Skocz do zawartości
ma3ek

Dylemat Co Do Właściwości Pomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witka. Przeczytałem wiele artów na temat pompek, ich właściwości i odpowiedniego doboru do układu. Oglądałem wiele charakterystyk opisujących działanie poszczególnych pomp. Czytałem również te wypowiedzi (temat zbliżony do mojego pytania, ale nie do końca). I dalej czuję niedosyt ;) Mam pytanie.. i prosiłbym, żebyście zanim udzielicie na nie odpowiedzi zastanowili się dwa razy a dopiero później pisali ;)

W weekend podczas pewnych zabaw z Hydorkiem L20 pojawiła się taka sytuacja. Pompka pracowała z następującymi parametrami:

1) podnosiła wodę na 130cm przy przepływie 428 l/h,

2) podnosiła wodę na 115 cm przy przepływie ponad 500 l/h.

Dodam, że to ta sama pompka ino sytuacja druga wymaga pewnej modyfikacji.

PYTANIE: który wariant jest korzystniejszy przy pracy pompki w układzie INLINE zamkniętym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W weekend podczas pewnych zabaw z Hydorkiem L20 pojawiła się taka sytuacja. Pompka pracowała z następującymi parametrami:

1) podnosiła wodę na 130cm przy przepływie 428 l/h,

2) podnosiła wodę na 115 cm przy przepływie ponad 500 l/h.

Dodam, że to ta sama pompka ino sytuacja druga wymaga pewnej modyfikacji.

PYTANIE: który wariant jest korzystniejszy przy pracy pompki w układzie INLINE zamkniętym?

Nie rozumiem, miałeś pompkę, modyfikowałeś ją, sprawdzałeś parametry w różnych wariantach i zamiast podłączyć ją do kompa i eksperymentalnie sprawdzić, która opcja najlepiej się spisuje zadajesz pytanie na forum i oczekujesz "rzeczowych" czysto teoretycznych wypowiedzi.

Jakoś nie dostrzegam przewagi wróżenia na forum nad zwykłym praktycznym testem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz w 100% rację. Dysponowałem pompą oryginalną i modowaną. Przeprowadziłem nawet testy (cm i l/h). Jednak abym mógł od razu stwierdzić, który wariant jest lepszy musiałbym dysponować poprawnym pomiarem temperatury, a pomiarów z NF7-S nie można takowym nazwać :-|

Zadając to pytanie liczyłem na małą burzę muzgów, gdyż uważam, że od tego należy zacząć każdy projekt. Nie raz się przekonałem, że to co w mojej głowie zaświta i wydaje się najzupełniej "właściwe", po jednej krótkiej wypowiedzi jest szybko weryfikowane i trafia do kosza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma3ek ja na twoim miejscu wybralbym tduga opcje. chociaz wedlog mnie to i tak nie zauwazysz zadnych roznic w temperaturach. mozesz tylko powiedzec w jakich warunkach otrzymales te przeplywyw? bo nie wierze, zeby cos bylo podlaczone do ukladu. ahh i jak zmierzyles predkosc tloczenia wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z testu X4Pro X3M na systemcooling.com

Wykres pokazuje różnice temperatur między "rdzeniem" a wodą przy zmianie przepływu:

Dołączona grafika

Dla niekumatych ;) Im niżej tym lepiej :D Przepływ został podany w galonach na minutę ...

Edit: Dałem mniejszy obrazek ... Duży jest tu:

http://www.systemcooling.com/images/review.../image22big.gif

4,5GPM to 1000l/h (GB) lub 1200L/h (USA) :D

UWAGA !! To jest przepływ rzeczywisty (zmierzony) ...

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie o to mi chodziło :D Dzięki Outlander :D Test czytałem ale nie pamiętałem, że przecież mate miał problemy ze sprężynkami i był taki wykresik ;) Z resztą:

Notice that in every case, the performance increased (lower differential temperature) as the flow rate increased. This is a basic law of thermodynamics and applies to airflow as well as waterflow and radiators as well as waterblocks.

Czyli już na pewno wiemy, że większy przepływ to wieksza wydajność. Oczywiście mówiąc "większy" mam na myśli przedział w jakim mieści się hydzio L20, czyli 0-3GPM (systemcooling też zrobiło swoje badania na tym przedziale). Zatem może już jutro twale zmodyfikuję swojego Hydzia ;) i zobaczymy, co z tego będzie.

W tym co zacytowałem pozwoliłem sobie zaznaczyć jeszcze jedną ważną rzecz. Jest to odpowiedź na pytanie, jak szybko powinna płynąć woda przez nagrzewnicę? To też jest częstym tematem pytań i sporów na forum.

p.s. swoją drogą nie uważacie, że sytuacja gdzie 1 Gal (angielski, inaczej: imperialny) = 4,54609 dm3 a ten sam 1 Gal w USA = 3,78541 dm3 to jakaś paranoja :blink: nie dość, że trzeba przeliczać to jeszcze patrzeć, skąd są autorzy wykresów :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym co zacytowałem pozwoliłem sobie zaznaczyć jeszcze jedną ważną rzecz. Jest to odpowiedź na pytanie, jak szybko powinna płynąć woda przez nagrzewnicę? To też jest częstym tematem pytań i sporów na forum.

