nadawcy oszczędzają jak mogą, ale samo nadawanie strumieniem cyfrowym nie przekłada się na ogólno przyjęty charakter "jakości cyfrowej" (bo ta może byc faktycznie krystaliczna, albo spixelowana niczym Polonia1). Edytowane 5 Maja 2005 przez Lumperator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 dlatego Panie Lumperatorze uważam, ze HDTV to jeszcze śpiewka przyszłosci i na dziśto więcej w tym marketingowego bełkotu niż prawdy :) t osamo dotyczy zwykłej TV nadawanej w formacie pseudopanoramicznym :) laik nie ma obowiązku wiedzieć, ze 3/4 tzw. filmów panoramicznych albo HDTV to podpucha wybrakowana i nie posiada pełni parametórw oby standardów - laik ma prawo nie czuć się oszukany kiedy przychodzi do niego fachowiec imówi mu, ze ten film co oglądająto tylko przeskalowana sciema a nie żadne super extra hiper digital quality :) .... mnie sie to kojarzy z pewną firmą reklamujacą swoje TV i monitory jako w pełni zgodne z HDTV podczas gdy ich rozdziałka wspiera tylko wersję 720 tego formatu a o wyzszej wersji można sobie tylko pomarzyć .. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Nie bardzo rozumiem co to jest bełkot - tak to określa Wydawnictwo naukowe PWN bełkot: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=3798 Nie przypominam sobie jakiegokolwiek bełkotu. Telewizja HDTV to przyszłość ktora nadejdzie czy się komuś podoba czy nie , bo jest lepsza i to znacznie. Wiele osób na forum HDTV- jest bardzo zadowolonych ,że ma możliwość znalezienia informacji na ten temat. To chyba dobrze ,że nie musimy dowiadywać się o nowościach na końcu gdy cały świat już działa. Nie zgadzam się też z określeniem "t osamo dotyczy zwykłej TV nadawanej w formacie pseudopanoramicznym " Jeśli dysponuje się dobrym sprzętem nic takiego nie występuje. Mam wrażanie też ,że ludzie wogóle nie korzystacie z filmow dvd /16:9/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 (edytowane) Marketingowy bełkot - locoloco, chyba nie wychwyciłeś subtelnej aluzji do zakłamanego i wrednego rynku IT/high-tech. DVD 4:3 = 720 x 576 DVD 16:9 = 1024 x 576 Sprawdź ile filmów masz w tej rozdzielczości, a później wszem i obec praw swoje mądrości. Edytowane 8 Maja 2005 przez Lumperator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...