Stans Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Witam Kupiłem wczoraj sprzęt na procku p4 1.8a z BOX'owym wiatraczkiem i zauważyłem że temperatura tego procka wynosi ~50 stopni czy to niezaduża temperatura jak na tego procka. Mam sie martwić ???? :? Procka niepodkręcałem. pozdrowienia Stans Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 ja jak swojego celak walne na 1700 1.825V to mam max 40 troche za duzo radiator dobrze przylega ?? pasta jest czy to smieszne cos co intel daje jakas masa na radiatorze ?? jak ta masa to wyczysc i troche posmaruj czym dobrym moze nie masz wentylacji w budzie (kable tasmy i ogolny syf ??) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk7 Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 hmmm ja mam na 1.8A ale na 2433 MHz w tej chwili 42C Ale w lato w uapalne dni zdarzalo sie ze dochodzil przy dlugim full obciazeniu do 60! ale na boxie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Temp stanowczo za duza jak na tego proca!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 To o wiele za duzo. Juz nie pamietam ile ja mialem na BOX-owym wentylu ale cos kolo 32*C-35*C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Ja mam troche innego procka ale to stanowczo za dużo bo wszystkie p4 mają z boxem około 35*C! Może źle założony radiator, sam to robiłes? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 :arrow: to samo co koledzy: temp. zdecydowanie za duza! jezeli Ci to cos pomoze to ja na swoim P4 2.0A mam obecnie 38*C, a schladzam go coolerem z czujnikiem termicznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Ja mam troche innego procka ale to stanowczo za dużo bo wszystkie p4 mają z boxem około 35*C! Może źle założony radiator, sam to robiłes? Raczej trudno źle założyć wentyl na P4(trzeba mieć wyjątkowe zdolności :-) ). Co do temperatur, to dużo zależy od samej płyty głównej(sposobu pomiaru temperatury przez nią). Czytałem gdzieś, że różnice mogą dochodzić do 12-13*C.Jestem ciekaw, czy te 35*C podajesz w stanie spoczynku, czy 100% obciążenia. Ja na tym co poniżej mam do 53*C.Nie mów, że P4 1,6A i P4 2,8A tak samo się grzeją, bo dostanę skrętu kiszek :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Ja mam troche innego procka ale to stanowczo za dużo bo wszystkie p4 mają z boxem około 35*C! Może źle założony radiator, sam to robiłes? Raczej trudno źle założyć wentyl na P4(trzeba mieć wyjątkowe zdolności :-) ). Co do temperatur, to dużo zależy od samej płyty głównej(sposobu pomiaru temperatury przez nią). Czytałem gdzieś, że różnice mogą dochodzić do 12-13*C.Jestem ciekaw, czy te 35*C podajesz w stanie spoczynku, czy 100% obciążenia. Ja na tym co poniżej mam do 53*C.Nie mów, że P4 1,6A i P4 2,8A tak samo się grzeją, bo dostanę skrętu kiszek :lol: Może ma zdjętego heatspreada i nie przylego dobrz radiator - u mnie tak było i musiałem złożyć spowrotem!!! Masz rację, że się nie grzeją tak samo ale przy boxowych coolerach mają taką samą temperaturkę!!! 35* w stanie typowego użytkowania i mówię średni bo wzrasta i więcej ja też mam prawie 50* ale mówimy o procku nie kręconym! Ale przyznaj, że 50* w stanie spoczynku to troche za dużo... Zalęzy jeszcze czym to sprawdza bo ja uważam że wiarygodny jest ylko bios a wszystkir programiki typu easy tune itp są do [gluteus maximus]!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 To o wiele za duzo. Juz nie pamietam ile ja mialem na BOX-owym wentylu ale cos kolo 32*C-35*C.nie przesadziłaś troche? 32*C ja na moim 1.6a najmniej co wydoliłem to 38 i to ze stebrna pasta titana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 kuzyn ma na p4 1,8a na boxowym coolerze ok. 48 stopni, ABIT BD7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Ja już kurde nie wiem ja z tą temperaturą!!! :) :) :) Wszyscy maja inną i nie wiedomo co jest normalne!!! :) :) Poprostu wszyscy musimy se założyć FC i będzie oki bo i tak będziemy mieli zimne procki!!!! :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Ja mam troche innego procka ale to stanowczo za dużo bo wszystkie p4 mają z boxem około 35*C! Może źle założony radiator, sam to robiłes? Raczej trudno źle założyć wentyl na P4(trzeba mieć wyjątkowe zdolności :-) ). Co do temperatur, to dużo zależy od samej płyty głównej(sposobu pomiaru temperatury przez nią). Czytałem gdzieś, że różnice mogą dochodzić do 12-13*C.Jestem ciekaw, czy te 35*C podajesz w stanie spoczynku, czy 100% obciążenia. Ja na tym co poniżej mam do 53*C.Nie mów, że P4 1,6A i P4 2,8A tak samo się grzeją, bo dostanę skrętu kiszek :lol: Może ma zdjętego heatspreada i nie przylego dobrz radiator - u mnie tak było i musiałem złożyć spowrotem!!! Masz rację, że się nie grzeją tak samo ale przy boxowych coolerach mają taką samą temperaturkę!!! 35* w stanie typowego użytkowania i mówię średni bo wzrasta i więcej ja też mam prawie 50* ale mówimy o procku nie kręconym! Ale przyznaj, że 50* w stanie spoczynku to troche za dużo... Zalęzy jeszcze czym to sprawdza bo ja uważam że wiarygodny jest ylko bios a wszystkir programiki typu easy tune itp są do [gluteus maximus]!!! O ile wiem zdjęcie Heatspredera powoduje utratę gwarancji. Nie wiem czy jest sens ryzykowania dla zbicia temperatury o 2-3*C. Mefisto masz prawie 50*C na Boxowym coolerze? Jesli tak, gratuluję wyniku. Ile masz st. w pokoju, bo ja 25-26*C. Co do pomiaru temp. to również patrzę w Biosie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Tak jak gram długo to mam koło 50* ale boxowy coolerek od 2.4 jest lepszy bo radiator ma więcej rzeberek i wiatraczek sie szybciej kręci! Jak to zrobiłeś że podniosłeś napięcie tylko o 0.025v? Ja mam v core 1.70v żeby 3ghz poszło a więcej nie mogę zwiększyć bo płyta nie daje!!! Dziwne że tak musz zwiększać, może to wszystko przez ten ram!!! aha w pokoju mam też 25-26*C! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert71 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Co do P4 1.8 to temperatura na ASUS p4s333: -spoczynek 32 -obciazenie 46 co dziwi po podkreceniu na 2,4 (18*133) jest taka sama . Ten sam procek na MSI-845 Max I845e jest odpowiednio 8-12 stopni wiecej bez krecenia,co sugeruje ze na roznych plytach moga byc rozne temperaturki . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 To o wiele za duzo. Juz nie pamietam ile ja mialem na BOX-owym wentylu ale cos kolo 32*C-35*C.nie przesadziłaś troche? 32*C ja na moim 1.6a najmniej co wydoliłem to 38 i to ze stebrna pasta titana. Nie mowie nie, napisalem ze dokladnie nie pamietam. Zreszta na 4G4A+ wspomniane 3X*C a na Abicie BD7-II 48*C-55*C. Nie rozsmieszaj nmie "srebrna pasta titana". Ja juz nie pamietam kiedy zalozylem cos bez Arctic Silver III. Pewnie stad te kilka stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abramakabra Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Na moijm 1.8 mam 39-48 C, myślę że to wina blaszki termoprzewodzącej, bo niemam podrękom pasty :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 To o wiele za duzo. Juz nie pamietam ile ja mialem na BOX-owym wentylu ale cos kolo 32*C-35*C.nie przesadziłaś troche? 32*C ja na moim 1.6a najmniej co wydoliłem to 38 i to ze stebrna pasta titana. Nie mowie nie, napisalem ze dokladnie nie pamietam. Zreszta na 4G4A+ wspomniane 3X*C a na Abicie BD7-II 48*C-55*C. Nie rozsmieszaj nmie "srebrna pasta titana". Ja juz nie pamietam kiedy zalozylem cos bez Arctic Silver III. Pewnie stad te kilka stopni. co chesz o past titana, nie sa złe, ta mam od orginalnego coolera titana, i plus minus zawiera jakis tam procent srebra [w kazdym razie jest lepsza od tego badzewia co jest firmowo na boxowym coolerze P4] tem mi spadła o 2 stopnie. Fakt nie jest to AS II :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 To o wiele za duzo. Juz nie pamietam ile ja mialem na BOX-owym wentylu ale cos kolo 32*C-35*C.nie przesadziłaś troche? 32*C ja na moim 1.6a najmniej co wydoliłem to 38 i to ze stebrna pasta titana. Nie mowie nie, napisalem ze dokladnie nie pamietam. Zreszta na 4G4A+ wspomniane 3X*C a na Abicie BD7-II 48*C-55*C. Nie rozsmieszaj nmie "srebrna pasta titana". Ja juz nie pamietam kiedy zalozylem cos bez Arctic Silver III. Pewnie stad te kilka stopni. co chesz o past titana, nie sa złe, ta mam od orginalnego coolera titana, i plus minus zawiera jakis tam procent srebra [w kazdym razie jest lepsza od tego badzewia co jest firmowo na boxowym coolerze P4] tem mi spadła o 2 stopnie. Fakt nie jest to AS II :wink: O tym co jest na BOX-owym coolerze Intela szkoda nawet pisac. Titan nie jest zly a dobry wcale. Wracajac do tematu, bez zewnetrznego pomiaru temp. mozna tylko przypuszczac ile sie ma, totez ja tylko przypuszczam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darch Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Podobnie na nowym p4 1,8a na msi max 845e mam w stanie spoczynku 48-50 stopni jak podkreca to 55-56 też się tym zmartwiłem ps.jak na tej płycie podkręcic wentylator,że w biosie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darch Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 to wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capoeira Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 twoja temp.morze wynikać albo z "nieudanego modelu p4" albo zracji zle przylegajacego radiatora(mam nadzieje rze wetyl się kręci :wink:) na moim P4 2.0 na 2.8 gdy miałem radiator z AMD durona 600 miałem max 51 st. ale wetyl 8cm na 8cm otwartą obudowe i połorzoną a temp w pokoju nieprzekraczała 23 st. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capoeira Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 zobacz czy niemasz napięcia przestawione z standardowego na 1.85v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erazor Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Na tym co niżej tylko bez podkręcania mam ~38 stopni.A z podkręcaniem temp. dochodzi do ~53 stopni POZDRO!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darch Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 otworzyłem obudowę i temp spadła do 43 stopm=ni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darch Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 z ~50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Tak jak gram długo to mam koło 50* ale boxowy coolerek od 2.4 jest lepszy bo radiator ma więcej rzeberek i wiatraczek sie szybciej kręci! Jak to zrobiłeś że podniosłeś napięcie tylko o 0.025v? Ja mam v core 1.70v żeby 3ghz poszło a więcej nie mogę zwiększyć bo płyta nie daje!!! Dziwne że tak musz zwiększać, może to wszystko przez ten ram!!! aha w pokoju mam też 25-26*C! Sorry, że odpowiadam tak późno. W Abicie z SM III można ustalać Vcore ze skokiem co 0,025V. Właśnie teraz przeczytałem na forum overclockers.com że ABIT montuje kiepskie czujniki temperatury i spokojnie można odjąć 9*C w loadzie. W takim razie zamiast 53*C miałbym 44*C co jest przyzwoitm wynikiem. W budzie mam wentylator wyciągający powietrze pod zasilaczem, jeden nadmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z przodu obudowy i jeden nadmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z boku(zrobiłem tubę która daje zimne powietrze nad sam wentylator procesora). Poza tym went. na procku ma 3100 obr./min a jak miałem P4 1,6A to było 2700obr/min Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...