A nie sądzisz, że radiators odnosi się do airflow a waterflow do waterblocks?

Gość napisał, że taka sama zasada działa w przypadku zwiększania przepywu powietrza przez radiator (np. coolerek ac lub chłodnicę wc.) jak w przypadku zwiększania przepływu wody przez blok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wykresu wynika że zwiększając przepływ z 430 do 500 l/h zyskasz około 0.1*C  :D

Największa stromość charakterystyki jest w przedziale 0.5 - 1.5 GPM (różnice ok. 2*C). Weź pod uwagę, że moje OC 430>500l/h jest dla pompki pracującej prawie bez obciążenia. Zgodnie z testami np. byłego watercooling.com.pl Hydzio L20 obciążony dwoma blokami i nagrzewnicą ma przepływ ok. 1.5GPM. Zatem jeśli moje OC przyczyni się do tego, że podkręcony Hydzio nie wskoczy ze swoim przepływem właśnie w ten stromy obszar charakterystyki, czyli mniej niż 1,5GPM (OC sprawi, że punkt pracy przesunie się w prawo na wykresie) to IMHO gra jest warta świeczki :D

A nie sądzisz, że radiators odnosi się do airflow a waterflow do waterblocks?

Gość napisał, że taka sama zasada działa w przypadku zwiększania przepywu powietrza przez radiator (np. coolerek ac lub chłodnicę wc.) jak w przypadku zwiększania przepływu wody przez blok.

Masz rację :) Źle zinterpretowałem to zdanie, za bardzo poniosły mnie emocje :P Jednak to zdanie zmusiło mnie do pogrzebania głębiej i oto co na overclockers.com znalazłem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To wykresy dla najpopularniejszych nagrzewnic: BIX oraz a'la kadett. Jak łatwo zauważyć im szybszy przepływ tym lepiej :D Idąc dalej. Znowu w przedziale 0.5-1.5GPM są największe różnice. Zatem wniosek będzie identyczny jak w przypadku przepływu przez blok: OC się opłaci :)

Poprawcie mnie jeśli się mylę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK załóżmy że pod obciążeniem przyrost również będzie również 70 l/h czyli przepływ zwiększy się z 1.5GPM do około 1.8GPM. Popatrzmy na wykres, no rzeczywiście pomyliłem się, zysk będzie dwukrotnie większy niż przewidywałem czyli jakoś około 0.2*C :D

EDIT:

Nie bardzo potrafię rozgryźć te wykresy dla chłodniczek, Btus to zdajsie są "British Thermal Units" ? 1 Btus = 1 055.05585 Joules ? 1000 Btus/h = 293.1 watts czyli wynikało by że przy takiej wartości na wykresie chłodniczka w ciągu godziny rozproszy 293.1 watów?

Edytowane przez donulung

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wykresy dla najpopularniejszych nagrzewnic: BIX oraz a'la kadett. Jak łatwo zauważyć im szybszy przepływ tym lepiej :D Idąc dalej. Znowu w przedziale 0.5-1.5GPM są największe różnice. Zatem wniosek będzie identyczny jak w przypadku przepływu przez blok: OC się opłaci :)

Poprawcie mnie jeśli się mylę ;)

Pozwolę sobie nie do końca się z Tobą zgodzić.

Po pierwsze:

The two lower dissipation curves, at static backpressures of 0.015 and 0.05 in.H2O, are those attainable with conventional single axial fans and represent real-world capabilities. Before considering the use of the upper curves, investigate what it takes to deliver air at a fan backpressure of 0.25 in.H2O.

Co oznacza, że dwie górne krzywe (te dla których jest największy zysk z wysokiego przepływu) odnoszą się do sytuacji, kiedy zapodasz solidny huragan na chłodnicę, raczej poza domowymi zastosowaniami chociażby ze względu na ciszę.

Zauważ natomiast, że dolne krzywe (dla umiarkowanych przepływów powietrza) są praktycznie płaskie i niewiele zależą od wielkości przepływu wody.

Po drugie (dotyczy BlackIce)

Fairly good cooling in a compact package, but the unit's high flow resistance (pressure drop) must be addressed during the pump selection. The new version being twice as large should be about equal to a typical heater core, but with much much higher coolant flow resistance.

Wychodzi na to, że te chłodniczki stawiają potężny opór i przy standardowych (nawet dosyc mocnych) pompkach uniemożliwiają osiągnięcie wysokich przepływów, co zapewne spowoduje obniżenie wydajności bloku (realny przepływ w zakresie 0-1.5 GPM gdzie jeszcze da się zauważyć wpływ przepływu na wydajność)

No i jest jeszcze jedna rzecz, wcześniejszy wykres był sporządzony dla x3m'a, który ma bardzo specyficzną i udziwnioną konstrukcję. Przypuszczam, że dla bloków typu uriel czy powerX ta krzywa zmieniłaby się na korzyść niższych przepływów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi