Skocz do zawartości
abnormal

Jak Pozbyc Sie Farby Z Bix?

Rekomendowane odpowiedzi

ja swoja nowa Nyse wsadzilem do ruztworu z kwasku cytrynowego

10 torebek na jakies 10 L Na jakies 24h i wsio czarna farba ze wszystkigo pieknie odeszla niedlugo fotu nowego ukladu :)

Edytowane przez he_avy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no akurat elektroliza dobrze sie sprawdza w usuwaniu kleju i resztek piankowego szrołdu, sprawdzone na moich japońcach ;)

gdzies na forum wyczytałem, że farba schdzi od 8A, ale ile w tym prawdy tego powiedziec nie mogę. Bedzie trzeba potestować, na dniach napisze co i jak :)

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jestem po czyszczeniu fiata/poldka z farby i mogę powiedzieć:

:arrow: stosować ubranie robocze i grube rękawice, spodnie (ewentualnie spódnica :lol:) długie, długi rękaw, okulary i zimna woda w pobliżu, najmniejszy kontakt z tym środkiem, lub obskubana farba kończy się poparzeniem, okropnym bólem i w moim przypadku opuchlizną <_<

:arrow: nie wdychać par, wala po bani strasznie ;)

:arrow: środek gwałtownie reaguje z wodą, wydziela się bliżej nieokreślony gaz o zapachu chloru/amoniaku, który gryzie w oczy i podrażnia drogi oddechowe <_<

:arrow: czytać nudne napisiki z opakowania, najważniejszy punkt to chyba "nie potrząsać opakowaniem!" i chyba dużo w tym prawdy po podczas tej czynności również wydziela się gaz a gdy chcemy wyciągnąć zawleczkę (taka jak pod nakrętka oleju) szybko uchodzący gaz wyrzuca środek na nasze ręce i mamy objawy z punktu pierwszego

:arrow: blachy i zbiorniczki czyszczą się jako tako, a z finami to tragedia, jechałem 3 serie, jak wyschnie daje kolejna

:arrow: w/w ból przypomina wbijanie igły lub ukąszenie owada, radzić se z nim można letnią wodą i odrobina mydła. :|

Na tyle potem dam fote

Edytowane przez MeGaMuCieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi