Skocz do zawartości
robot007

Sempron 2600 + Asus A7n8x Poważny Problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

złożyłem mojemu koledze kompa na nastepujących podzespołach:

1. Sempron 2600

2. ASUS A7N8X-X rewizja płyty 2.0

3. 2x512 Kingston PC-3200 CL-3

4. Zasilacz DEER 400W

5. Seagate Barracuda 160GB ATA

Ze starego komputera została grafika geeforce mx 400, Soundblaster CREATIVE Audigy2, stacja dysków, cd-rom i obudowa. Wszystko sprawnie podłączyłem, zainstalowałem Windoze XP i SP01, sterowniki do plyty i wszystko bylo niby OK.

Następnie zabrałem się do formatowania kolejnych partycji HDD i wtedy nastąpił restart. Okazało się, ze za każdym razem po 10-15 minutach sytuacja powtarza się. Dzieje się to najczęściej podczas duzej aktywnosci procka - kopiowanie duzych plików, renderowanie itp... = restart.

Jaka może byc przyczyna restartów? 400 wat to duzy zapas biorąc po uwage brak peryferiow i starą grafike. Procek chodzi na ustawieniach standard 160x11.0. Timingi pamieci standard 8.3.3.3. Jakieś pomysły? Zastanawiam się nad zmianą biosu. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dodam jeszcze ze po restarcie temperatura procka w biosie oscyluje wokol 30 stopni. Organoleptycznie radiator jest ledwo ciepły.

Pozdrawiam i licze na Waszą pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz plan działania. Biore jutro kompa do siebie na testy. Na stronie asus'a znalazłem nowy bios do tej płyty 1010_X.zip release date 2004/08/10. W opisie jest: Support AMD Sempron CPU czyli mozna sie domyslac ze w poprzednich biosach sempron nie byl supportowany. Jutro sprawdze jaki tam siedzi bios... a tym czasem czekam na kolejne podpowiedzi.

PS Jezeli wgram nowy bios (ze strony asusa) nie trace gwarancji, no nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...