Skocz do zawartości
Martin_Ez

2xraptor74gb Sata W Raid0..

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jaki ustawić rozmiar klastra dla najlepszej wydajności?

2. (trochę dłuższe ;) jeśli zrobiłem wcześniej obraz partycji systemowej C: z instalacją systemu XP i innymi potrzebnymi instalkami (z jednego dysku SATA) to czy da się ten obraz odtworzyć na dwóch Raptorach w raid0???

<_<

Edytowane przez Martin_Ez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jaki ustawić rozmiar klastra dla najlepszej wydajności?

2. (trochę dłuższe ;) jeśli zrobiłem wcześniej obraz partycji systemowej C: z instalacją systemu XP i innymi potrzebnymi instalkami (z jednego dysku SATA) to czy da się ten obraz odtworzyć na dwóch Raptorach w raid0???

<_<

1342849[/snapback]

1. Klastra przy formatowaniu NTFS czy "chunk size" w RAID0? W pierwszym przypadku - zaleznie od tego, co chcesz trzymac na dysku, nieźle sprawdza się 4kb. W drugim - ustaw 16kb, powinno byc OK - u mnie tak jest i nie narzekam na odczyt/zapis z macierzy :)

2. Tak, ja przed zainstalowaniem RAID0 na dwóch raptorach miałem system na Barracudzie 160 GB, zrobiłem obraz Ghostem, wrzuciłem na RAIDa i wszystko pięknie działa :)

pozdro, WR81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klaster ok - 4kb, ale jeśli chodzi o chunk size to podobno dla najlepszej wydajności ustawić 128kb <_< a co do Ghosta to dokładnie tak chcę zrobić tylko nie wiedziałem czy się uda...wystarczy tak po prostu przenieść system z obrazu na RAID0 czy trzeba dogrywać jakieś sterwoniki do RAIDA dla XP???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klaster ok - 4kb, ale jeśli chodzi o chunk size to podobno dla najlepszej wydajności ustawić 128kb  <_< a co do Ghosta to dokładnie tak chcę zrobić tylko nie wiedziałem czy się uda...wystarczy tak po prostu przenieść system z obrazu na RAID0 czy trzeba dogrywać jakieś sterwoniki do RAIDA dla XP???

1344639[/snapback]

Hmmm, mówiąc szczerze, to nie sądzę, żeby miało to zauważalny wpływ na wydajność - według mnie wielkość chunka zależy od kontrolera i jego sposobu zapisu danych. Mi te 16kb podpowiedział kontroler jako domyślny, zostawiłem tak i jestem zadowolony :)

Tak jak pisałem wcześniej - ja wgrałem sterowniki od kontrolera SATA do Windowsów zainstalowanych na Barracudzie 160GB, przeniosłem Ghostem obraz dysku na żywca na RAIDa 2x74GB, odpaliłem i bezproblemowo zadziałało...

pozdrawiam,

WR81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi