Skocz do zawartości
Piteria

Jak Najlepiej Wyciszyć Dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy do wyciszenia już nie wystarcza ingerencja w firmware dysku trzeba sięgnąć po bardziej radykalne rozwiązania. Tu pojawia się pytanie: lepiej kłaść maty na całą obudowę czy obłożyć samego twardziela gąbką? Pomijamy hałas wytwarzany przez pozostałe komponenty, zajmujemy się tylko dyskiem. Przyjmijmy że temp płyty jest na poziomie 28*C czyli chłodzenie wcale niezłe a dysk ma pracowac bez dodatkowego wentyla. Będzie miał za to wielkie radiatory po bokach :D No i co będzię lepsze maty czy dysk w gąbce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam starego CD-ROMA i wywaliłem elektronike i pozostala tylko metalowa obudowa. I mam zamiar obkleić od środka gąbką, włożyć dysk i jeszcze mam takiego malego TITANA. Wrzucilbym go tam, bo on niezłe tornado robi :)

Nawet na 3,3V :D

A według mnie tymi matami, szczególnie z allegro po 4zł to można se dupe podetrzeć :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. mialem kiedys barracude ][..to bydle sie dopiero grzało. A głośne byłooo uuu ;] zrobilem tak jak mowi piotralek z tym tylko,z e bez zadnych gabek czy cos ino powiesiłem dysk na gumkach.. takich jak w majtkach ;] nie było go słychac.. ino grzał sie niemiłosiernie.. a wiatraktor o boku 40mm -wyjety z uszkodzonej kieszni załatwił sprawe.

co do sposobu czary to nie wiem.. moze i wieje.. ale to jakos nie tak wyglada ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze i nie wyglada

ale wieje i dysk sie nie grzeje

a gabka sprawia ze wibracji nie ma

mam jeszcze w planie przykrecic z dwoch stron wlasnej roboty miedziane radiatory zeby jeszcze lepiej odprowadzac cieplo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój dysk już leży na gąbce, nie ma żadnych rezonansów. Chcę się pozbyć świstu talerzy , w takim przypadku lepiej okleić budę czy samego twardziela? Dysk ma być chłodzony wyłącznie pasywnie, przez duże radiatory przykręcone po bokach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamknij szczelnie obudowe i zalej jakimś metalem :P

jak się grzeje- to pasywnie może nie bardzo dać... w końcu i tak sie nagrzeje i wydajność w łeb spadnie... mały wiatraczek duuużo by dał.

ja teraz czekam na dysk... i mimo wszystko- wziołem barracude 160... z grzaniem to go jakoś ostudze (mam nadzieje że nie będę musial ;) ) chodźby siła ;] ale gożej jak będzie głośny.. wtedy papa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dysk polozony na spodzie budy na gabce i jest calkiem cichy.

wentylator z przodu budy caly czas nawiewa na niego :)

wyglada to tak

1342241[/snapback]

taki sposób był opisany w ekspercie o wyciszaniu jako najtańszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA zrobiłem jeszcze innaczej...bloki wodne Raptor z bloki.pl i obiłem moje grzałki (barracuda 2x120 Gb) i wsadziłem do boxa ze skleiki. Dodatkowo każdy dysk jest ustawiony na małych (5mm) gumowych nóżkach. Rozwiązanie cho****** drogie ale jakie skuteczne :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi