Martin_Ez Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) 1. Jaki ustawić rozmiar klastra dla najlepszej wydajności? 2. (trochę dłuższe ;) jeśli zrobiłem wcześniej obraz partycji systemowej C: z instalacją systemu XP i innymi potrzebnymi instalkami (z jednego dysku SATA) to czy da się ten obraz odtworzyć na dwóch Raptorach w raid0??? <_< Edytowane 22 Marca 2005 przez Martin_Ez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 1. Jaki ustawić rozmiar klastra dla najlepszej wydajności? 2. (trochę dłuższe ;) jeśli zrobiłem wcześniej obraz partycji systemowej C: z instalacją systemu XP i innymi potrzebnymi instalkami (z jednego dysku SATA) to czy da się ten obraz odtworzyć na dwóch Raptorach w raid0??? <_< 1342849[/snapback] 1. Klastra przy formatowaniu NTFS czy "chunk size" w RAID0? W pierwszym przypadku - zaleznie od tego, co chcesz trzymac na dysku, nieźle sprawdza się 4kb. W drugim - ustaw 16kb, powinno byc OK - u mnie tak jest i nie narzekam na odczyt/zapis z macierzy :) 2. Tak, ja przed zainstalowaniem RAID0 na dwóch raptorach miałem system na Barracudzie 160 GB, zrobiłem obraz Ghostem, wrzuciłem na RAIDa i wszystko pięknie działa :) pozdro, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 klaster ok - 4kb, ale jeśli chodzi o chunk size to podobno dla najlepszej wydajności ustawić 128kb <_< a co do Ghosta to dokładnie tak chcę zrobić tylko nie wiedziałem czy się uda...wystarczy tak po prostu przenieść system z obrazu na RAID0 czy trzeba dogrywać jakieś sterwoniki do RAIDA dla XP??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 klaster ok - 4kb, ale jeśli chodzi o chunk size to podobno dla najlepszej wydajności ustawić 128kb <_< a co do Ghosta to dokładnie tak chcę zrobić tylko nie wiedziałem czy się uda...wystarczy tak po prostu przenieść system z obrazu na RAID0 czy trzeba dogrywać jakieś sterwoniki do RAIDA dla XP??? 1344639[/snapback] Hmmm, mówiąc szczerze, to nie sądzę, żeby miało to zauważalny wpływ na wydajność - według mnie wielkość chunka zależy od kontrolera i jego sposobu zapisu danych. Mi te 16kb podpowiedział kontroler jako domyślny, zostawiłem tak i jestem zadowolony :) Tak jak pisałem wcześniej - ja wgrałem sterowniki od kontrolera SATA do Windowsów zainstalowanych na Barracudzie 160GB, przeniosłem Ghostem obraz dysku na żywca na RAIDa 2x74GB, odpaliłem i bezproblemowo zadziałało... pozdrawiam, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 jeszcze jedno pytanko...formatowałeś RAID przed przeniesieniem obrazu z Ghosta czy nie???...po podobno nie trzeba, ale chciałbym się upewnić.z góry dzięki i pzdr!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Nie, nie formatowałem - stworzyłem RAID w oprogramowaniu kontrolera, dysk został wykryty przez WinXP jako pojedynczy - przeniosłem na niego dane Ghostem i OK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...