Piteria Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Gdy do wyciszenia już nie wystarcza ingerencja w firmware dysku trzeba sięgnąć po bardziej radykalne rozwiązania. Tu pojawia się pytanie: lepiej kłaść maty na całą obudowę czy obłożyć samego twardziela gąbką? Pomijamy hałas wytwarzany przez pozostałe komponenty, zajmujemy się tylko dyskiem. Przyjmijmy że temp płyty jest na poziomie 28*C czyli chłodzenie wcale niezłe a dysk ma pracowac bez dodatkowego wentyla. Będzie miał za to wielkie radiatory po bokach :D No i co będzię lepsze maty czy dysk w gąbce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Mam starego CD-ROMA i wywaliłem elektronike i pozostala tylko metalowa obudowa. I mam zamiar obkleić od środka gąbką, włożyć dysk i jeszcze mam takiego malego TITANA. Wrzucilbym go tam, bo on niezłe tornado robi :) Nawet na 3,3V :D A według mnie tymi matami, szczególnie z allegro po 4zł to można se dupe podetrzeć :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) ja mam dysk polozony na spodzie budy na gabce i jest calkiem cichy. wentylator z przodu budy caly czas nawiewa na niego :) wyglada to tak Edytowane 3 Marca 2006 przez czara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter_oa Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 hmm.. mialem kiedys barracude ][..to bydle sie dopiero grzało. A głośne byłooo uuu ;] zrobilem tak jak mowi piotralek z tym tylko,z e bez zadnych gabek czy cos ino powiesiłem dysk na gumkach.. takich jak w majtkach ;] nie było go słychac.. ino grzał sie niemiłosiernie.. a wiatraktor o boku 40mm -wyjety z uszkodzonej kieszni załatwił sprawe. co do sposobu czary to nie wiem.. moze i wieje.. ale to jakos nie tak wyglada ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 moze i nie wyglada ale wieje i dysk sie nie grzeje a gabka sprawia ze wibracji nie ma mam jeszcze w planie przykrecic z dwoch stron wlasnej roboty miedziane radiatory zeby jeszcze lepiej odprowadzac cieplo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteria Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Mój dysk już leży na gąbce, nie ma żadnych rezonansów. Chcę się pozbyć świstu talerzy , w takim przypadku lepiej okleić budę czy samego twardziela? Dysk ma być chłodzony wyłącznie pasywnie, przez duże radiatory przykręcone po bokach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osek Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 zamknij szczelnie obudowe i zalej jakimś metalem :P jak się grzeje- to pasywnie może nie bardzo dać... w końcu i tak sie nagrzeje i wydajność w łeb spadnie... mały wiatraczek duuużo by dał. ja teraz czekam na dysk... i mimo wszystko- wziołem barracude 160... z grzaniem to go jakoś ostudze (mam nadzieje że nie będę musial ;) ) chodźby siła ;] ale gożej jak będzie głośny.. wtedy papa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 A jak mozna zciszyc Samsunga starego za pomoca firmware'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteria Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) Zobacz tutaj hutil obsługuje twój dysk. Edytowane 22 Marca 2005 przez Piteria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_r1 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 to ja tez sie podepne czy ta sie jakoś wyciszyć wd800jb za pomoca programów?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 ja mam dysk polozony na spodzie budy na gabce i jest calkiem cichy. wentylator z przodu budy caly czas nawiewa na niego :) wyglada to tak 1342241[/snapback] taki sposób był opisany w ekspercie o wyciszaniu jako najtańszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 ja akurat z eksperta tego pomyslu nie zaczerpnalem :] moze i najtanszy ale skuteczny zwlaszcza przy dobrze wentylowanej budzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 JA zrobiłem jeszcze innaczej...bloki wodne Raptor z bloki.pl i obiłem moje grzałki (barracuda 2x120 Gb) i wsadziłem do boxa ze skleiki. Dodatkowo każdy dysk jest ustawiony na małych (5mm) gumowych nóżkach. Rozwiązanie cho****** drogie ale jakie skuteczne :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 a to mój gompkowy mod ;-) może zaczerpniesz inspiracji hehe http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=120302&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 A może coś takiego: KLIKEN MACHEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 moja gąbka ;) będe ją musiał obwiązać jeszcze gumką recepturką, żeby zrobić pod dyskiem taki tunelik na powietrze :) obecnie tempka 32C idle/ 34C praca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...