Skocz do zawartości
Lumperator

..:: Duron na FSB 124 MHz... uwaga... ESC !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z lekka zjadę z tematu K7S5A, ale ogólny problem pozostanie...

Otóż interesuje mnie jedna rzecz:

Mam Durona 850 i RCS K7VZA. Zmieniłem jej BIOSa do wersji O/C 3.2b. Zamalowałem to badziewie na L7 i komp wstał na FSB133. problem w tym, że zamalowalem wszystkie mostki (te przerwane i dla pewności te nie przerwane - małe <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, to ledwo widać), jednak w BIOSie wyskakuje mi 1.82V i za chińskiego luda nie mogę uzyskać 1.85. Co jest ???? Z resztą szybko przewaliłem na FSB124, ale i tak do bani, bo Winda się zawiesza.

A TERAZ UWAGA !!!

Skorzystałem z opcji SZUKAJ, dlatego proszę nie proponoać mi tego. Nie uzyskałem tam konkretych informacji. Z drugiej jednak strony łatwo powiedzieć SZUKAJ... ja rozemiem, że niektórzy już nie mają siły odpisywac lamerom, ale takie jest życie - w końcu każdy zawodowy kombinator kiedyś był lamerem.

Wracając do tematu...

Duron 850 idzie dobrze tylko na 901. Bezsens na maxa.

Chodzi mi tylko o to, żeby wyciągnać te 1050 MHz i dać se spokój.

Mam starszego kompa z tym Durniem, ale wolałbym mieć w chacie maszynę powyżej 1 GHz i tyle... z resztą teraz już nie mam zbyt dużo do stracenia. Czy ktoś wie, co z tym fantem zrobić ???

Pełna specyfikacja sprzętu:

- AMD Duron 850 MHz (teraz 901 na V1.81 i ni hooja więcej)

- ECS K7VZA bios 3.2b (FSB 66-166 co 5 MHz)

- Dysk Seagate 17 GB ATA66

- Grafika Ge-Force 2 Pro 32 MB DDR

- reszta nieważna

Z góry dzięki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odblokuj durnia i zmien mnoznik i juz po sprawie a fsb nie idzie ?? to na jakiej go teraz masz 124??

jesli dobrze zrozumiałem to teraz go ma na 133 i śmiga a na 124 sie komp wysypywał.

zasilanie to sprawa wzgledna. na moich k7vza zawsze było deczko zanizone . jesli masz 1,82 to nie tak tragicznie , wiecej nie uzuskasz chyba ze z inny zasilaczem (chociaz to także wątpliwe) sa sprawdzałem nawet na 400W i max(cudem 1 opłyta zawyzała V to było 1,87)

mozesz uzyskac wieksze napiecie skaracając kable od zasilacz do płyty głównej .albo robiac moda na stabilizatorku napiecia (spalić proca to sekunda sam zwaliłem 3 :((( procki)

z mnoznikiem nic nie zrobisz na płycie ew na procku tnąc i łacząc mostki.

.mam nadzieje ze pomogłem :)) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zrobić V-mod'a na mobo. Jak wstaje na 133 to z v-modem i bardzo dobrym chłodzeniem powinien pójść z vcore koło 2V. Mój stary dureń 800 chodził 8x133 na 1,85V na titan'ie + 3 dodatkowe wentyle w budzie (jeden 12x12 dmuchał dodatkowo na proca).

A jeszcze jedno czy przy fsb 124 włącza ci się dzielnik 1/4??

Jak nie to już wiesz dlaczego winda ci się nie ładuje (pci 41,33MHz, agp 82,66MHz i coś nie wyrabia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co on chce jak mu na 133fsb chodzi to powinien miec 1130 czyli powyzej 1ghz tak jak chciał..ale mu sie chyba winda wieszcza wiec niech zejdzie do 128 pisał ze ma co 5 fsb i powino juz isc no ale wszystko zalezy jeszze od dzielnika z tego co pamietam na 133fsb pci ma 33 a na 124fsb pci ma 30 czyli troszke mało moze dlatego mu komp nie wstaje cos nie wyrabia niech wyjmie wszystko co mozna i sprubuje na tym 133fsb i na wszystkich zreszta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zrobić V-mod'a na mobo. Jak wstaje na 133 to z v-modem i bardzo dobrym chłodzeniem powinien pójść z vcore koło 2V. Mój stary dureń 800 chodził 8x133 na 1,85V na titan'ie + 3 dodatkowe wentyle w budzie (jeden 12x12 dmuchał dodatkowo na proca).

A jeszcze jedno czy przy fsb 124 włącza ci się dzielnik 1/4??

Jak nie to już wiesz dlaczego winda ci się nie ładuje (pci 41,33MHz, agp 82,66MHz i coś nie wyrabia)

u mnie także dureń śmigal na 133 na 1,85. jesli zrobisz vmoda to bedziesz miał ponad 2.1 nawet ale ja bym nie puszał procka nawet na 2,0 jesli nie masz WC .

zrób moda co by ci podawał ok 1,89 albo 1,90 i bedzie stabilnie działać .(wnioskuje tak skoro wstaje i system sie ładuje przy 1,82)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skróć kabelki z zasiłki do płyty głównej. Gdzieś czytałem o takiej operacji i tam pomogło. Może i u ciebie pomoże.

A mój duronek idzie max na 11x107 ale to nie daje wzrostu wydajności bo cache L1 nie wyrabia powyżej 1GHz.

A mój egzemplarz procka nie wstaje nawet na 6x133 i 1,85V , ale sądze że Twój pójdzie bo wstaje ale jest niestabilny.POKOMBINÓJ Z ZASIŁKĄ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skróć kabelki z zasiłki do płyty głównej. Gdzieś czytałem o takiej operacji i tam pomogło. Może i u ciebie pomoże.

A mój duronek idzie max na 11x107 ale to nie daje wzrostu wydajności bo cache L1 nie wyrabia powyżej 1GHz. 

A mój egzemplarz procka nie wstaje nawet na 6x133 i 1,85V ,  ale sądze że Twój pójdzie bo wstaje ale jest niestabilny.POKOMBINÓJ Z ZASIŁKĄ.

Oczywiście, że pokombiuję z zasiłką (w końcu im krótszy przewodnik tym mniejszy opór, a więc teoretycznie większe napięcie). Ja niestety nie mam dojścia do mnożnika, więc pozostaje mi jedynie FSB (bo Ty chyba zmieniłeś mnożnik coś mi się zdaje, chyba, że masz D1100). Kabelki kablekami, ale mnie interesuje Vmod. Wszystkie bebechy siedzą w obudowie Codegen z zasilaczem 300W. Ni ma tam specjalnie żadnych specjalnych urządzeń typu TunerTV, drugi dysk, drugi CDROM itp. Po prostu zwykły PieC. U mnie wstaje 8.5x133... ale na strasznie krótki czas... na tyle krótki, że ledwo udaje mi się zmienić FSB w BIOSie :D

Ważne, że w ogóle wstaje na tym 1.82V. Sądzę, że przy 1.9V wszystko byłoby w porządku przy FSB 124, a to mi raczej wystarcza, chociaż jakby dało się wycisnąć z tego 133 to jeszcze lepiej !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam K7S5A z biosem oryginalnym( bez zmiany mnożnika) a wcześniej miałem K7VZA (KT133A z oryginalnym biosem, bez zmiany mnożnika). Mnożnik zmieniam "FIZYCZNIE" tzn. dałem DURONA 800 do jubilera żeby poprzecinał mi WSZYSTKIE mostki jakie są, a potem sam łączę odpowiednie za pomocą lakieru przewodzącego. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...